Flere bliver ramt af usynlig spiseforstyrrelse
Slanke kroppe, sund kost og motion fylder overalt – på sociale medier, i tv, aviser og magasiner.
Og der er stort set ikke et sted, hvor vi ikke bliver præsenteret for diverse sundhedsbudskaber om, hvordan vi gennem sund kost og motion kan passe på kroppen.
Og det ekstreme fokus på sundhed har skabt en ny form for spiseforstyrrelse, nemlig ortoreksi. Det er en lidelse, der betegner et fanatisk forhold til sundhed, hvor den syge har så stor fokus på sund mad og træning, at det kan være svært at opretholde en normal hverdag.
En af dem der lider af ortoreksi er 30-årige Signe Yde. Sygdommen tog sin begyndelse mens hun læste til jordemoder i Aalborg.
- Det handlede alt sammen om at have en flot, trænet krop, men det blev jo sygeligt.
Hun ved ikke, hvorfor hun udviklede spiseforstyrrelsen.
- Jeg følte ikke, jeg var en særlig fed person. Hvorfor skulle folk gide at være sammen med mig? Jeg var kikset og lidt en nørd:
- Men jeg havde min krop. Det har altid været det overskyggende igennem hele mit forløb. Det er det, jeg har haft at byde på. Jeg var den tynde, så jeg var den sunde, fortæller Signe Yde.
Og samfundets ekstreme fokus på sundhed er med til at skabe problemet.
- Det ekstreme fokus på sundhed er meget udbredt og fylder ufatteligt meget i samfundet. Man bliver nærmest betegnet som et dovent og dårligt menneske, hvis man ikke lever sundt, siger Sabine Elm Klinker, vicedirektør hos Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade.
I Danmark anslås det, at cirka to procent af befolkningen lider af ortoreksi. Det svarer til 87.000 personer.