Seneste nyt:

Drømmen gik i opfyldelse: Kanoner fundet på havets bund

En gruppe dykkere har fundet et nyt, spændende skibsvrag med flere kanoner ved Læsø, og nu går jagten ind på mere information om vraget på havets bund.

De har gjort det før, og nu gør de det igen - de erfarne dykkere fra Undervandsgruppen har den 21. juni i år gjort endnu et spektakulært fund på havets bund. 

I farvandet syd for Læsø har dykkerne fundet vraget af et træskib, og ved vraget ligger der seks til otte kanoner. Det gør vraget til noget helt specielt for dykkerne: 

- Dykker Anders Schmidts våde drøm gik i opfyldelse. På havbunden i det hvide sand nær resterne af gamle spanter og skibsbund, lå der 6 til 8 jernkanoner. Noget alle dykkerne ønsker at opleve. Vraget ligger på sandbund i 6 meters vand og i klart vejr ses det tydeligt fra overfladen. Området er utroligt stort og luftfotos af området er blevet studeret, samtidig med at der under sejlads afsøges med sidescansonar og magnetometer før vraget findes, skriver Undervandsgruppen i en pressemeddelelse. 

Sommerens gode vejr med blå himmel og havblik har gjort det muligt at afsøge nye, store områder mellem Læsø og Anholt for dykkergruppen, og det er i den forbindelse, vraget er kommet til syne.

Nu går jagten ind på yderligere informationer om vraget med de mange kanoner. Foreløbig er der fundet tre fartøjer i arkiverne, som vraget kan være.

Se video fra fundet den 21. juni. Artiklen fortsætter under videoen.

- De danske koffardiskibe ”Ringende Jacob” fra 1703 og ”Norske Bonde” fra 1704 og den spanske fregat ”Gran Cathrina Alias” fra Cadiz i Spanien, der den 6. oktober 1772 standede ved Læsø. Den spanske fregat medførte kanoner, 750 ruller lærred, samt en trælast og kom fra Königsberg i Rusland og var på vej til Cadiz i Spanien, skriver Undervandsgruppen. 

Fundene er indberettet til Læsø Museum, der informerer Nordjyllands Kystmuseum og Slots- og Kulturstyrelsen. 

Da det ikke er tilladt at tage ting med op af havet fra vrag, der er ældre end 100 år, er det endnu ikke muligt at lave en sikker bestemmelse af, hvilket skib, der er tale om, før der kan foretages yderligere undersøgelser. 

Det er ikke første gang, dykkerne fra Undervandsgruppen har gjort interessante fund. I 2019 fandt gruppen den svenske skonnert Alexander, der i 1856 forliste med 7 mand ombord, hvor kun de 3 overlevede turen ind til beboelse på Læsø. Gruppen har også fundet vraget af Linjeskibet Printz Friderich fra 1761. Læs mere om det her: