06:53

Unge i Jammerbugt, der sniffer lightergas er blevet så stort et problem, at det lokale SSP-netværk nu beder om hjælp fra de forretningsdrivende.

SSP-konsulent Rasmus Theil fra Jammerbugt Kommune (tv) i supermarkedet Meny i Aabybro, hvor han opfordrer købmanden til at være opmærksom på, hvem man sælger lightergas til. Foto: Lone Vad Dam

1 af 2

Unge sniffer lightergas - SSP beder forretninger om hjælp

Unge i Jammerbugt, der sniffer lightergas, er blevet så stort et problem, at det lokale SSP-netværk nu beder om hjælp. Det sker efter, at der de seneste dage er fundet adskillige tømte lightergasflasker i både Pandrup og Aabybro, hvor unge mødes.

For at undgå fatale konsekvenser af misbruget - eksempelvis hjerneskader - opfordrer SSP-konsulenterne nu de lokale forretningsdrivende til at være med til at løse problemet.

SSP-konsulent Rasmus Theil har på det seneste været på rundtur til forretninger i Jammerbugt.

De forretningsdrivende bliver opfordret til, at det skal være langt vanskeligere for de unge at få fat i lightergassen. Den skal ikke stå frit fremme, så den bare kan hives ned af hylderne.

- I og med de unge skal hen og bede en kasseekspedient om lightergassen, så kan det måske afskrække de unge under 18 år. Vi håber forretningerne vil udvise socialt ansvar og tænke på, hvem de sælger gassen til, siger SSP-konsulent Rasmus Theil.

Når man sniffer lightergas går det direkte i hjernen. Det giver en kortvarig, kraftig rus. TV2 Nord har talt med to 16-årige drenge fra Aabybro, der har prøvet det flere gange.

- Det er sjovt. Benene bliver tunge, og man dingler rundt. Stemmer bliver også mørkere – lige som når man tager helium, siger drengene, hvis navne er TV2 Nord bekendte, men som vi har valgt at anonymisere.

Drengene fortæller, at de aldrig har haft problemer med at købe lightergas nogen steder.

Der er ingen lovbestemt aldersgrænse, der forhindrer unge under 18 år i at kunne købe lightergas.

Her kan du se det brev, som SSP-konsulent Rasmus Theil har været ude at dele ud til de forrretningsdrivende i Jammerbugt Kommune: