Politikere føler sig misinformeret om kriseramt havn: - Det er da dybt skræmmende

At Frederikshavn Havn er så nødlidende, at man hver måned kæmper for at kunne betale sine regninger, kommer som en overraskelse for en række politikere i Frederikshavn Kommune.

Fra vision til virkelighed. 

Sådan står der på et stort banner ved havnen i Frederikshavn. Det møder folk, når de kører ind til Frederikshavn.

Men nu tyder meget på, at visionen synker. Havnen har et stort hul i bunden. 

Med en gæld på 1,6 milliarder og en omsætning på 75 millioner kroner hænger tallene ganske enkelt ikke sammen. 

- Der er meget, der kommer bag på mig. Der er da ingen tvivl om, at med den alvor, vi ser nu, så er vi for dårligt informerede, lyder det fra byrådsmedlem i Frederikshavn Kommune Mette Hardam (V). 

Et billede af situationen hendes kollega genkender. 

- Jeg synes man fra havnen får en fornemmelse af, at der et eller andet sted er lagt låg på. Vi som politikere har i hvert fald ikke været orienterede, før det hele eskalerer, siger  byrådsmedlem i Frederikshavn Kommune Christina Lykke Eriksen (SF). 

"Dybt skræmmende"

Siden september har der hver måned været en sag på byrådets dagsorden, som handler om Frederikshavn Havn, og politikerne har i den periode sagt ja til at stille lånegaranti for i alt 241 millioner kroner. 

Af en aktindsigt som TV2 Nord har fået, fremgår det, at lånegarantier har været altafgørende for at havnen har kunnet betale sine regninger. 

Var dét det, du sagde ja til, da du gav lånegaranti i december?

- Ej, vi vidste jo ikke, hvor slemt det stod til, og hvor dybt afhængige, de har været at de beslutninger, vi har taget. Det er da dybt skræmmende at høre, lyder det fra Christina Lykke Eriksen.

Strategi om at undgå "mediernes bevågenhed"

Frederikshavn Havns seneste regnskab blev godkendt i byrådet i slutningen af juni måned sidste år og fremstillet som rekordoverskud på over 60 millioner kroner.

Regnskabet fik også en blank påtegning af havnens revisor Deloitte, selvom driftsresultatet var negativt og kun et renteswap, fik tallene til at se pæne ud. 

- Vi og den nuværende bestyrelse synes, det var lidt uheldigt, at det blev solgt så positivt, fordi det måske gjorde, at fokus på at gøre noget ved det, der reelt set var galt, det forsvandt. 

TV2 Nord har fået aktindsigt fra bestyrelsesreferater og mails i Frederikshavn Havn, og her fremgår det, at man på kommunens opfrodring ikke må bringe forslag til likviditetsforbedringer frem, som kræver dispensation fra kommunen, da det vil vække mediernes bevågenhed. 

- Det, synes jeg, er dybt kritisabelt, at man har sådan en strategi. Jeg synes, at det, der er kommet frem nu, hvor alle kortene er lagt på bordet, er sådan, det skal være. Det er faktisk borgernes skattepenge, det handler om, lyder det fra Christina Lykke Eriksen.

De kommende uger og måneder bliver afgørende for havnens fremtidige drift. Havnens ledelse og bestyrelse er i gang med at udfærdige et citat til byrådet med forskellige fremtidsscenarier. 

I værste fald bliver kommunen tvunget til at overtage driften af havnen. 

- Det bliver frygtelig dyrt, og det kommer til at gå udover noget helt forkert. Som vores borgmester var ude og sige i går, så er det alt det, vi sidder og døjer med til daglig, at vi ikke kan få budgetterne til at holde, det er jo det, det kommer til at gå udover, siger Mette Hardam.

Se hele indslaget herunder:


Krise på Frederikshavn Havn

birgit hansen

play Stort flertal for overtagelse af havn: - Den skal tjene penge igen

250424 Niels Dechow lich 15668

Ny prognose for havn afslører - Der vil mangle penge de næste 10 år

Frederikshavn Havn

play Kommune får nøglerne til havnen: Nu hænger borgerne på regningen

IMG_5870

play Handlede borgmester ulovligt i havnesag? Det skal tilsyn nu undersøge

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland