Fiskerikontrollører stod klar med pincetten for at finde små sten
Jævnligt er Fiskeristyrelsen kontrollører ude for at tage øresten ud af forskellige fiskearter. Forleden gjorde de det i Hanstholm, hvor en omgang kullere var kommet i land.
Ørestenen er betydningsfuld del af forskningen af diverse fiskearter - eksempelvis med viden om fiskens alder, og hvor den har befundet sig.
- Først måler og noterer vi fiskens længde og vægt. Derefter skærer vi et hul i hovedet af fisken, der, hvor ørestene sidder. Så kan vi tage dem ud med en pincet. Ørestenene bliver så lagt i små bakker. Vi noterer ligeledes, hvilket redskab fisken er fanget med, og i hvilket farvand,” siger fiskerikontrollør Lasse Sloth Gade i en pressemeddelelse fra Fiskeristyrelsen.
Øresten findes i fiskens indre øre og er med fisken med at navigere og holde balancen.
Størrelsen på stenen bliver større med alderen, men der sætter sig også stoffer på ørestenene fra de miljøer, den befinder sig i. Dermed kan de bruges til at bestemme alderen på fisken og netop finde ud af, hvor den har været.
- Fiskenes øresten består hovedsageligt af kalk, hvori der findes årringe, ligesom på et træ. Ørestenene kan variere meget i størrelse og form – fra få tusindedele af en millimeter og op til flere cm – så det kræver gode øjne at se dem. Dog er de mindste øresten, vi skærer ud, ’kun’ ned til et par millimeter, siger Lasse Sloth Gade.
Ørestenene, som fiskerikontrollørerne tog ud af kullerne i Hanstholm, bliver overleveret til DTU Aqua.