Ukrainsk familie "drømmer om at bo i Danmark for altid" - ordfører afviser lovændring

Lørdag er det to år siden, Rusland invaderede Ukraine. En del af de ukrainere, der er flygtet til Nordjylland, håber på at kunne blive, selvom krigen i deres hjemland måtte slutte.

Landbrugsmedhjælper Vasyl Bernatskyi bruger middagspausen på at øve med sine døtre, før de skal spille koncert i weekenden.

Familien kom til Danmark i månederne efter, at krigen var brudt ud i deres hjemland. Nu har de fundet sig til rette i Suldrup, hvor Vasyl arbejder på en gård, mens døtrene går på den lokale skole.

- Jeg elsker Suldrup. Jeg elsker naturen, og min familie elsker også at bo i Suldrup i vores fantastiske hus, siger Vasyl Bernatskyi.

- Vi er meget sammen i skolen. I begyndelsen var det svært på grund af sprogudfordringerne, men efter at vi har lært at forstå hinanden, er det blevet bedre, siger familiens ældste barn, Bozhena Bernatska.

Er blevet en del af lokalsamfundet

Familien er en del af de i alt 240 ukrainere, der har fået opholdstilladelse i Rebild Kommune som følge af den særlov, der blev indført på grund af krigen. 

Krigen har medført, at over 41.000 ukrainere siden er kommet til Danmark. 4369 af dem har fået opholdstilladelse i de nordjyske kommuner.

Nogle af de ukrainske flygtninge har forladt Nordjylland igen, men i alt er der stadig 3005 fordrevne ukrainere, der bor i de nordjyske kommuner.

- Mange af dem har fået arbejde, og deres børn er kommet ud i almindelige skoleklasser, så situationen er rigtig god, synes jeg, siger Vittus Bernlow, der er teamleder for HR & Rekruttering ved rådgivningsvirksomheden Agri Nord.

Han hjælper nordjyske landmænd med at rekruttere udenlandsk arbejdskraft og har mødt en del af de ukrainere, der er kommet til Nordjylland som følge af krigen.

quote Jeg drømmer om at bo i Danmark for altid

Vasyl Bernatskyi

Ukrainerne kan indtil videre kun få opholdstilladelse i Danmark frem til marts næste år, og det så Vittus Bernlow gerne ændret.

- I starten kan jeg godt forstå, at man har gjort, som man har gjort, men mange af de ukrainske kvinder og også mændene har arbejde, og børnene er velintegrerede i folkeskolen, så jeg synes, man skal give dem muligheden for selv at beslutte, om de vil blive i Danmark, eller om de vil tage hjem, siger han.

Ordfører afviser lovændring

Regeringspartiet Moderaterne er ikke klar til at give de ukrainske flygtninge permanent opholdstilladelse. Det vil nemlig være en uhensigtsmæssig forskelsbehandling, mener partiets nordjysk valgte udlændinge- og integrationsordfører.

- Jeg mener, vi har en fin løsning i forhold til midlertidig ophold. Det, synes jeg, vi skal holde fast i. Jeg synes ikke, vi skal til at lave en ny ordning. Vi har den ordning, vi har, som betyder, at man får beskyttelse i Danmark, så længe der er krig og ustabilitet i Ukraine, men når krigen er færdig, så skal man tilbage til Ukraine igen, siger Mohammad Rona (M).

Vasyl Bernatskyi er glad for, at han kan arbejde og bidrage til det danske samfund. Og han håber, at han og familien kan fortsætte deres liv i Danmark - uanset hvornår krigen i Ukraine er forbi.

- Jeg drømmer om at bo i Danmark for altid, siger Vasyl Bernatskyi.

Se indslaget her:


Krigen i Ukraine

Ukrainsk familie Suldrup

play Ukrainsk familie "drømmer om at bo i Danmark for altid" - ordfører afviser lovændring

20220331-192558-5-7639x5093ma

Kommuner vil tiltrække krigsinvesteringer: - Vi vil ikke glemmes

fam

Olga og Viktoria vendte tilbage til Ukraine: Sådan er deres liv i dag

240223 ukrainsk kunst i frederikshavn ibch 5977

play Tamara flygtede fra krigen med sin datter: Nu har hun åbnet en fotoudstilling om fred

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland