Kort Nyt

Nordjyllands største bank får bunkevis af påbud fra tilsyn

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Opdateret 11:08 med svar fra Spar Nord...

En høj risiko for at blive brugt til hvidvask og finansiering af terrorisme.

Så sønderlemmende lyder kritikken fra finanstilsynet til Spar Nord, der har udstedt den nordjyske bank syv påbud.

Tilsynet konkluderer blandt andet at bankens politik ikke afspejler dens praksis, og at der derfor er risiko for, at deres forretningsgange og kontroller ikke er udarbejdet på et tilstrækkeligt grundlag, da disse netop er udarbejdet med afsæt i politikken.

Et af de syv påbud går på, at banken skal gennemføre foranstaltninger, der kontrollerer de reele ejeres identitet, når de handler med udenlandske banker. 

- Brandærgelige, siger bank

Bankdirektør Carsten Levring Jakobsen siger i et skriftligt svar til TV2 Nord, at han forventer at kravene er opfyldt indenfor de næste tre måneder:

- Vi er selvfølgelig brandærgerlige over at stå i den her situation. Vi må bare konkludere, at de tiltag, der er gjort på hvidvaskområdet forud for inspektionen i november, ikke har haft tilstrækkelig effekt, siger han i svaret og kalder det "meget beklageligt."

Derudover understreger han at banken allerede nu har gang i øget kontrol og flere ressourcer til "bankens interne processer."

Den nordjyske storbank, der har vokset sig til en af landets største pengeinstitutter, runder i år, 2024 sit 200 års jubilæum, siden de åbnede første gang i Aalborg i 1824.

I februar præsenterede banken desuden sit årsregnskab for 2023, hvor de endte med et resultat på 2,4 milliarder kroner efter skat - det tredje år i træk et rekordresultat.

De syv påbud til Spar Nord

  1. Finanstilsynet har meddelt virksomheden en risikooplysning vedrørende bankens politik i relation til gennemførelse af transaktioner, hvor banken optræder som såkaldt ”intermediary bank”. Idet bankens politik ikke afspejler bankens praksis, er der en risiko for, at bankens forretningsgange og kontroller ikke er udarbejdet på et tilstrækkeligt fyldestgørende grundlag, eftersom disse er udarbejdet med udgangspunkt i politikken. Herved er der en risiko for, at bankens medarbejdere agerer i modstrid med den anlagte praksis, og at banken således påtager sig en anden eller en større risiko, end hvad der er intentionen

  2. Banken har fået påbud om at sikre, at banken i relation til korrespondentforbindelser har tilstrækkelige skriftlige forretningsgange til effektiv forebyggelse, begrænsning og styring af risici for hvidvask og finansiering af terrorisme. Banken skal i den forbindelse sikre, at forretningsgangene omfatter håndtering af indhentelse af information fra respondentforbindelserne og afviste transaktioner

  3. Banken har fået påbud om at sikre, at banken i relation til respondentforbindelser har tilstrækkelige interne kontroller til effektiv forebyggelse, begrænsning og styring af risici for hvidvask og finansiering af terrorisme. Banken skal i den forbindelse sikre, at de interne kontroller omfatter kontrol af, om de kundekendskabsprocedurer, som banken gennemfører med faste periodiske intervaller i relation til respondentforbindelser, sker rettidigt

  4. Banken har fået påbud om at sikre, at banken gennemfører kundekendskabsprocedurer, når respondentforbindelsers relevante omstændigheder ændrer sig

  5. Banken har fået påbud om at sikre, at banken i relation til respondentforbindelser gennemfører rimelige foranstaltninger for at kontrollere den eller de reelle ejeres identitet samt klarlægger respondentforbindelsers ejer- og kontrolstruktur

  6. Banken har fået påbud om at sikre, at banken indhenter et registreringsbevis eller et ekstrakt af oplysningerne i Erhvervsstyrelsens it-system, når der oprettes et kundeforhold med et selskab eller en anden juridisk enhed eller en trust eller et lignende juridisk arrangement, som er forpligtet til at registrere oplysninger om reelle ejere i Erhvervsstyrelsens it-system

  7. Endeligt har banken fået påbud om at berigtige de oplysninger over for Finanstilsynet, som banken siden henholdsvis 1. og 2. kvartal 2021 har indberettet til Finanstilsynet vedrørende bankens korrespondentforbindelser. Finanstilsynet har ligeledes påbudt banken at sikre, at den fremover foretager korrekt indberetning af oplysninger, herunder ved etablering af procedurer, der sikrer rigtigheden af oplysningerne, inden der rapporteres

    Kilde: Finanstilsynet

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Dyreste landejendom solgt i 2024 blev solgt i Nordjylland

I løbet af året er priserne på boliger steget i det nordjyske, men ikke helt i samme tempo som andre steder i landet.

Men et sted er Nordjylland helt på toppen. Den dyreste landejendom blev i begyndelsen af året nemlig handlet heroppe.

Det er ejendommen Lendumvej 68 lidt nord for Thorshøj, som tager den store pris. Salgsprisen lyder på hele 59.408.273 kroner.

Opgørelsen over de dyreste landejendomme i 2024 kommer fra Boliga, som har samlet listen.

Der er ingen andre nordjyske landejendomme i en top ti.

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Politiet beder om hjælp: Bil forlod stedet efter påkørsel, hvor scooter-fører brækkede benet

En 15-årig på scooter blev fredag eftermiddag ved 16-tiden ramt af en bil på Maagevej i Nykøbing, oplyser Midt- og Vestjyllands Politi.

Bilen kørte frem for ubetinget vigepligt, vurderer politiet. Føreren af scooteren brækkede benet.

- Efter det var sket, kørte bilen derfra, fortæller vagtchef Jan Nørrum fra politiet.

Et vidne har oplyst, at føreren af bilen sandsynligvis er en ældre kvinde.

Bilen er formentlig en rød Citroën Cactus.

- Sådan én med de karakteristiske "airbumps" på siden af bilen, siger Jan Nørrum.

Hvis man ved noget om trafikuheldet, kan politiet kontaktes på telefon 114.

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Årsagen ligger i hjemmet: Rådmand sygemeldt med stress

I de seneste år har flere politikere sygemeldt sig med stress, og nu er endnu en tilføjet den ærgerlige række.

Anna Aaen, der er rådmand for Klima og Miljø for Enhedslisten i Aalborg Kommune, har nemlig sygemeldt sig. Det skriver hun i et Facebook-opslag.

"Så blev det min tur. Jeg er blevet sygemeldt med stress, en skrammeldiagnose men grundlæggende kan jeg forstå at det ikke er acceptabelt med en hvilepuls på 120..", skriver hun blandt andet i opslaget.

"Det er ekstra frustrerende, for arbejdet har i lang tid været mit fristed, der hvor man kunne tage et møde ad gangen, en mail ad gangen, et telefonopkald ad gangen", tilføjer hun.

Alligevel er det blevet for meget for hende.

Hovedårsagen er, at hendes søn oplever en "voldsom mistrivsel" - så voldsomt, at han ikke kan gå i skole på nuværende tidspunkt.

"Mange møder er blevet holdt, mange mennesker var med til møderne, intet kom der ud af det, men der er helt sikkert blevet brugt utroligt mange arbejdstimer på at komme absolut ingen steder", skriver hun videre.

TV2 Nord har været i kontakt med rådmanden og har fået tilladelse til at bringe Facebook-opslaget.

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Efter 47 år: Familievirksomhed i flere generationer solgt

I hele 47 år har Familien Andersen, først med forældrene Kirsten og Ole S. Andersen, siden med sønnen Carsten S. Andersen, ejet Trægården Kås, men det er nu slut.

Det skriver virksomheden i et nyhedsbrev.

Størstedelen af virksomheden er nemlig blevet solgt til XL-Byg Kjellerup Tømmerhandel, men Familien Andersen beholder fortsat en del af virksomheden, ligesom Carsten S. Andersen fortsætter som direktør.

Datteren af Carsten, Emilie S. Andersen, træder også ind på en mindre ejerpost.

"Det har ikke været uden omkostninger. Vores børn har uden tvivl haft en anderledes opvækst end deres jævnaldrende, men de har også fået unikke muligheder, som andre ikke har haft. Trægården har været en del af deres liv, og de har lært værdien af hårdt arbejde, engagement og fællesskab", skriver de i nyhedsbrevet.

Det fremgår også af nyhedsbrevet, at alle medarbejderne på stedet fortsætter.

I det seneste regnskabsår blev det til et underskud på 1,3 millioner kroner hos Trægården Kås, som siden 2017 ellers kun havde leveret sorte tal på bundlinjen.

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

AaB hiver ny chef ind fra landshold

Med et blandet CV træder nu en ny person ind som chefanalytiker i AaB.

Det bliver nemlig 32-årige Nichlas Ørbæk Knudsen, der er ansat på posten, og han tager over for tyske Fynn Cedric Bach. Det skriver AaB i en pressemeddelelse.

Tyskeren valgte selv at stoppe i klubben til nytår og satte derfor AaB i gang med en ansættelsesproces.

- Flere dygtige kandidater har været i spil, men ret hurtigt var vi alligevel overbeviste om, at Nichlas Ørbæk Knudsen ville være den rigtige person for os, og vi er glade for, at Nichlas fra januar indtræder som chefanalytiker i staben omkring Superligatruppen, ligesom Nichlas som noget nyt også vil være overordnet ansvarlig for analysedelen på AaB Akademiet, fortæller AaB’s sportsdirektør James Gow.

Nichlas Ørbæk Knudsen er hentet ind fra kvindelandsholdet, hvor han i det seneste år har været analytiker. Tidligere har han også været tilknyttet AGF's kvindehold i flere forskellige roller - det har både været som analytiker, assistenttræner og cheftræner.