Læsø er de store stens ø
Store Pigesten er en af ni kæmpesten på Læsø.
En kortlægning af de 90 største sten i Danmark viser, at 9 af dem er placeret på Læsø.
Store Pigesten er med en længde på 5,1 meter og en bredde på 2,7 meter og højde på godt 2 meter en af 9 kendte kæmpesten på Læsø. Stenen ligger på Rønnerne, og her har den ligget i omkring 14.000 år.
Stenen er ligesom så mange andre sten på Læsø blev ført til øen med store isbjerge, som for 14.000 år siden rev sig løs fra det vestlige Sverige og Norge, og da isen et par tusinde år senere smeltede, så blev stenene synlige.
De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) har kortlagt Danmarks 90 kæmpesten. Geolog Jens Morten Hansen har undersøgt stenene på Læsø.
- Når stenene er særligt store på Læsø, så er det fordi, de er tæt på isrenden. De største sten faldt først ud af isbjerge og til bunds her, siger Jens Morten Hansen.
Store Pigesten er et yndet sted at besøge for øens mange turister, og tager man en tur med vogn fra Saltsyderiet og over Rønnerne, så er første stop på turen Store Pigesten. Læsøs tidligere borgmester Thomas W. Olsen er guide på turen i dag, som er fuldt booket.
- Så står vi ved Pigesten. Den er en såkaldt granitsten, fortæller Thomas W. Olsen, mens han har samlet flokken af turister omkring den store sten.
Damestenen på Fyn er Danmarks største sten. Den vejer over 1.000 ton, og i forhold til den er Læsøs sten bare småsten. Men havet omkring Læsø gemmer sandsynligvis på sten, som er i samme størrelse og vægtklasse som Damestenen.
- Vi har sten i havet og undergrunden, som man ikke har de faktiske mål på, men får vi det, så tør jeg næsten godt love, at så får vi en af de største sten, siger Thomas W. Olsen.
Indtil videre må Læsø nøjes med 9 kæmpesten, som alle har deres egen særlige historie, og når Thomas W. Olsen fortæller turisterne historierne om stenene, så får de også sagnet om, hvorfor stenen på Rønnerne kom til at hedde Store Pigesten.
Sagnet fortæller, at to piger reddede sig op på stenen på flugt fra gale tyre eller stude. I en version af historien skulle studene komme fra et forlist skib. Ifølge en anden historie var det et pludseligt stigende hav, som pigerne reddede sig fra ved at kravle op på stenene.