Er du helt blank? Sådan gør du i stemmeboksen
Foto: Jesper Bo Winther
Sådan er reglerne, og sådan stemmer du.
Har du ikke prøvet at stemme før, kan du blive lidt klogere her.
Har du ikke prøvet at sætte krydset før, er her en crashguide til et godt kommunalvalg med tips og tricks. Hvem der får din endelige stemme, skal du selv afgøre, men her er lidt mere info om procedurer og regler.
Alle, der har valgret, vil senest fem dage før valget få tilsendt et valgkort med posten. På valgkortet står, hvor man skal gå hen for at stemme på valgdagen. Det kan f.eks. være på en skole, på et rådhus eller i en sportshal.
Kan man ikke møde op på valgdagen, kan man i stedet brevstemme inden valget, dog senest tredjesidste hverdag (inklusive lørdag) inden valgdagen. Alle, der har valgret, kan brevstemme. Den frist er altså overskredet i dag.
Afstemningsstedernes åbningstider
Hvis valget finder sted på en hverdag (mandag til fredag), kan man stemme fra kl. 8 til kl. 20. På visse småøer kan kommunalbestyrelsen dog beslutte, at afstemningsstederne først åbner kl. 9. Hvis valget finder sted på lørdage eller søndage eller andre helligdage, kan man stemme fra kl. 9 til kl. 20.
At stemme – trin for trin
Stemmeafgivelsen foregår således:
man afleverer sit valgkort til valglisteføreren. Hvis man har glemt eller mistet sit valgkort, udskriver valglisteføreren et nyt, efter at man har fremvist legitimation, f.eks. sundhedskort, kørekort eller pas.
man skal oplyse sin fødselsdato
man bliver krydset af på valglisten
man får udleveret en stemmeseddel
man går ind i stemmerummet og sætter sit kryds på stemmesedlen. Man kan enten stemme på et parti/en kandidatliste eller på en kandidat, og ved folkeafstemninger kan man enten sætte kryds ved »Ja« eller »Nej«. Man kan også lade være med at afkrydse stemmesedlen – det kaldes en blank stemme
man putter sin sammenfoldede stemmeseddel i stemmekassen
Hjælp til at stemme
Hvis man har behov for hjælp til stemmeafgivningen, f.eks. at få forklaret stemmesedlens indhold, kan man få hjælp hertil på alle afstemningsstederne. Man kan også under visse omstændigheder få hjælp til at afkrydse sin stemmeseddel.
Det er muligt at få hjælp af en person, som vælgeren selv udpeger – denne person vil yde hjælpen sammen med en myndighedsperson (valgstyrer eller tilforordnet vælger).
Sætter man krydset forkert i stemmerummet, kan man få ombyttet stemmesedlen med en ny, men kun, hvis man ikke allerede har lagt sin stemmeseddel i stemmekassen.
Man stemmer hemmeligt
Alle afstemningssteder har afskærmede stemmerum, man går ind og stemmer i, så andre ikke kan se, hvad man stemmer.
Man må ikke vise sin stemmeseddel til nogen. Derfor lægger man selv stemmesedlen i en forseglet stemmekasse – ingen andre må tage fat i eller folde stemmesedlen ud, inden man lægger den i kassen. Afstemningen er derfor altid hemmelig.
Du må derfor heller ikke tage billeder af din stemme og offentliggøre det på de sociale medier.
Man må kun sætte ét kryds
Når man stemmer til folketingsvalg, europaparlamentsvalg eller kommunale og regionale valg, skal man sætte et kryds i det firkantede afkrydsningsfelt ud for enten:
et parti/en kandidatliste (partistemme) eller
ud for en kandidat (personlig stemme)
Man må kun sætte ét kryds, ellers er stemmesedlen ugyldig. Sætter man krydset ud for et parti, har man partistemt. Sætter man krydset ud for en person, har man stemt personligt.
Til folkeafstemninger, hvor man stemmer om et lovforslag om f.eks. en traktat el.lign., kan man sætte kryds ved enten »Ja« eller »Nej«.
Man kan stemme blankt
Man kan også lade være med at afkrydse stemmesedlen. Det kaldes at stemme blankt. En blank stemme er ugyldig og tæller ikke med, når man skal finde ud af resultatet. En blank stemme tæller dog med som en afgivet stemme og dermed i den samlede valgdeltagelse.
Med en blank stemme sender man et signal om, at man er interesseret i demokratiet, men enten ikke ved, hvor man skal sætte sit kryds, eller ikke deler holdninger med de opstillede partier og kandidater.
Sofavælger
Vælger man at blive hjemme, hedder det i folkemunde at være sofavælger. Det betyder helt enkelt, at man ikke deltager i valget – og det er dermed ikke det samme som at stemme blankt, hvor man deltager i valget ved at aflevere en stemmeseddel og tæller med i valgdeltagelsen.
Ugyldig stemmeseddel
En stemmeseddel er ugyldig, hvis:
den er blank, det vil sige, at der ikke er sat noget kryds på den
man ikke tydeligt kan se, hvilket parti eller hvilken person krydset er sat ud for
der er tegnet, skrevet eller sat et symbol på stemmesedlen i stedet for eller ud over krydset – det kaldes, at stemmesedlen har fået særpræg
Kilde: Folketinget.dk