Ekspert: Milliardgæld er en kæmpe udfordring for havn
Foto: Per Frank Paulsen
Frederikshavn Havns gæld på omkring 1,5 milliarder kroner er en stor udfordring for havnen. Det vurderer professor Niels Dechow fra Aalborg Universitet.
Havnen har bedt kommune stille garanti for et nyt millionlån og dermed vil gældspresset vokse yderligere.
Bag lukkede døre skal medlemmerne af økonomiudvalget på onsdag behandle en ansøgning fra Frederikshavn Havn om lånegaranti for et millionlån. Lånet er en nødvendighed for, at havnen skal betale sig regninger for at få en omstridt olieterminal til Stena Oil bygget færdig.
Det er bare to måneder siden, at politikerne i Frederikshavn senest nikkede jeg til at stille garanti for et lån til havnen. Her var det 85 millioner kroner, som havnen havde behov for, og hvis politikerne siger ja til at garantere for endnu et lån, så vil Frederikshavn Kommune i løbet af få måneder have accepteret at stille kommunallångaranti for over 100 millioner kroner.
Det fremgår af det seneste aflagte regnskab for 2022, at Frederikshavn Havn på daværende tidspunkt havde en gæld på 1,45 milliarder kroner, og med de nye lån vil den post vokse. Den store gæld er et stort problem for havnen, vurderer professor Niels Dechow fra Aalborg Universitets Business School.
- Det er en spændt situation, for man skal generere en omsætning, der muliggør, at man kan betale renterne, og det er jeg ikke sikker på, at man har dokumenteret endnu, siger Niels Dechow.
Der var ellers stor tilfreds i Frederikshavn Havn, da man i juni offentliggjorde regnskabet for 2022 med et rekordresultat på 66 millioner kroner mod 4,4 millioner kroner i 2021. Det store overskud skyldtes dog ikke, at havnen var blevet så markant bedre til at tjene penge.
Det store overskud var hevet hjem på grund af en positiv indvirkning med 60 millioner kroner som følge af omlægning af renteswaps og udbetaling af en garanti på 30 millioner kroner i forbindelse med en verserende voldgiftssag.
Presset økonomi i havnen
Trods overskuddet er havnen presset på likviditeten. Det vil sige havnens evne til på kort sigt at betale sine regninger og afdrag på de kortfristede lån.
- Hvis man ikke genererer omsætning og har nogle renteudgifter, som man ikke kan dække, så kommer man til at mangle likviditet. Problemet er, at ligeså snart der mangler likviditet, så mangler der penge til både driften og til at servicere sine lån. Generelt set mangler der ganske mange penge. 2022-resultatet er måske et engangsresultat, og hvis det er det, så er det ikke godt, siger professor Niels Dechow fra Aalborg Universitet.
Kommunaldirektør bekymret for havnens økonomi
At der er alvorlige problemer med Frederikshavn Havns økonomi har været kendt af Frederikshavn Kommune i flere år. Det fremgår af en aktindsigt i kommunikationen mellem Frederikshavn Havn og Frederikshavn Kommune på flere hundrede sider, som TV2 Nord har fået.
Her skriver kommunaldirerktør Thomas Eriksen i januar 2022 i en mail til havnens bestyrelsesformand Bo Uggerhøj, at han er bekymret for økonomien på både kort og langt sigt, og han beder bestyrelsesformanden forholde sig problemet.
Havnens pressede likviditet betød, at kommunen sidste år måtte godkende en lånansøgning fra havnen på 21 millioner kroner, og i september i år var der endnu en ansøgning. Her garanterede kommunen for et lån på 85 millioner kroner, og yderligere en låneansøgning rammer politikerne i Frederikshavn indenfor kort tid.
Der vil mangle penge om få år
I følge en række mails mellem kommunen og havnen viser en prognose, at der i 2025/26 vil være overtræk på likviditeten på 4 millioner kroner. Der mangler således penge til driften.
Kommunaldirektør Thomas Eriksen, borgmester Birgit Stenbak Hansen og økonomichef Karsten Jørgensen drøfter sammen med havnens direktør Mikkel Seedorf og havnens bestyrelse løbende en række forskellige muligheder for at skaffe likviditet og dermed penge i havnens kasse.
Et af forslagene fra havnens bestyrelsen til at skaffe den nødvendige kapital går på, at man ønsker at sælge arealer på havnen, som man ikke mener, at man har brug for. Et forslag som kommunen gentagne gange siger nej til, så trods mange mails og møder ender drøftelserne uden en løsning på likviditetskrisen.
- Hvis man mangler overblik over, hvor det her skal ende om 10 år, og det mener jeg, at man gør. Man har simpelthen forvokset sig i forhold til, at man vil det hele, siger Jens Borup, som er byrådsmedlem for Venstre i Frederikshavn Kommune.
Byrådsmedlem: - Vi får ikke nok at vide
Havnens økonomiske problemer er så alvorlige, at både byrådet og økonomiudvalget sidste år bliver orienteret om det af havnens ledelse på et lukket møde. Det fremgår af en mail fra kommunaldirektøren, som TV2 Nord har fået aktindsigt i.
Jens Borup er med på det møde, hvor byrådet orienteres. Han mener dog ikke, at orienteringen er detaljeret nok.
- Vi kan ikke få noget at vide om, hvad der gør, at der skulle bruges så mange penge på at etablere tingene, og hvad de giver i husleje. Det er forretningshemmeligheder, får vi besked på, men normalt er der jo ikke forretningshemmeligheder mellem dem som driver det og dem, som ejer det, siger Jens Borup.
I hele 2023 kæmper havnens bestyrelse og Frederikshavn Kommune med at finde en løsning på den likviditetsmæssige krise.
Bestyrelsesmedlemmer smutter fra havnen
Kommunen kræver mere åbenhed, og man vedtager blandt andet en ny ejerstrategi. Den er bestyrelsen uenig i. Det fremgår af de mange hundrede siders aktindsigt, som TV2 Nord har fået.
- Vi har lavet ny ejerstrategi. Hvad er det, vi som ejer skal have indsigt i, og vi er nu trygge ved den måde, som havnen bliver ledet på, og der er mere gennemsigtighed. Der er også sat nogle hjørneflag ved, hvad vi vil være med til, siger Frederikshavns borgmester, Birgit Stenbak Hansen.
I september kulminerer uenigheden mellem kommunen og bestyrelsen, da bestyrelsesformanden, næstformanden og to menig medlemmer af bestyrelsen vælger at stoppe med øjeblikkeligt.
- Vi havde en uenighed om, hvilken viden der skulle herop på rådhuset. Det vil jeg ikke lægge låg på. Det havde vi, siger borgmesteren.
Torsdag aften satte Frederikshavn Havn navn på 3 af de 4 nye bestyrelsesmedlemmer, som nu skal være med til at løfte havnens økonomi. De indtræder i bestyrelsen på et tidspunkt, hvor kommunen har sat havnen under skærpet økonomisk overvågning med krav om en månedlig opfølgning på en række områder.
Skærpede krav til havnen
De nye skærpede krav fremsætter kommunens økonomichef Karsten Jørgensen til havnens ledelse 5. oktober. Det fremgår af den aktindsigt TV2 Nord har fået. Her kan man læse, at økonomichefen ønsker forklaring fra havnen på afvigelser på budget 2023 og en likviditetsopgørelse på månedsbasis.
I forbindelse med projekter på havnen kræver kommunen nu også at få viden om forbrug på anlægsprojekter, angivelse af den godkendt budgetramme, og hvordan de afholdte udgifter er finansieret ved eksempelvis lån, byggekredit eller kassekredtit
- På basis af det man kan se offentligt, så er min vurdering, at det er en svær businesscase ligenu, og at man måske skal tænke i en måde at restrukturere havnen på, siger professor Niels Dechow fra Aalborg Universitet.
Frederikshavn Kommune har de seneste måneder har stor fokus på havnens økonomi. Blandt andet er kommunens tidligere kommunaldirektør ansat i en konsulentfunktion i havnen, hvor han skal være bindeled mellem havnens ledelse og kommunen og bistå med at skabe overblik over havnens økonomiske situation.
Havnen er ude i søgang. Det erkender borgmesteren, men hun siger også, at der trods behovet for et nyt millionlån, så er der styr på tingene.
- Vi har sikker hånd på rattet. VI har fået fire nye bestyrelsesmedlemmer, som skal supplere de tre, vi har. Nu har vi fundet god vej i forhold til, at vi har en stor sten i skoen, men vi har også en rigtig god havn, siger Birgit Stenbak Hansen.
Hverken Frederikshavn Havns direktør Mikkel Seedorf eller havnens tidligere bestyrelsesformand Bo Uggerhøj har ønsket at stille op til interview om havnens økonomiske situation.