Seneste nyt:

Jes Lunde bliver ny spidskandidat for Radikale Venstre

Jes Lunde sad i Folketinget for SF og har været topchef i en række nordjyske kommuner. Nu stiller han op som spidskandidat for Radikale Venstre ved kommunalvalget i Aalborg.

Fra folketingsmedlem til kommunaldirektør - og måske snart kommunalpolitiker. 

Det kan blive situationen for 65-årige Jes Lunde, der har sagt ja til at blive ny spidskandidat for Radikale Venstre i Aalborg.

Formelt skal han vælges i forbindelse med en ekstraordinær generalforsamling, der finder sted tirsdag aften. 

Radikale Venstre havde ellers valgt den nuværende ældrerådmand Jørgen Hein som spidskandidat, men op til sommerferien trak han sit kandidatur.

Jørgen Hein ser ud til at blive erstattet af en markant politisk skikkelse ved kommunalvalget til november.
Jørgen Hein ser ud til at blive erstattet af en markant politisk skikkelse ved kommunalvalget til november.
Foto: Arkiv/TV2 Nord

"En helt, helt gal beslutning"

Jes Lunde har tidligere siddet i Folketinget for SF i 17 år, men i 2001 forlod han politik til fordel for et lederjob i den offentlige sektor, og senest har han været kommunaldirektør i Rebild Kommune. 

Men nu vil han gerne i byrådet i Aalborg Kommune og kæmpe for miljø og grøn omstilling samt forbedre forholdene for sårbare børn. Og i lighed med partifællerne i Aalborg - ikke på landsplan - vil han kæmpe imod Egholm-forbindelsen, som Lunde kalder "en helt, helt gal beslutning". 

Læs: Analyse af TV2 Nords politiske analytiker Søren Wormslev

I 17 år repræsenterede han SF-vælgere i Nordjylland på Christiansborg. Nu vil 65-årige Jes Lunde gerne i byrådet i Aalborg - men for Det Radikale Venstre.

Partiforeningens bestyrelse indstiller til en ekstraordinær generalforsamling tirsdag aften, at Jes Lunde afløser rådmand Jørgen Hein som spidskandidat. Hein var egentlig valgt, men besluttede i juni at trække sig og ikke genopstille ved valget 16. november.

Herefter ringede Jes Lunde til den lokale partiformand og tilbød at tage over. Den gamle cirkushest var klar igen efter at have sagt farvel til ansættelser den offentlige forvaltning. Og vil, hvis han vælges til byrådet, kæmpe for miljø, grøn omstilling og sårbare børn - og imod solceller på landbrugsjord (“det er helt pip at bruge landbrugsjord til det, når solcellerne kunne sidde på industriens bygninger”).

Jes Lunde forlod Folketinget i utide i 2001 efter interne stridigheder i partiet. Han meldte sig ud af SF i 2002, men har siden 2007 været passivt medlem af Radikale Venstre. Siden sit farvel til Folketinget har den økonom-uddannede vendelbo været direktør for teknik og miljø i Nordjylland Amt og bestridt chefposter i Jammerbugt og Frederikshavn Kommuner. De seneste otte år har han været kommunaldirektør i Rebild - et job, hvor kontrakten udløb tidligere i år.

Politisk har han udover Folketinget prøvet kræfter med amtsrådet, men ikke tidligere med kommunalpolitik.

Han anser det selv for “helt og aldeles uproblematisk” at gå fra at være kommunaldirektør til at være kommunalpolitiker, når det tilmed - hvis han vælges - er i en anden kommune. Jes Lunde har i 23 år boet i Aalborg kommune og driver et økologisk landbrug på 120 hektar ved Halkær.

Da Jørgen Hein trak sig, kunne Radikale Venstre have rykket partiets byråds-veteran, fhv. viceborgmester Daniel Nyboe-Andersen, der var nr. to på listen, i front - sådan som han ved tidligere valg har været. Men Daniel Nyboe-Andersen ønsker af hensyn til sit civile liv ikke at være spidskandidat og støtter valget af Jes Lunde.

Med ham i front får Radikale Venstre i Aalborg en kendt, markant og rutineret politiker øverst på kandidatlisten. Den nuværende rådmand, Jørgen Hein, har de seneste fire år haft nok at se til som politisk chef for ældre- og handicap-området og har kun i begrænset omfang tegnet en klar radikal linje på andre felter i den offentlige debat.

Det Radikale Venstre har i årevis vundet et enkelt byrådsmandat (og nogle få gange to) i Aalborg. Efter sidste valg var mandatet så afgørende, at det udløste en rådmandspost. Skulle det ske igen, er Jes Lunde klar til at indtræde i Aalborgs magistrat - men han pointerer, at det for ham i højere grad handler om at opnå indflydelse end bestemte poster.

Et andet tidligere folketingsmedlem, Per Clausen, er spidskandidat for Enhedslisten og dermed den, der i givet fald bliver rådmand, hvis dette parti også genvinder en rådmandspost. Skulle både Jes Lunde og Per Clausen ende som rådmænd, vil en kommende socialdemokratisk borgmester få kam til sit hår med to rutinerede, forhenværende MF’ere, der begge er kendt for at kunne det politiske spil til fingerspidserne, ved sin side.

De radikale i Aalborg er - modsat dele af moderpartiet - indædte modstandere af en ny Limfjordsforbindelse via Egholm. Den ny spidskandidat er på samme linje. Jes Lunde vil, hvis han kommer i byrådet, “gøre alt for at bekæmpe Egholm-forbindelsen, for det er en helt, helt gal beslutning”.


Forsiden lige nu

Drikkevand_2
Seneste nyt

Ikke rengjort i 17 år - Derfor skal hundredevis af borgere fortsat koge deres vand

skole
Seneste nyt

Kommunens store skoler var bekymrede: Nu tør de langsomt ånde lettede op

Seneste nyt

Ekstra tog og fyldte tribuner: Sådan forbereder politiet sig på lokalbrag

Blomsterbutik
Seneste nyt

Blomsterallergi lukker blomsterbutik

Drikkevand_2
Seneste nyt

Ikke rengjort i 17 år - Derfor skal hundredevis af borgere fortsat koge deres vand

skole
Seneste nyt

Kommunens store skoler var bekymrede: Nu tør de langsomt ånde lettede op

Seneste nyt

Ekstra tog og fyldte tribuner: Sådan forbereder politiet sig på lokalbrag

Til forsiden

Til forsiden