Seneste nyt:

Unge musikalske talenter overtager taktstokken

Nordjyllands Ungdomssymfoniorkester er samlet i Vittrup Centret til en uge i musikkens tegn. Her får de både lov at spille og føre taktstokken.

Det er sjette gang, at de nordjyske talenter i Nordjyllands Ungdomssymfoniorkester mødes til sommerstævne. Normalt sidder de skjult bag instrumentet, men denne gang får de unge musikere selv lov til at svinge taktstokken foran orkestret.

De har nemlig mulighed for at få kyndig vejledning og undervisning af den danske dirigent Maria Badstue, som mener, at det gavner de unges evner indenfor musikken at lære at dirigere, og hun er positiv overfor elevernes evner og mod.

- At rejse sig op og gøre noget så personligt som at dirigere og give sit bud på musikken, mens der sidder tres andre med hver deres bud, det er grænseoverskridende, og det kræver meget mod. Jeg er jeg meget imponeret over, hvordan de bare springer ud i det, siger dirigent Maria Badstue. 

Og at stå i spidsen for orkestret kan gavne musikernes egen forståelse for musikken. 

- Det er et vigtigt fag, fordi man lærer at forholde sig til andres stemmer end sin egen. Man får lov at stå med et helt andet ansvar, end når man spiller, siger Maria Badstue.

Flere af eleverne har fået stor interesse for at dirigere, da det netop giver noget andet end det, instrumenterne kan.

- Det er spændende, og det er utrolig sjovt. Der er meget mere, man skal gøre, end man lige regner med. Man skal vise sin puls, man skal vide, hvad alle instrumenter skal gøre på alle tidspunkter, så det tager et stort forarbejde, siger Anton Schüsel fra Nibe, der spiller fagot i orkestret.  

I alt deltager 57 nordjyske talenter til sommerstævnet i Vittrup Centret. Hele stævnet afsluttes med en symfonikoncert fredag eftermiddag.