Opskrift: Sild på tre måder

Onsdag viste to kokkeelever i vores studie, hvordan man kan bruge sild på tre anderledes måder til julemaden. Her kan du finde opskrifterne.

I onsdagens udgave af Nordjylland LIVE havde vi besøg af to kokkeelever fra Food College Aalborg. De viste eksempler på, hvordan julens klassiske spise - sild, kan laves på en mere utraditionel måde. Opskrifterne har vi samlet herunder, så du har mulighed for at prøve dem af derhjemme.

Sildemousse:

Ingredienser:

  • 1 glas julesild

  • 1 dl creme fraiche 38%

  • 1-2 blade husblas

  • 1 bundt persille

  • 1 pakke rugbrød

  • Salt

  • Smør eller olie til stegning

Instruktioner:

Silden sigtes fra vandet og skæres i små tern. Derefter vendes silden med cremefraichen, og husblas smeltes og tilsættes under omrøring. Massen køles af i køleskab i minimum en time.

Rugbrød ristes i enten smør eller olie og drysses med salt. Rugbrødet kan udstikkes til små, runde, mundrette stykker, skæres i ønskede forme eller serveres som de er.

Persillen tørres i ovnen ved 120 grader i cirka 10 minutter. Den tørrede persille knuses til persillestøv.

Sildemassen formes og vendes i persillestøven og serveres på det ristede rugbrød.

Friteret sild m/ æble-karrykompot, og ristet agurk:

Ingredienser:

  • 8 sildefileter

  • Mel, æg og rasp (til panering)

  • 1 stk. hakket løg

  • 2 æbler

  • 1 tsk. karry

  • 1 dl sukker

  • 1 dl. æbleeddike

  • 1 stk. agurk

  • Olie

  • Salt

  • Grøn til pynt

Instruktioner:

Fileterne drysses med salt og vendes i mel, æg og rasp. Derefter steges de gyldne i mellemvarm olie.

Løgene ristes sammen med karry i en smule olie i en lille gryde. Æblerne skæres i både og tilsættes i gryden. Sukker og eddike tilsættes, og det hele koges ud indtil æblerne er helt møre.

Agurk skrælles og skæres i mundstykker og ristes herefter i en varm pande med lidt olie. Silden anrettes på agurken, en klat kompot på silden og pyntes med grønt.

Silde-cheesecake med rødbedesyltede perleløg:

Ingredienser:

  • 1 glas julesild
  • ½ bundt dild
  • ½ bundt purløg
  • 3,5 dl cremefraiche 38%
  • ¼ citron, kun saft
  • 3 gelatineblade, lagt i blød
  • 4 skiver rugbrød
  • 75 g. smør
  • Pynt: kørvel, dild, karse eller andet grønt

Syltelage:

  • 3 perleløg
  • 1 dl sukker
  • 1 dl eddike
  • 3 skiver rødbede
  • 2 laurbærblade
  • 2 stjerne anis
  • 1 kanel stang

Instruktioner:

Julesilden dryppes af lagen og skæres i små tern. Hak dild og purløg. Bland sildestykker og hakkede urter med cremefraiche. Smag til med salt og peber. Pres citronen og varm citronsaften op, og smelt de bløde gelatineblade heri. Lad det køle lidt af. Kom citron/gelatine-blandingen i cremefraichen.

Kør rugbrødskiverne gennem en foodprocessor. Brun smørret og bland med brødkrummerne. Beklæd en form med plasfilm. Læg et cirkca 1 cm. tyk lag af rugbrødskrummer i bunden. Smør cremen over, og lad det stå i køleskabet i mindst 2 timer før servering.

Kog perleløgene kort efter de er pillet og halveret. Kog syltelagen op ved at tilsætte alle ingredienser, undtagen perleløgene, i en gryde. Kom perleløgene i, og lad dem ligge i cirka 30 minutter eller natten over. Løgene dryppes af inden servering.

Cheesecaken skæres ud i små bidder toppet med syltede perleløg og pyntet med grønt.


Seneste nyt

fra Nordjylland