Unge skal presses til uddannelse
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord
Hver syvende unge borger i Jammerbugt Kommune har hverken uddannelse eller job. Nu gør kommunen en ekstra indsats for netop den gruppe.
Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at op mod 15 procent af unge mellem 16 og 24 år i Jammerbugt Kommune hverken har en uddannelse eller et job. Det er bundrekord i Nordjylland.
De lange afstande i den langstrakte Jammerbugt Kommune får noget af skylden, når flere unge her end i andre kommuner går rundt uden job eller uddannelse.
- Vi har ingen lokale uddannelsesinstitutioner, og det kan være en forhindring for mange børn og unge, at de skal bevæge sig så langt og så komme ud i andre miljøer. Og så er der ingen tvivl om, at Jammerbugt Kommune også har udfordringer med en negativ social arv, siger Jannie Knudsen, arbejdsmarkedschef i Jammerbugt Kommune.
Nu skal den kedelige bundrekord væk. Jammerbugt Kommune har indkaldt firmaer udefra og forstærket indsatsen internt. Der er også ansat folk, som opsøger de unge ude på erhvervsskolerne for at holde dem fast i et uddannelsesforløb. Rejseguider fra et privat firma skal for eksempel være med til at give de unge mere gå-på-mod i et af de mange projekter.
Markus Sinkbæk på 21 er en af de unge i Jammerbugt Kommune, som endnu ikke har fået taget en uddannelse. Hverdagen gik i ring for ham.
-Jeg har været i gang med forskellige uddannelser, blandt andet som kok og håndværker. Det gik desværre ikke. Problemet er, at man har en tendens til at miste interessen efter de første seks måneder. Så jeg endte med at gå derhjemme og lave ingenting. Nu er jeg på et projekt i kommunens ungeenhed, og det har været så godt, at min kæreste allerede efter en uge spurgte, om jeg var på lykkepiller, siger Markus Sinkbæk.
Majken Bundgaard på 19 år har også prøvet at gå rundt dag efter dag uden noget formål.
-Jeg har studentereksamen og en grundforløbet som salgsassistent. Det lykkedes mig bare ikke at få en læreplads, så jeg henvendte mig selv til kommunen og var så heldig at komme med i deres særlige ungeindsats i et projekt, hvor der samarbejdes med en guideskole. Det gør mig glad, og jeg har noget at stå op til, siger Majken Bundgaard, der drømmer om at blive rejseleder eller advokat.
-Der vil være nogle af dem, der ender som rejseledere, men langt de fleste bruger forløbet til at booste sig selv. På den måde får de lært nogle ting, som de altid kan bruge, siger Line Jakobsen, afdelingsleder i Unge-enheden i Jammerbugt Kommune.
Jammerbugt Kommune vil ned under landsgennemsnittet i den næste statistik, og allerede nu viser deres egne tal, der næste år kun vil være 11 procent af de unge, der hverken har job eller uddannelse.