Forsvarsaftale kan styrke nordjysk drone-virksomhed

Søndag blev en række partier enige om at øge forsvarsbudgettet med 18 milliarder kroner om året – og det kan komme til at styrke nordjyske virksomheder.

Medarbejderne i virksomheden Sky-Watch i Støvring kan snart få endnu mere travlt med at producere droner.

- Det er ikke bevæbnede droner, men de bruges til indhentning og indsamling af informationer, siger Martin Schousboe, der er administrerende direktør i den højteknologiske virksomhed.

Brug af droner er en vigtig del i moderne krigsførelse og bruges også i krigen i Ukraine.

- Man sender for eksempel en drone 30 kilometer ud for at holde øje med fjendens bevægelser, eller for at observere vejene og om der er ødelagte broer, forklarer Martin Schousboe.

Martin Schousboe med én af de droner, som allerede nu anvendes af det danske forsvar.
Martin Schousboe med én af de droner, som allerede nu anvendes af det danske forsvar.

Stor interesse

Virksomheden med 35 medarbejdere, der udspringer af Aalborg Universitet, håber, at de kommer til at mærke de 18 årlige milliarder i aftalen.

- Vi er glade for at høre, at der fra politisk side nu også rejses midler til at styrke kapaciteter som denne, der også anvendes flere steder i udlandet, siger direktøren for dronevirksomheden.

Sky-watch producerer i forvejen droner til en række europæiske militærer og samarbejder også med det danske forsvar.

- Vi har fået troppeforsøg i gang med Flyvevåbnet, og specialoperationen bruger vores udstyr. Det er en proces, der tager fart, og vi kan mærke en stor interesse for det.

Nordjylland er godt med

Søndag kunne partiledere fra Socialdemokratiet, Venstre, SF, Konservative og Radikale underskrive aftalen. Og den nye forsvarsaftale kan få stor betydning for Nordjylland, ifølge Bjarne Laustsen (S), der er medlem af Forsvarsudvalget.

- For det første er vi rigtig godt kørende i Nordjylland. Vi er den eneste region, der har alle tre værn.

quote På få dage har verdenssituationen forandret sig, fordi Putin har invaderet Ukraine, og derfor bliver vi nødt til at kigge på vores egen sikkerhed.

Bjarne Laustsen (S)

Det drejer sig om Søværnet, Hæren og Flyvestationen, der følger med i udviklingen.

- Vi kan jo konstatere, at der fra politisk side er et ønske om at øge bevillingen til Forsvaret. Så det er vi selvfølgelig spændte på, hvad det udmønter sig i, lyder det fra presseofficer på Flyvestation Aalborg, Morten Valentin Jensen.

Bør købe dansk

Aftalen betyder, at forsvarsbudgettet fra 2024 gradvist vil blive forhøjet, indtil man når to procent af bruttonationalproduktet inden udgangen af 2033.

- Nordjylland har en forsvarsindustri, som kan producere nogle af de dele, vi skal bruge, for vi kommer til at lave nogle materielle investeringer, lyder det fra Bjarne Laustsen.

Han vil arbejde for, at eventuel indkøbt af militært materiel bliver købt i her i landet og henviser til en anden Støvring-virksomhed.

- Der er også Hydrema, som laver pansrede mandskabsvogne. Der er en hel palette, som vi er dygtige til her i Nordjylland. 

- Nordjylland har en forsvarsindustri, som kan producere nogle af de dele, vi skal bruge, for vi kommer til at lave nogle materielle investeringer, siger medlem af Forsvarsudvalget Bjarne Laustsen (S).
- Nordjylland har en forsvarsindustri, som kan producere nogle af de dele, vi skal bruge, for vi kommer til at lave nogle materielle investeringer, siger medlem af Forsvarsudvalget Bjarne Laustsen (S).

Sikkerhedsekspert om markant styrkelse

At forsvarsbudgettet nu bliver hævet vil gøre forskel, vurderer Jacob Kaarsbo, der er udenrigs- og sikkerhedspolitisk kommentator og tidligere chefanalytiker i Forsvarets Efterretningstjeneste.

- Det er en markant styrkelse i Danmark. Det er næsten en 50 procent forøgelse af budgettet.

- Jeg tror, det vil være over en relativt bred kam, at man tilfører midler, og det gælder sandsynligvis alle tre værn. Også forsvarsindustrien vil få mange ordrer, selvom vi ikke kender udmøntningen endnu.

Jacob Kaarsbo, der er udenrigs- og sikkerhedspolitisk kommentator og tidligere chefanalytiker i Forsvarets Efterretningstjeneste: - De øvrige NATO-lande skal øge deres budgetter, og alene i Tyskland taler vi om mange milliarder euro. Der kan komme markante ordrer fra udlandet.

Man skal også se det i et større perspektiv, mener analytikeren.

- De øvrige NATO-lande skal øge deres budgetter, og alene i Tyskland taler vi om mange milliarder euro. Der kan komme markante ordrer fra udlandet.

Jacob Kaarsbo siger, at vi i første omgang kan føle os relativt trygge.

- Der kan selvfølgelg ske meget, men efter min bedste vurdering kan vi være trygge. Vi ser NATO-landene gå i takt, og overordnet vil det være godt for Europas sikkerhed. Jeg tror, at man skal se positivt på det. 

quote Der er behov for et hurtigt og stærkt samarbejde mellem industri og forsvar.

Martin Schousboe, administrerende direktør i Sky-Watch

Selvom søndagens aftale på sigt kan gavne de nordjyske virksomheder, mærker Støvring-virksomheden allerede behovet for droner i Ukraine.

- Det er nu, der er brug for det, og behovet er dernede. Vi håber virkelig, man rækker ud til den danske industri både på den korte og lange bane, siger Martin Schousboe.


Seneste nyt

fra Nordjylland