Valgdramaet på Læsø: DF-toppen jublede, men smilet var ikke at spore hos hovedpersonen


På Læsø var der ikke spået dramatik. Men kampen om borgmesterstolen blev en af de længste i valgåret 2017, og resultatet skrev sig ind i politisk historie.

Denne webdok er lavet på baggrund af Radio4s podcast ”Kampen om Kæderne”, som du kan lytte til lige her:

Det er tirsdag 21. november 2017. Ved Læsøs eneste valgsted, en hal i Byrum, er de valgtilforordnede ved at pakke sammen.

Den 38-årige Tobias Birch Johansen har fået et flot resultat. Han har været borgmester i den foregående periode, og hver fjerde beboer på Læsø har sat krydset ved ham. Det betyder, at han tager tre andre venstremandater med ind i kommunalbestyrelsen.

TV2 Nord dækker valget på Læsø og interviewer Tobias Birch Johansen.

- Det er gået pissegodt, hvis jeg må være så fri og bruge det ord. Jeg er rigtig stolt og rigtig glad for det skulderklap, siger Venstre-manden.

Interview med Tobias Birch Johansen på valgaftenen.

På trods af kanonvalget er intet sikkert endnu. I kommunalbestyrelsen på Læsø er der nemlig ni pladser, og med 474 stemmer ud af 1278 stemmer sætter Venstre sig altså på fire af pladserne.

Samtidig har Tobias Birch Johansen bemærket, at de fem andre nyvalgte har forladt valgstedet.

Længere nede ad vejen i et gult hus, der normalt huser 3F, har flokken slået sig ned.

De er ikke enige om meget, men en ting kan de godt blive enige om: Det skal ikke være Tobias, der skal være borgmester på Læsø.

Men hvem der så skal have borgmesterkæden, og hvad femmandsgruppens fælles plan for Læsø de næste fire år i øvrigt skal være, aner de ikke. 

quote - Jeg havde ingen fantasi til at forestille mig, at jeg ville blive valgt ind. Jeg havde ingen forstand på det overhovedet.

Karsten Nielsen, daværende medlem af Dansk Folkeparti på Læsø

Fire år efter mødes Radio4 med nogle af hovedpersonerne fra dramaet på Læsø.

- Vi havde ikke regnet med at sidde med fem mandater. Vi skulle finde ud af, hvem der skulle være borgmester, så vi kunne få kabalen til at gå op, siger Lars Vilsen, der blev valgt ind for Læsø Listen i 2017.

Også Bente Faurholt blev valgt ind for Læsø Listen. Hun fortæller, hvordan femmandsgruppen, der forsamledes på valgaftenen i 3Fs lokaler, ikke havde mange politiske visioner tilfælles.

- Vi var enige om, at vi ikke ville have Tobias til borgmester. Det var nok det eneste, vi var enige om, siger hun.

Den garvede socialdemokrat Folmer Hjorth Kristensen, der var viceborgmester i den foregående periode, var også med ved forhandlingsbordet.

Og så sad to mand fra Dansk Folkeparti med. Lokalformanden Per Bragt og debutanten Karsten Nielsen. Partiet havde haft en godt valg.

- Jeg havde ingen fantasi til at forestille mig, at jeg ville blive valgt ind. Jeg havde ingen forstand på det overhovedet, siger Karsten Nielsen i dag til Radio4.

Tobias or not Tobias


quote - Tobias er dygtig til at skaffe opmærksomhed og til at drive virksomhed. Men som borgmester havde han ikke en fornemmelse af, at vi sad ni mennesker og skulle være et hold til at drive Læsø.

Bente Faurholt, daværende medlem af Læsø Listen

Stemmerne fra læsøboerne taler deres eget tydelige sprog. 321 personer har sat et kryds ud for Tobias Birch Johansens navn.

Den tidligere vognmand har skabt flere resultater i sin tid som borgmester. Selv fremhæver han kampen for at bevare det kystnære fiskeri i Kattegat som det, der har betydet mest for ham.

Ved kommunalvalget i 2017 honorerer vælgerne Tobias Birch Johansen for indsatsen, og han er helt klar til fire år mere i borgmesterstolen.

- Jeg er ikke færdig. Jeg mener ikke, at jeg kan aflevere et færdigt Læsø. Jeg synes, at fire år som borgmester er for lidt, siger han til Radio4.

Top 5 kandidater på Læsø ved kommunalvalget i 2017

Tobias Birch Johansen (V): 321 stemmer

Lars Vilsen (L): 120 stemmer

Karsten Nielsen (O): 107 stemmer

Per Kjærsgård Bragt (O): 95

Folmer Hjort Kristensen (A): 74 stemmer

De fem nyvalgte kommunalbestyrelsesmedlemmer udenfor Venstre er ikke enige med Tobias Birch Johansen i, at han skal have fire år mere som borgmester. De vil have en ny person i spidsen for Læsø.

- Tobias er dygtig til at skaffe opmærksomhed og til at drive virksomhed, men som borgmester havde han ikke en fornemmelse af, at vi sad ni mennesker og skulle være et hold til at drive Læsø, siger Bente Faurholt til Radio4.

Samme opfattelse deler Lars Vilsen.

- Jeg manglede samspil. En borgmester må godt være egenrådig, men jeg savnede lidt, at vi andre blev hørt, siger han til Radio4.

Selv ved Tobias Birch Johansen godt, at han nogle gange kan være dominerende.

- Min største udfordring er, at jeg glemmer min omverden. Jeg tonser derudad, og så glemmer jeg måske at melde ud til resten af kommunalbestyrelsen, siger han til Radio4.

Opkaldet på færgelejet


quote - Han kunne fortælle, at de peger på mig. Der gik mange tanker gennem hovedet. Et er at komme i kommunalbestyrelsen, men jeg anede intet om, hvad det indebar at være borgmester.

Karsten Nielsen

Der er meget at diskutere for de fem politikere fra Læsø Listen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet på valgnatten. I hvilken retning skal Læsø gå? Og hvem skal sætte sig på den tungeste post?

- Der var ikke rigtigt nogen, der havde en borgmester i maven, siger Bente Faurholt til Radio4.

Den eneste af de fem, der kan se sig selv som borgmester, er Per Bragt fra Dansk Folkeparti. Men det siger Bente Faurholt nej til. På et tidspunkt tilbyder hun selv at tage tjansen, men det er der heller ikke stor opbakning til.

I det hele taget kan de fem ikke blive enige om ret meget, andet end at de hellere må gå hjem, sove på det og mødes næste dag.

De meddeler Tobias Birch Johansen og de tre andre fra Venstre, at de er klar til forhandlinger. To af de nye medlemmer af kommunalbestyrelsen skal dog lige på arbejde på fastlandet inden da, og derfor kan forhandlingerne først fortsætte om aftenen næste dag. Det gør Tobias Birch Johansen frustreret.

- Så må læsøboerne vente. Det synes jeg ikke, man kan være bekendt. Man bør nok prioritere Læsøs fremtid højere, siger han i et interview med TV2 Nord.

Tobias Birch Johansen: - Jeg er handlingslammet.

Dansk Folkepartis Karsten Nielsen, der er direktør for Nordjyske Bank på Læsø, er en af dem, der er taget på arbejde på fastlandet. Da han står ved færgelejet i Frederikshavn, ringer telefonen. Det er en journalist.

- Hun havde hørt, at jeg ville blive peget på som borgmester af de fire andre. Det havde jeg ikke hørt noget om, siger Karsten Nielsen til Radio4.

220221 Karsten Nielsen, Læsø
Foto: Per Frank Paulsen

Kort efter ringer telefonen igen. Det er partifællen Per Bragt.

- Han kunne fortælle, at de peger på mig. Der gik mange tanker gennem hovedet. Et er at komme i kommunalbestyrelsen, men jeg anede intet om, hvad det indebar at være borgmester, siger Karsten Nielsen til Radio4.

Venstre forlader forhandlinger i raseri


quote - Jeg er skuffet på vælgernes vegne.

Tobias Birch Johansen

Det er blevet aften dagen efter valget, og de ni kommunalbestyrelsesmedlemmer mødes på rådhuset i Byrum. Her fremlægger femmandsgruppen deres planer for Venstre. 

Planer, der gør Karsten Nielsen til borgmester og Lars Vilsen til viceborgmester.

Hvad der præcist sker i forhandlingslokalet, er parterne uenige i. Ifølge Tobias Birch Johansen bliver Venstre ene og alene tilbudt en plads i hvert udvalg, mens femmandsgruppens oplevelse er, at Venstre slet ikke vil være med til at forhandle, fordi posterne som borgmester og viceborgmester er besat.

I hvert fald gør planerne Tobias Birch Johansen og de andre Venstrefolk så rasende, at de forlader forhandlingerne. Udenfor venter TV2 Nord.

Tobias Birch Johansen er skuffet.

- Jeg er skuffet på vælgernes vegne. At man kan tillade sig at sætte hver tredje vælger ud af spillet – det er dæleme noget skidt. Hvis jeg kunne have gjort det bedre, så havde jeg gjort det, siger han og henviser til, at 37 procent af læsøboerne har sat deres kryds ved Venstre.

Læsø skriver historie


quote - Der var jeg allerede begyndt at tænke på, hvordan pokker vi kunne lande det her.

Karsten Nielsen

Mere end et døgn skal der gå, fra valgstederne lukker, til læsøboerne endelig kan få at vide, hvem kommunalbestyrelsen nu peger på som leder i de kommende fire år.

Per Bragt fortæller de ventende journalister, at Karsten Nielsen skal være borgmester på Læsø, og at Lars Vilsen skal være viceborgmester.

Læsø præsenterer ny borgmester.

Det er historisk.

For første gang nogensinde har Dansk Folkeparti fået en borgmesterpost. Men glæden er ikke ligefrem til at spore hos de fem kommunalbestyrelsesmedlemmer, der præsenterer nyheden. Mundvigene hænger nedad – selv ved dagens absolutte hovedperson, Karsten Nielsen.

- Der var jeg allerede begyndt at tænke på, hvordan pokker vi kunne lande det her. Jeg ville hellere have været foruden dramatikken. Det var jeg ked af på Læsøs vegne, siger han i dag til Radio4.

Der var ikke ligefrem jubelscener, da femmandsgruppen præsenterede Læsøs nye borgmester.
Der var ikke ligefrem jubelscener, da femmandsgruppen præsenterede Læsøs nye borgmester.
Foto: Mogens Jørgensen

Mens tankerne altså allerede kører rundt i hovedet på Karsten Nielsen den aften, jubler Dansk Folkepartis partiformand, Kristian Thulesen Dahl – først over fremgangen til Dansk Folkeparti på Læsø, og siden over nyheden om en borgmesterpost til partiet.

Folmer i fokus

Folmer troede, de var færdige - men så ringede Tobias


Så skulle man tro, at kampen om borgmesterposten på Læsø var slut. Men Tobias Birch Johansen er ikke klar til at give op.

Kan han få blot en enkelt fra den lidt brogede femmandsgruppe til at flytte over til ham og Venstre, kan han vende det hele på hovedet.

Læsø Listen og Dansk Folkeparti har indgået valgforbund, så Tobias Birch Johansen sætter sine penge på socialdemokraten Folmer Hjorth Kristensen, som har været Tobias’ viceborgmester, og som han i øvrigt har et godt forhold til.

Han gør kur til socialdemokraten gennem medierne og lufter muligheden for, at Folmer kan blive borgmester, hvis han konstituerer sig med de fire Venstre-medlemmer.

Tobias lufter muligheden for at Folmer Hjorth Kristensen kan blive borgmester.

Selv har Folmer Hjorth Kristensen ingen idé om, hvad der foregår. I hans hoved er konstitueringen et overstået kapitel, så han er taget ud for at kigge på fugle. Derfor kommer det også som en overraskelse, da han taler med TV2 Nord, som ringer og fortæller, at Tobias Birch Johansen nu byder op til dans.

- Jeg sidder og kigger på sangsvaner på en mark, da TV2 Nord ringer til mig. Du skal tale med borgmesteren, siger de. Så jeg kører derop, siger Folmer Hjorth Kristensen til Radio4.

På rådhuset i Byrum går Folmer og Tobias i et lokale for sig selv.

Venstre mangler et mandat for at kunne beholde magten og borgmesterposten, så borgmester Tobias Birch Johansen satser på, at han kan få Socialdemokratiet til at springe fra aftalen med Læsø Listen og DF.

De når dog ikke frem til noget konkret, og den nye kommunalbestyrelse går en lang weekend i møde, før de igen skal mødes om mandagen – seks dage efter læsøboerne var i stemmeboksene.

”Der står Karsten Nielsen her på papiret”

Seks dages tovtrækkeri når sit klimaks


Mandag mødes de ni medlemmer af kommunalbestyrelsen på Læsø. Danmarks mindste kommune er kommet i mange mediers søgelys, og mens de ni byrødder forhandler, følger journalister og læsøboere med.

Der er lagt op til, at det er Folmers mandat, der bliver det afgørende, og socialdemokraten løber til og fra de to lejre med Venstres fire medlemmer på den ene side og de to fra Dansk Folkeparti og de to fra Læsø Listen på den anden side.

Men så sker der noget.

Læsø Listens Bente Faurholt kan ikke acceptere, at Dansk Folkeparti skal indtage tronen på Læsø i fire år, mens det største parti på øen nærmest bliver sat udenfor indflydelse.

Hun ringer til Tobias Birch Johansen og siger, at hun gerne vil stemme på ham som viceborgmester.

quote - Jeg stod i et dumt dilemma.

Bente Faurholt

- Jeg stod i et dumt dilemma. Halvdelen af stemmerne var gået til et parti, der ikke fik lov at blande sig. Det kunne jeg ikke rigtig have med at gøre. Vi kan ikke bare lave en konstituering hen over hovedet på halvdelen af vælgerne, siger hun til Radio4.

Meldingen fra Bente Faurholt får Venstre til at se muligheder.

- Vi kan udnytte situationen og tage de poster, vi mener, vi er bedst til – og det gjorde vi, siger Tobias Birch Johansen til Radio4.

Venstre får formandsposten i Socialudvalget, en plads i Økonomiudvalget samt Teknik, Havne -og Kulturudvalget. Og så bliver Tobias Birch Johansen viceborgmester.

Seks dages tovtrækkeri er slut, og mandag 27. november klokken 16.41 går døren ind til forhandlingslokalet endelig op. Det sker, mens TV2 Nord sender direkte. Se klippet her – hovedpersonerne kommer ud ad døren 52 sekunder inde i videoen:

Endelig er der opnået enighed på Læsø.

Borgmesteren på Læsø hedder Karsten Nielsen, mens viceborgmesteren hedder Tobias Birch Johansen.

I forhandlingerne er Lars Vilsen fra Læsø Listen blevet ofret som viceborgmester.

- Det havde jeg det træls med. Jeg synes, jeg blev røvrendt. Men det er det, der sker under en konstituering. Vi var nok lidt spredte, os fem, da det kom til stykket, siger Lars Vilsen til Radio4.

quote Jeg synes, jeg blev røvrendt. Men det er det, der sker under en konstituering.

Lars Vilsen

Spredningen ender altså med at blive Venstres fordel.

- Vi ender med at have magten. Pludselig er vi fire stemmer fra Venstre hver gang, og de andre er fem individuelle, siger Tobias Birch Johansen til Radio4.

Også borgmester Karsten Nielsen har en oplevelse af, at Venstre har stor magt på Læsø.

- Det er fakta, at fire mandater har givet dem en vis vægt i kommunalbestyrelsen. Men min fornemmelse er, at vi har opnået rigtig meget ved at samarbejde, siger han til Radio4.

Denne webdok er baseret på Radio4s podcast ”Kampen om Kæderne”, som du kan høre lige her:


Udarbejdelse af webdok: Josefine Blicher Brader