Seneste nyt:

5.000 sultne gæster til festival: - Når de siger jomfruhummer, skal de også sige Læsø

Læsø Jomfruhummerfestival løb med stor succes af stablen lørdag, og der blev fundet en vinder blandt fem dystende topkokke.

Konkurrencen om den gyldne Jomfruhummerklo gik lørdag mellem fem af landets bedste kokke – til stor glæde for de mange fremmødte gæster.

Der blev nemlig serveret jomfruhummere i alle afskygninger på Østerby Havn.

- Formålet med festivalen er at lære folk at spise jomfruhummere. Og når de siger jomfruhummer, skal de også sige Læsø, lød det fra Jess Jessen-Klixbüll, formand for styregruppen bag festivalen.

Det så ud til, at hans mission lykkedes. Med 5.000 sultne festivalgæster var der fyldt på øen. Der var ikke flere ledige hotelværelser eller sommerhuse, og færgen kunne ikke have flere hummerfans med ombord.

- Det er 18. gang, vi afholder festivalen, og der har aldrig været så mange, som der er i dag. Aldrig, understregede han.

Se nogle af de lækre retter med jomfruhummer her: 

Skarp konkurrence

Mens hummer-delikatesser som Humdogs og hummertoast gik som varmt brød, skulle fem af Danmarks bedste kokke konkurrere om at lave en kold og en varm ret baseret på jomfruhummere og lokale råvarer.

- Jeg laver to serveringer - en rå jomfruhummer og en tilberedt, sagde Marc Foged Stockmarr fra restaurant God Smag i Hellerup – han er netop blevet kåret til årets kok 2022.

Han havde været tidligt oppe for at finde de lokale råvarer, som let får mundvandet til at løbe.

- Der er hybenroser, lokal sennep, lokal honning, kål fra stranden for at få lidt DNA fra Læsø ind i retten.

På bare én time skulle de fem kokke lave en ret til et erfarent dommerpanel.

- Udover at retten skal smage godt, så skal den repræsentere Læsøs DNA, forklarede Helle Brønnum Carlsen, som er en af dommerne.

Umut Sakarya fra GULDGRILLEN i København i færd med at kreere sin ret.
Umut Sakarya fra GULDGRILLEN i København i færd med at kreere sin ret.
Foto: Mick Knive Anderson / TV2 Nord

Se alle deltagerne her

Når man lige er blevet kåret til Danmarks Bedste Kok, er man parat til at gå meget langt for at vinde. Faktisk helt ind i folks private haver, i nattens mulm og mørke.

- Der var nogle haver med forskellige blomster, der kunne se godt ud. Da mørket var faldet på hoppede vi ind og lånte lidt, smilte Marc Foged Stockmarr og sendte en undskyldning til de lokale.

Vinderen af årets jomfruhummerfestival blev Magnus Brandenburg Carlsen fra restaurant Alchemist I København.
Vinderen af årets jomfruhummerfestival blev Magnus Brandenburg Carlsen fra restaurant Alchemist I København.
Foto: Mick Knive Anderson / TV2 Nord


Vender tilbage næste år

Alle fem kokke præsenterede på scenen deres ret for dommerne. På trods af sine anstrengelser og ”lånte” blomster fra lokale haver, så lykkedes det ikke Marc Foged Stockmarr at løbe med sejren.

Det gjorde i stedet Magnus Brandenburg Carlsen fra restaurant Alchemist i København.

Selvom årets udgave af Læsø Jomfruhummerfestival kun lige er slut er arrangørerne allerede klar til at hoppe i arbejdstøjet og lave en ny festival igen næste år.