LIGE NU:

Læsø-borgmester på Christiansborg efter penge: - Det var positivt

Økonomien hos Læsø Kommune er så presset, at den nordjyske ø-kommune torsdag var på dagsordenen hos Folketingets Social- og Indenrigsudvalg.

Økonomien i Læsø Kommune er i øjeblikket så belastet, at borgmesteren har været nødt til at råbe om hjælp flere gange. Kommunekassen er tom, og budgettet for næste år er i minus.

Derfor var en delegation fra Læsø torsdag i såkaldt deputation hos Folketingets Social- og Indenrigsudvalg. I en deputation har man 15 minutter til at fortælle om en given situation – i dagens tilfælde om Læsøs hårdt prøvede økonomi.

- Vi føler, at det gik rigtig godt, og vi føler os hørt. Der var virkelig interesse fra medlemmerne i udvalget, som havde masser af spørgsmål bagefter, siger en positivt stemt Karsten Nielsen, borgmester i Læsø Kommune (DF).

Kommunen modtog for cirka to uger siden 7,2 millioner kroner i ekstraordinær støtte fra puljen for vanskeligt stillede kommuner og et likviditetslån på 10 millioner kroner. Kommunen håber dog på yderligere støtte:

- Vi har antydet en beløbsramme, som vi vil kunne drive vores kommune for med forbehold for, at der kommer en ny udligningsreform, som tager hensyn til vores udfordringer, lyder det fra borgmesteren efter dagens møde med Social- og Indenrigsudvalget.

Udvalgsformand: Læsø har gode argumenter for tilskud

Læsø Kommune har Danmarks ældste befolkning med en gennemsnitsalder på 53,6 år, og halvdelen af øens 1.800 indbyggere er over 60 år. Derfor er kommunens udgifter høje og indtægter lave.

Det er kun få uger siden, at kommunen anmodede Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) om et ekstra tilskud på 10 millioner kroner – altså udover tilskuddet på 7,2 millioner kroner fra puljen for vanskeligt stillede kommuner og likviditetslånet på 10 millioner kroner.

Dengang påpegede ministeren, at Læsø i forvejen er en af de kommuner, der modtager flest penge per indbygger i tilskud. Hun udtrykte dog villighed til at indlede en dialog med ø-kommunen.

Formanden for Social- og Indenrigsudvalget, Kirsten Normann Andersen (SF), ser derfor også et tilskud fra ministeren som en mulig løsning på Læsøs økonomiske udfordringer:

- Det er en meget alvorlig situation, de er i på Læsø. En af grundene er jo, at den tidligere regering ikke fik lavet den udligningsreform, som vi stadig venter på.

- Men det er jo også sådan, at indenrigsministeren har nogle puljer, som hun kan bruge til særligt udsatte kommuner. Jeg synes, at det lyder som om, at Læsø har nogle rigtig gode argumenter for, at det måske var dem, der skulle have del i en af de puljer, siger Kirsten Normann Andersen (SF) ovenpå torsdagens møde.

Folketingets Social- og Indenrigsudvalg vil nu rette henvendelse til minister Astrid Krag for at høre, hvad ministeren tænker om situationen.