Aalborg-forening redder flygtninge fra krig: - Du bliver lykkelig af at gøre noget godt for andre

Foreningen Charity henter mandag 47 ukrainske flygtninge til Nørager. Lederen er imponeret over ukrainernes vilje til at leve og finde de gode øjeblikke i en ellers svær situation.

David Klit står og kigger på 14 børn, der spiller fodbold foran bussen fra Vebbestrup Turistfart. 

Han har netop hentet dem og deres mødre på grænsen mellem Polen og Ukraine for at hjælpe dem væk fra krigen.

Pausen er opstået ved den dansk-tyske grænse ved Padborg, mens myndighederne registrerer flygtningene.

Endestationen er en efterskole lidt uden for Hobro, som skal fungere som flygtningenes første danske hjem, indtil de får bevilget enten asyl eller et visum.

- Vi havde mulighed for at skaffe rammerne for en ny start til flygtningene. Vi har penge og bygninger til rådighed, så vi vil gerne hjælpe dem videre ud i samfundet, og det bruger vi vores kirkelige netværk til, fortæller David Klit.

Han er daglig leder af Foreningen Charity – en nordjysk velgørende forening, der hjælper trængte familier med blandt andet tøj, skoletasker og ophold.

Flygtningene ankommer typisk til en hal som denne om eftermiddagen og fragtes videre til et sikkert land morgenen efter. VIDEO: David Klint / Foreningen Charity

Dyre bøffer gør dig ikke lykkelig

Nu er det så ukrainske børn og deres mødre samt bedstemødre, der har brug for foreningens udstrakte hånd. Og den får de. Uden tøven.

- Du skal jo alligevel spise tre gange om dagen, så om du får bøffer eller spaghetti med kødsauce, det gør ingen forskel. Hvis man bliver lykkelig af at skrabe penge sammen, burde de alle i Hollywood være lykkelige. Nej, for at blive lykkelig, skal man gøre noget godt for andre, siger han.

Mandag formiddag ’sidder’ bussen på sjette time dog stadig fast ved den danske grænse i Padborg, mens flygtningene bliver registreret af myndighederne.

- Det er lidt hul i hovedet, men det eneste sted, flygtninge uden pas kan blive registreret, er i Sandholmlejren. Det tager lang tid at registrere dem her ved Padborg, og så skal de så afsted til Sandholm igen i morgen, så jeg synes, man burde kunne klare begge dele lige her, fortæller en frustreret David Klint.

Bussen fra Vebbestrup Turistfart kører de 47 ukrainere hele vejen til Nordjylland mandag 10. marts. Foto: David Klint / Foreningen Charity
Bussen fra Vebbestrup Turistfart kører de 47 ukrainere hele vejen til Nordjylland mandag 10. marts. Foto: David Klint / Foreningen Charity

Kirken hjælper med bløde værdier

Foreningen Charity samarbejder med frikirken Aalborg City Kirke om at hjælpe ukrainerne til et nyt liv.

Charity står for de praktiske rammer og stiller lokalerne fra den kommende efterskole Da Vince Academy i Nørager til rådighed frem til skolestart i august.

Imens sørger frikirkens frivillige for give flygtningene en meningsfyldt hverdag med fællesspisning, aktiviteter og tolkebistand.

- Kirkens er verdensmestre i de bløde værdier og vant til at tage sig godt af andre mennesker. Og de har så mange frivillige, der brænder for at hjælpe andre, så det klarer de, fortæller David Klit.

23 børn og 24 forældre fra flygtningelejren her på grænsen mellem Polen og Ukraine rejser til Danmark for at komme væk fra krigen. Foto: David Klint / Foreningen Charity
23 børn og 24 forældre fra flygtningelejren her på grænsen mellem Polen og Ukraine rejser til Danmark for at komme væk fra krigen. Foto: David Klint / Foreningen Charity

Børnene spiller fodbold

Bussen fra Vebbestrup Turistfart er fyldt op med 23 børn i alderen 10 måneder og op til 15 år samt 24 voksne.

Selv om børnene er flygtet fra panserværnsraketter og Stinger-missiler, der har sprængt deres hjem og hverdag i stumper og stykker, finder de stadig tid til at være børn under pausen ved den danske grænse.

- Børnene spiller fodbold på pladsen lige nu. De er hurtigt faldet i leg med hinanden, og nogle af drengene skiftede plads i bussen for at kunne spille et spil sammen. Det er dejligt at se – det er det hele værd, siger David Klint.

Den frivillige leder er imponeret over ukrainerne vilje til at leve – på trods.

- Mange af dem har rejst i seks døgn for at nå til den polske grænse, men selv om de er udmattede, er de meget mere sejlivede, end jeg havde troet var muligt. Det er, som om de kan mærke friheden. Men mon ikke de ’falder’ sammen, når først de får deres eget værelse og når frem til deres nye hjem, siger han.

De 47 flygtninge gør klar til afrejse mod Støvring. Foto: David Klint / Foreningen Charity
De 47 flygtninge gør klar til afrejse mod Støvring. Foto: David Klint / Foreningen Charity

Sejlivede ukrainere 

David Klint oplever også et stort drive hos de ukrainske flygtninge.

- De kan slet ikke forstå, at der er betalt for dem – at de får sandwiches og drikkevarer af os på turen. De hjælper med alt, for de er et stolt folk, der vi klare sig selv. Derfor tror jeg heller ikke, det bliver en stor byrde for danskerne at tage imod dem, siger han – og tilføjer, at Foreningen Charity tager højde for ukrainernes selvstændighed under deres ophold i Danmark.

- Vi skal ikke gøre dem til projekter eller curling-flygtninge. Vi skal give dem lov til selv at gøre noget og yde en indsats – for eksempel lave mad, gøre rent og pudser vinduer. De er sejlivede og et stærkt folk med en anden livsholdning end så mange andre. Derfor skal vi heller ikke tage værdigheden fra dem, slår Charitys frivillige leder fast.

Foreningen Charity kører allerede på tirsdag igen bussen fra Vebbestrup Turistfart til den polsk-ukrainske grænse for at hente yderligere 50 flygtninge.


Krigen i Ukraine

Ukrainsk familie Suldrup

play Ukrainsk familie "drømmer om at bo i Danmark for altid" - ordfører afviser lovændring

20220331-192558-5-7639x5093ma

Kommuner vil tiltrække krigsinvesteringer: - Vi vil ikke glemmes

fam

Olga og Viktoria vendte tilbage til Ukraine: Sådan er deres liv i dag

240223 ukrainsk kunst i frederikshavn ibch 5977

play Tamara flygtede fra krigen med sin datter: Nu har hun åbnet en fotoudstilling om fred

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland