Foto: Torben Lykke Larsen

Ulykkesrapport om Læsø-fiskers død blev ændret

Familien til Teddy Bak Nielsen, der døde efter en kollision på havet 10. juni 2014, er frustrerede. Havarikommissionen ændrede nemlig i ulykkesrapporten, skriver Fagbladet 3F.

Fagbladet 3F har i flere artikler beskrevet, hvordan Søfartsstyrelsen har håndteret sagen om fiskeskipperen Teddy Bak Nielsen, der døde, efter fiskekutteren Inger Marie kolliderede med et stort fragtskib i Kattegat 10. juli 2014.

Blandt andet måtte familien selv sejle til Sverige og hente liget, fordi hverken danske eller svenske myndigheder kunne hjælpe, ligesom ulykken heller aldrig er blevet efterforsket til bunds, fordi den skete i farvand mellem Sverige og Danmark.

Nu kan Fagbladet 3F så også fortælle, at Havarikommissionen ændrede på en væsentlig oplysning i ulykkesrapporten – nemlig hvor på kutteren, Teddy Bak Nielsen befandt sig, da ulykken skete.

I første udkast fremgår det, at en vagthavende styrmand på skibet RIG, som fiskekutteren kolliderede med, så at Teddy Bak Nielsen iført en redningsvest var på vej ud af styrehuset:

“Den vagthavende styrmand på RIG så en person med en redningsvest om bord på INGER MARIE træde ud af styrehuset, da skibet skulle til at forlise.”​

Fagbladet 3F’s oversættelse.

Men i den endelige rapport er forklaringen fra den vagthavende styrmand blevet ændret. Nu lyder forklaringen, at Teddy Bak Nielsen i stedet er iført orange tøj, og at han allerede står uden for styrehuset:

“Den vagthavende styrmand på RIG så en person iført orange tøj om bord på INGER MARIE uden for styrehuset, da skibet skulle til at forlise.”

Fagbladet 3F’s oversættelse.

En frustrerende ændring for fiskeskipperens familie, som mener, at det virker som om, myndighederne vil lukke sagen hurtigt.

- Det er meget vigtigt i forhold til ansvaret, hvor far befandt sig på kollisionstidspunktet. Hvis far, som vidnet forklarer, var inde i styrehuset og løb ud lige før kollisionen, tyder alt på, at han prøvede at afværge kollisionen, og ikke, at han stod på dækket og arbejdede og intet opdagede, siger Annika Seeland, der er Teddy Bak Nielsens datter.

Fagbladet 3F har spurgt ind til ændringen ved undersøgelseschefen for Den Maritime Havarikommission, Øssur Hilduberg. Han siger, at det er rigtigt, at Teddy Bak Nielsen blev observeret på dækket på fiskekutteren før forliset.

- Det er Havarikommissionens erfaring, at sådanne pludselige og kortvarige observationer er forbundet med stor usikkerhed. Dertil har mange af de involverede vanskeligt med at udtrykke sig på fremmedsprog, som gør ulykkesfortællingen upræcis. Derfor kan der forekomme ændringer i rapporten, inden den foreligger i sin endelige form, skriver Øssur Hilduberg i en e-mail.

Han forklarer, at oplysningen om, at Teddy Bak Nielsen bar redningsvest, blev ændret, fordi han ikke havde redningsvest på, da han efterfølgende blev fundet i vandet.

Læs hele artiklen her.

Læs også Ordførere: Dødsulykker til søs skal efterforskes