Kragskovhede Fængsel har fået legeplads
Legetårn, sansegynge og multibane er måske ikke lige det, man forventer at møde, når man træder ind bag murene i et fængsel.
Men det er præcis det, man møder, hvis man træder ind i Kragskovshede Fængsels lukkede afdeling: En legeplads.
Fængslet fik nemlig i 2023 et legeplads, hvor børn kan lege afskærmet, når de besøger en forælder i fængslet, skriver DR.
Legepladsen i Kragskovhede er blot en af tre nye, og der er flere på vej.
- Når man er herinde som barn, skal man opleve tryghed. Det er en tryghed, at alle andre indsatte ikke kan se en, og at man ikke er konfronteret med fængselsmiljøet på den anden side, siger institutionschef i Kragskovhede, Lene Theilgaard til mediet.
Børn skal ikke lide
Og det kan give god mening, at skabe bedre rammer for de mellem 4-7000 børn, der hver dag må undvære far eller mor, fordi de er indsat i et af landets fængsler. For mange børn kan besøg bag murene nemlig være eneste mulighed for at bevare en tæt og fysisk kontakt.
- Når et familiemedlem kommer i fængsel, påvirker det hele familien – særligt børnene, som ufrivilligt bliver ramt af forældrenes kriminalitet og skal vænne sig til en hverdag med en far eller mor i fængsel. Jeg mener klart, at vi som samfund skal gøre alt, hvad vi kan for at hjælpe de børn. Så de får et godt forhold til deres forældre og ikke havner samme sted som deres mor eller far senere i livet, siger justitsminister Peter Hummelgaard.
Børn og afsoning
Etableringen af de forbedrede besøgsfaciliteter og legepladser i Jyderup Fængsel, Herstedvester Fængsel og Kragskovhede Fængsel er et resultat af flerårsaftalen for kriminalforsorgen 2022-2025.
De indsatte i danske fængsler har krav på minimum et ugentligt besøg af mindst én times varighed, men det tilstræbes at give tilladelse til yderligere besøg, hvis rammerne tillader det.
I 2005 anslog Det Kriminalpræventive Råd, at der konstant er mellem 4.000 og 7.000 børn i Danmark, som har mindst én forælder i fængsel (jf. rapporten “Fængsledes børn, en udsat gruppe”).
Og da Kriminalforsorgen har en målsætning om, at børn i mindst mulig grad skal lide under en forældres afsoning i et fængsel, er legepladserne et vigtigt skridt på vejen.
- Det er hårdt for et barn, når deres far eller mor er indsat, og vi ved omvendt, at forholdet til familien kan være afgørende for, at de indsatte kommer ud af den kriminelle løbebane efter endt afsoning, siger direktør i Kriminalforsorgen, Ina Eliasen og fortsætter:
- Derfor er det vigtigt, at vi tilbyder nogle gode rammer både for barnets skyld og for, at de indsatte kan bevare kontakten til deres familier, mens de afsoner. Her kan legepladserne være vigtige for at også børn har lyst til at besøge pårørende i fængsler.