Kommuner vil tiltrække krigsinvesteringer: - Vi vil ikke glemmes

Regeringen har sat et mål om at løfte forsvar og sikkerhed. Derfor har de 11 nordjyske kommuner nu indgået et samarbejde for at gøre Nordjylland til en attraktiv mulighed.

Krigen i Ukraine får nu de nordjyske borgmestre til at øjne muligheden for at gøre god forretning.

- Selvom det er på en tragisk baggrund - krudt, kugler, krig og investering i våben - så kan det aflede ikke kun arbejdspladser i forsvaret, men også arbejde til håndværkere og byggebranchen. Det er det, som opgaven går på lige nu, siger Frederikshavns borgmester Birgit Hansen (S), som er blevet formand for Business Region Nordjylland (BRN).

BRN er et samarbejde mellem de 11 nordjyske kommuner og Region Nordjylland, der arbejder for at skabe vækst i Nordjylland. Og netop derfor er de gået sammen om at vise Folketinget, hvordan Nordjylland kan være med til at styrke forsvaret.

Investeringer i forsvaret

Det er Regeringens mål om et løft af investeringer i forsvar og sikkerhed frem mod 2030, der ligger bag de nordjyske kommuners beslutning om at bidrage. 

Der afsættes nemlig to procent af BNP til forsvaret, og derfor ønsker de fleste kommuner og regioner at få så meget som af de midler til deres område. 

Nordjylland har den fordel, at alle tre værn ligger i regionen. Flådestation Frederikshavn, Flyvestation Aalborg, Aalborg Kaserner, Hjemmeværnet ved hanstholm havn og Civile Enheder i Hjørring, gør det nemmere for Nordjylland at tilbyde sin hjælp til styrkelsen af forsvaret. 

Håbet er, at der kan komme flere arbejdspladser til Nordjylland, som vil kunne øge væksten, forklarer Birgit Hansen.

- Det handler jo om arbejdskraft og uddannelse. Vi er produktionsdanmark. Alt det har vi fået kortlagt, og så er vi begyndt at sige til folketingsmedlemmerne - ”husk nu Nordjylland”, siger hun og fortsætter:

- Allerede i går har vi hørt fungerende forsvarsminister sige, at det kan være, at vi skal se nærmere på det nedlagte ammunitionsrum ved Elling, og få det i drift. Så begynder vi at kunne sætte tjek ved, at der falder investeringer af i Nordjylland. 

quote Det er ikke for at trække udkantskortet, men man skal også byde sig selv til

Birgit Hansen, Formand, BRN

Flere arbejdspladser

Det er ikke kun for at styrke forsvaret, at BRN og Birgit Hansen forsøger at få investeringerne til Nordjylland. 

Det kan også få en stor fordel for de nordjyske borgere. Det vil nemlig kunne skabe flere arbejdspladser på tværs af kommunegrænserne i landsdelen, mener Birgit Hansen. 

- Der kunne være nogle arbejdspladser og arbejdsaktivitet, der kunne tilfalde Nordjylland, så vi også der kan vækste og udvikle os. 

Af den grund ser hun også en stor fordel ved, at alle kommunerne er gået sammen om projektet. 

- Vi har et rigtig godt samarbejde mellem kommunerne heroppe, fordi arbejdskraften er bevægelig. Der står vi rigtig stærkt, fordi vi er en hel region, der står sammen. Ting kommer ikke så let til Nordjylland, så derfor kæmper vi sammen. Her kan vi se, at vi har meget at vinde ved at stå sammen som fælles region. 

Statens beslutning

Det er dog ikke op til kommunerne selv, hvorvidt der vil ske investeringer i forsvar eller krigsmateriel i Nordjylland.

- Det er staten, der træffer beslutningerne. Det vi kan gøre, er at sige: "Vi er også Danmark her i Nordjylland, vi har masser af plads og alle tre værn". Det er det, vi kan gøre, og det vi gør, så vi ikke bliver glemt. Sådan er det nogle gange, det er ikke for at trække udkantskortet, men man skal også byde sig selv til, siger Birgit Hansen. 


Krigen i Ukraine

Ukrainsk familie Suldrup

play Ukrainsk familie "drømmer om at bo i Danmark for altid" - ordfører afviser lovændring

20220331-192558-5-7639x5093ma

Kommuner vil tiltrække krigsinvesteringer: - Vi vil ikke glemmes

fam

Olga og Viktoria vendte tilbage til Ukraine: Sådan er deres liv i dag

240223 ukrainsk kunst i frederikshavn ibch 5977

play Tamara flygtede fra krigen med sin datter: Nu har hun åbnet en fotoudstilling om fred

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland