Brødfødte omkring 300 medarbejdere: Ammunitionsfabrik er et skridt tættere på at blive genskabt

Minister vil sætte sig i spidsen for arbejdet.

Ammunitionsfabrikken, som var kendt under navnet "Krudten", var en kæmpestor virksomhed i den lille landsby Elling. 

I 2020 blev nøglen drejet om grundet et stort milliontab, og 63 ansatte fik en fyreseddel.

Ifølge viceborgmester i Frederikshavn Kommune, Peter Nielsen (S) var antallet af medarbejdere på stedets lønningsliste dog markant større, da ammunitionsfabrikken var på sit højeste.

Virksomheden brødfødte i omegnen af 300 medarbejdere, og derfor er viceborgmesten stærkt begejstret for udsigten til - måske - at få fabrikken tilbage til kommunen. 

- Det er stort. Jeg kan næsten ikke få armene ned. Det ville være vildt, og der må stadigvæk være nogle kompetencer i nærområdet, siger Peter Nielsen, inden han gør det klart, at det ville have enorm betydning for kommunen, da der er hårdt brug for nye arbejdspladser.

Bringes ind i forsvarsforhandlinger

Optimismen omkring at få virksomheden, der har ligget i Elling i 50 år, genåbnet, skyldes en udtalelse fra den fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V). 

Ifølge Ritzau sagde han onsdag følgende på et møde for EU-landenes forsvarsministre i Stockholm:

- Vi har en facilitet i Frederikshavn, der indtil for få år siden har været brugt til våbenproduktion. Jeg vil sætte mig i spidsen for at undersøge, om private selskaber kan være interesseret i at etablere produktion der.

Den fungerende forsvarsminister fortalte videre, at han vil bringe det ind i de forsvarsforhandlinger, som starter inden længe.

Om fabrikken:

Ammunitionsfabrikken blev etableret helt tilbage i 1676 i København under navnet Fyrværkerikompagniet og flyttede til Elling seks kilometer nord for Frederikshavn i 1968, da Bådsmandsstrædes Kaserne blev nedlagt i forbindelse med oprettelse af Hærens Materielkommando. På det tidspunkt havde fabrikken skiftet navn til Ammunitionarsenalet.

Arsenalet producerede siden etableringen i 1676 ammunition til det danske forsvar og tilhørte indtil 2008 Forsvarets Materieltjeneste. Her blev fabrikken i Elling solgt til den spanske producent af ammunition Expal.

Næsten på toårs-dagen for fabrikkens lukning i 2020 kom stedet på danske hænder, da fire lokale investorer købte fabriksbygningerne.

Det er krigen i Ukraine, der har skabt et stort behov for ammunition, og derfor er der brug for, at der tilføres noget nyt til de halvtomme lagre i EU.

En ammunitionsfabrik kan umiddelbart lyde lidt farlig, men det er ikke noget, der bekymrer Peter Nielsen.

Har du slet ikke nogen betænkeligheder ved, hvis fabrikken genåbnes?

- Nej. Stedet skal naturligvis være godt sikret, hvis det skal genetableres, og så skal der nogle miljøgodkendelser til. Jeg kan dog forsikre, at det her vil få høj prioritet i Frederikshavn Kommune, oplyser han.

Vil give liv til lokalområdet

Fire lokale investorer købte den gamle ammunitionsfabrik i 2022 og havde planer om at lave en erhvervspark. De er dog også åbne for, at ammunitionsfabrikken genetableres.

- Det vigtigste for os er egentlig, at området er i live for lokalområdet, men med den situation vi er i nu, så synes vi, at det er en rigtig god idé at udnytte, at det her er bygget til ammunitionsproduktion og til igen at få en produktion i gang i Danmark.

- Derfor vil vi gerne være med til at tænke området ind i en fremtidig ammunitionsproduktion på dansk jord, siger Tobias Højmark Madsen, der er direktør for Krudten Erhvervspark, til TV2 Nord.

De 50 bygninger på i alt 18.000 kvadratmeter skulle være mere eller mindre klar til at blive benyttet. 

Ifølge Tobias Højmark Madsen skal der blot brandslukkere op samt nogle nye skilte.


Seneste nyt

fra Nordjylland