Lisbet dækkede flygtningestrømmen fra Ukraine: - Det var verdenshistorie, vi stod midt i

Den 2. marts 2022 blev starten på en uges arbejde i et af verdens brændpunkter for TV2 Nords journalist, Lisbet Christensen.

Lyt til 'Indblik' som podcast:

- Lisbet, vil du med? Og hvis du siger ja, så er det nu.

Der havde kun stået marts 2022 i kalenderen lidt over et døgn, da telefonen ringede hjemme hos Lisbet Christensen, der til daglig arbejder som journalist på TV2 Nord. Det var hendes chef i den anden ende.

Forud var gået et par dages overvejelser på TV2 Nord: Skulle man eller skulle man ikke sende et hold til Polen for at dække flygtningestrømmen ud af Ukraine? 

Mange ukrainere med bopæl i Nordjylland var begyndt at tage af sted mod den polsk-ukrainske grænse med nødhjælp og håbede at få familie, venner og bekendte med retur til Danmark.

- Og så sidder vi og overvejer, om vi udelukkende skal dække det fra Nordjylland eller om vi skal forsøge at køre af sted. Vi ville jo gerne vise, hvad der skete med den nødhjælp, som blev samlet sammen. Og hvordan foregår det egentlig, når ukrainere og andre nordjyder kører ned til grænsen for at forsøge at få flygtninge med hjem?, husker Lisbet Christensen.

Om morgenen den 2. marts 2022 blev beslutningen så truffet: 

To journalister og en fotograf fra TV2 Nord skulle sætte kursen mod den polsk-ukrainske grænse. Og den ene af de to journalister blev Lisbet Christensen. Selvom hun i udgangspunktet ikke havde forestillet sig at skulle af sted, sagde hun ja med det samme.

- Jeg måtte lige cleare det med min kæreste derhjemme. Og min datter var taget i skole på det tidspunkt, så jeg var nødt til at tage op på skolen og fortælle hende, at nu tog jeg altså af sted, husker hun.

Formidlede verdenshistorie

Lisbet Christensen tilbragte i alt en uge i området ved den polsk-ukrainske grænse.

Undervejs blev det til talrige historier om nogle af de tusindvis af menneskeskæbner, som i de første dage af Ruslands invasion af Ukraine flygtede fra krigens rædsler. Særligt husker hun mødet med en ukrainsk mor og hendes lille søn.

- Hun fortalte os, at hun stod og tænkte på hvad hun skulle svare sin søn om ti år, når han kom og spurgte ’mor, hvad var det, der skete dengang?’ Og så havde hun håbet på, at hun kunne svare, at ’det var ingenting. Vi var bare lige 14 dage i Polen og så kom vi tilbage igen.’ 

010322 Nødhjælp i overflod i Polen
Foto: Maja Langberg / TV 2

- Men jeg kunne godt se på hende, at hun heller ikke selv troede på det, fortæller Lisbet Christensen.

Et år efter de kaotiske begivenheder ved grænsen mellem Ukraine og Polen, er hun glad for, at beslutningen blev truffet om at sende et hold dertil. 

- Det var en meget stor udfordring og noget, som jeg aldrig har prøvet – og måske heller aldrig kommer til at opleve igen som regional dansk journalist. Men jeg synes, at det var vigtigt at vi gjorde det. 

- Vi var godt klar over, at det var verdenshistorie vi stod i og det var vigtigt at få fortalt hvad der foregik dernede, så nordjyder og alle mulige andre fik bedst mulig indsigt i det, siger Lisbet Christensen.

Da det i denne uge er et år siden at Rusland indledte invasionen af Ukraine, er TV2 Nords journalist Lisbet Christensen gæst i ugens udgave af Indblik. Se hele interviewet i aften klokken 19.50 på TV2 Nord Salto eller allerede nu i playeren. Du kan også lytte til programmet som podcast. 


Seneste nyt

fra Nordjylland