Flere siger farvel: Derfor forlader bestyrelsen nordjysk havn

Fire bestyrelsesmedlemmer forlader nordjysk havn, fordi kommunen sagde nej til ønske om at sælge.

Først sagde formand Bo Uggerhøj og næstformand Lars Erik Karlsson farvel. Dagen efter forlod også de sidste to eksterne  medlemmer af bestyrelsen for Frederikshavn Havn, Lotte Rosenberg og Leif Midtgaard Pedersen deres poster.

Dermed har samtlige fire erhvervsfolk i havnens bestyrelse forladt sine poster.

- Jeg har aldrig hørt eller set før, at fire medlemmer trækker sig fra en bestyrelse på den måde, siger Peter Sørensen (V).

Mens formand Bo Uggerhøj og næstformand Lars Erik Karlsson exit fra bestyrelsen blev meldt ud allerede efter byrådsmødet onsdag aften, så var det først på et onlinemøde torsdag mellem kommunen og de tilbageværende bestyrelsesmedlemmer, at Lotte Rosenberg og Leif Midtgaard Pedersen meldte ud, at de også ville forlade bestyrelsen.

- Det er sådan set ikke usædvanligt, hvis man ikke er enige i strategien. Her handlede det om salg af arealer på havnen, og så er det sådan, at man må sige, at så må I finde nogle andre, og det er det, vi gør, siger Frederikshavns borgmester Birgit S. Hansen (S).

Ikke dramatisk

Den nu tidligere formand, Bo Uggerhøj, har været formand for Frederikshavn Havn siden 2014, og næstformanden Lars Erik Karlsson har været medlem af bestyrelsen i 15 år. 

Bo Uggerhøj forklarer, at hans exit fra bestyrelsen har været planlagt gennem længere tid og været kendt af den øvrige bestyrelse. Hans og Lars Erik Karlssons' afgang skal ifølge ham ses som led i et generationsskifte.

- Jeg ser meget af det som udramatisk, men når fire stopper samtidig, så ser det dramatisk ud, siger den afgående formand for Frederikshavn Havn Bo Uggerhøj.

Havnens bestyrelsen og Frederikshavn Kommune, som ejer havnen, har dog i længere tid været uenige om dele af havnens udviklingsstrategi.

- Vi ønskede at sælge arealer af havnen, som ikke er vigtige og på den måde bruge indtægterne fra det på at udvikle driften af havnen, siger Bo Uggerhøj. 

Uenighed om strategien

Frederikshavn Kommune vedtog tidligere på året en ny ejerstrategi for havnene i Skagen og Frederikshavn, og i den nye strategi ønskede politikerne større styring med, hvad der foregår på havnene.

- Vi vil ikke sælge ud af vores allesammens havn. Det er en stor og stærk havn, som vi alle ejer, og vi sælger ikke styk for styk. Det vil være som at tisse i bukserne for at få penge ind. På vores havne sælger vi ikke ud. Her lejer man skal ind, siger borgmester Birgit S. Hansen.

- Vi har som kommune strammet op i, hvad vi ønsker at blande os i. Vi vil have mere indflydelse på tingene, siger Peter Sørensen.

Der har været flere arealer nævnt, som man kunne sælge, og ifølge John Lamp Henriksen, som er et af to kommunalt udpegede medlemmer af bestyrelsen, så mener bestyrelsen, at det er nødvendigt at sælge arealer for at få midler til udvikling.

- Den opfattelse er ejerne ikke enig i, er en nødvendighed. Frederikshavn Havn har bedt byrådet om lov til at sælge arealet, så man kan bruge økonomien på noget andet, siger John Lamp Henriksen.

Brug for 85 mio kroner ekstra

Frederikshavn Kommune behandlede onsdag aften på et lukket møde en låneansøgning fra Frederikshavn Havn på 85 millioner kroner. Her nikkede politikerne ja til at imødekomme ansøgningen og give en kommunegaranti på 85 millioner kroner til færdiggørelsen af en olieterminal til Stena.

Bygningen af terminalen er flere år forsinket, da Frederikshavn Havn har en voldgiftsag mod Bladt Industri vedrørende færdiggørelsen.

- Det er en ekstraudgift, men kommunen kan ikke sige nej til at terminalen færdiggøres, så derfor sagde vi ja til lånet, siger Venstres gruppeformand Peter Sørensen.

Der skal nu findes fire nye medlemmer til bestyrelsen. Hvornår det sker er uvist.

- Den gamle bestyrelse og ledelsen sætter sig nu ned og leder efter de rette folk til opgaven, siger det konservative medlem af havnens bestyrelsen John Lamp Henriksen.

Og den kommende bestyrelse kommer til at skulle arbejde ud af den strategi, som kommunen har vedtaget, fastslår borgmesteren.

- Vi sælger ikke ud, og det er det opdrag, som en ny bestyrelse skal arbejde med, og så skal de jo drifte havnen sammen med ledelsen, siger borgmesteren.

Den daglige drift fortsætter

De aktuelle ændringer på bestyrelsesniveau har ingen indvirkning på hverken den daglige drift eller den positive udvikling, Frederikshavn Havn er inde i. Det skriver havnedirektør Mikkel Seedorff Sørensen i en pressemeddelelse fredag.


I pressemeddelelsen slår havnedirektøren fast, at udviklingen omkring havnens aktiviteter og økonomi er helt i tråd med de forudsætninger, som lå til grund for investeringerne i etape 1 og etape 2.

Det har i dag ikke været muligt at komme i kontakt med Lotte Rosenberg og Leif Midtgaard Pedersen for at høre, hvorfor de er stoppet i bestyrelsen.Krise på Frederikshavn Havn

birgit hansen

play Stort flertal for overtagelse af havn: - Den skal tjene penge igen

250424 Niels Dechow lich 15668

Ny prognose for havn afslører - Der vil mangle penge de næste 10 år

Frederikshavn Havn

play Kommune får nøglerne til havnen: Nu hænger borgerne på regningen

IMG_5870

play Handlede borgmester ulovligt i havnesag? Det skal tilsyn nu undersøge

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland