Valgforsker om borgmestereffekten: Den gavner mange af de siddende borgmestre

Borgmestereffekten spås til at have en stor indflydelse på det kommende kommunalvalg.

I borgmesterkapløbet er der nogle kandidater, der er lidt bedre stillet end andre. Borgmestereffekten har nemlig en helt særlig indflydelse på kommunalvalgets resultat. 

Man er nemlig rigtig godt stillet, hvis man allerede har siddet en eller flere perioder som borgmester. 

- De har måske været rigtig gode til at undgå, at der er kommet dramatik internt i byrådet, blandt andet i forbindelse med at man har forhandlet det kommende budget, siger valgforsker Johannes Andersen. 

Ifølge ham er vælgerne mere tilbøjelige til at vælge en borgmesterkandidat de allerede har set i arbejdet tidligere. 

- Jeg vil gætte på, at de fleste borgmestre, som har gjort et solidt stykke arbejde inden for enten skoleområdet, eller som det ser ud den næste periode ældreområdet, de får rigtig mange stemmer alene i kraft af, at de har været gode til deres job og har været gode til at få kommunen til at fungere, siger valgforskeren fra Aalborg Universitet. 

Borgmestereffekten handler altså om den måde borgmesteren kan udnytte, at de tidligere har vist vælgerne, at de kan holde deres løfter. 

- Og det vil sige, at uanset hvilken partifarve de normalt har, når det drejer sig om folketingsvalg, så har de ikke noget imod at stemme på borgmesteren, siger Johannes Andersen. 

- Og det er der rigtig mange af de borgmestre, der har siddet i flere år, som kan nyde godt af den her gang, slutter han. 


KV17

Knud Kristensen

Kæden på spil: Kom med bag kulissen på valgnatten

231117 johannes andersen

Valgekspert om lokallister: Sværere at blive valgt

210917 - Thomas Kastrup-Larsen Brug din stemme - ny valgkampagne skal få Nordjylland til tops i stemmeprocent ved kommunalvalget

De scorede flest personlige stemmer

Stemmerne bliver talt

Så høj blev stemmeprocenten til kommunalvalget

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland