Efterskoleelever taler med unge ukrainere: - Det er helt uvirkeligt at høre om det, de oplever

Efterskoleelever får indblik i unge ukraineres møde med krigen - og det har givet stof til eftertanke.

På Himmerlands Ungdomsskole i Havbro ved Aars er efterskolelivet på mange måder som det plejer. Der er morgensamling, undervisning og fællesskab, og forårets mange gymnastikopvisninger venter rundt om hjørnet.

Men noget er alligevel anderledes. Selv om krigen i Ukraine foregår flere tusinde kilometer væk, er den alligevel rykket ind på efterskolen.

quote Fordi de er jævnaldrende, kan de forklare det ud fra vores perspektiv, og vi kan tale om tingene

Andreas Vest Jørgensen, efterskoleelev

De seneste dage har undervisningen handlet om krigen og om Ukraines historie, og så har eleverne haft kontakt til en række unge ukrainere, som beretter om de rædsler, de står midt i.

- Det er helt uvirkeligt at høre om det, de oplever. De fortæller for eksempel om, at de hører sirener mange gange i døgnet, og at de vågner og er bange, fortæller Emma Maagaard, som er elev på Himmerlands Ungdomsskole.

Corona-isolation er ingenting

Også for hendes skolekammerat, Andreas Vest Jørgensen, er det hele kommet meget tæt på i samtalerne med de unge ukrainere.

- Vi har jo haft små ændringer i vores hverdag på grund af corona og hjemsendelse, men det er jo ingenting i forhold til de omvæltninger, ukrainerne oplever lige nu, siger Andreas Vest Jørgensen og fortsætter:

- Og fordi, de er jævnaldrende, kan de forklare det ud fra vores perspektiv og vi kan tale om tingene.

quote Hvis det var Danmark, der var i den situation, ville jeg i hvert fald blive glad for at andre forstod os

Emma Maagaard, efterskoleelev

Som efterskoleelev er der ikke meget, man kan stille op mod en krig, men Andreas, Emma og alle deres skolekammerater gør alligevel hvad de kan. Torsdag aften gør de i et fakkeltog sammen med fire andre efterskoler, mange herboende ukrainere og forventeligt massevis af øvrige vesthimmerlandske borgere fra rådhuset i Aars til byens kirke, hvor der tændes lys og holdes gudstjeneste for Ukraine og ukrainerne.

- Vi ved godt, at det måske ikke gør den store forskel, men der bor mange ukrainere her i Vesthimmerlands Kommune, og jeg tror, det gør en forskel for dem at se, at der er opbakning, siger Andreas Vest Jørgensen.

Forståelse og empati

Eleverne på Himmerlands Ungdomsskole har brugt et par dage på at male bannere, de skal have med til fakkeltoget. Nu ser de bare frem til at kunne tænde et lillebitte lys i mørket for de mange ukrainere, der er på flugt, under angreb eller på afstand følger med i rædslerne i deres hjemland.

- Hvis det var Danmark, der var i den situation, ville jeg i hvert fald blive glad ved tanken om, at der var nogen, der tænkte på os og på en eller anden måde forstår, hvad det er vi går i gennem, siger Emma Maagaard.

Fakkeltoget begynder ved rådhuset i Aars klookken 18.30, hvor borgmester Per Bach Laursen vil holde en tale. Derefter går man i samlet flok til Aars Kirke, hvor der klokken 19.30 vil være en kort gudstjeneste samt lystænding for ukrainerne.


Krigen i Ukraine

Ukrainsk familie Suldrup

play Ukrainsk familie "drømmer om at bo i Danmark for altid" - ordfører afviser lovændring

20220331-192558-5-7639x5093ma

Kommuner vil tiltrække krigsinvesteringer: - Vi vil ikke glemmes

fam

Olga og Viktoria vendte tilbage til Ukraine: Sådan er deres liv i dag

240223 ukrainsk kunst i frederikshavn ibch 5977

play Tamara flygtede fra krigen med sin datter: Nu har hun åbnet en fotoudstilling om fred

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland