Preben Mikkelsen kører en gang om ugen med beboerne på Læsø Plejehjem. Foto: Jesper Christiansen

Læsø vil have endnu flere frivillige

Frivilligheden er stor på Læsø. Læsø Plejehjem har 47 frivillige, som gør en stor forskel. Kommunen har nedsat en arbejdsgruppe, som skal udpege nye områder, hvor frivillige kan gøre en forskel.

Preben Mikkelsen er frivillige på Læsø. En af hans mange opgaver er på Læsø Plejehjem, hvor han hver onsdag sætter sig bag rattet i plejehjemmets bus. Her kører han en tur på øen med beboere fra plejehjemmet, og han hjælper dem ind at handle og til andre gøremål.

Læsø er med sine omkring 1.800 indbyggere Danmarks mindste kommune. Til gengæld har øen noget nær rekord i frivillighed. Preben Mikkelsen har været frivillig på Læsø i fem år.

- Det giver mig stor tilfredshed i hverdagen, at jeg yder mennesker en tjeneste. Det, vi frivillige laver, ville ikke blive gjort, hvis vi ikke gjorde det. Det er der ikke råd til, siger han.

Støtteforening ejer bussen

Preben Mikkelsen har bussen fuld denne onsdag. Seks beboere er med. Det er plejehjemmets støtteforening - Læsø Plejehjems Venner, som ejer bussen. De frivillige kan frit benytte den, når de laver noget for og med plejehjemmets beboere.

Det giver mig stor tilfredshed i hverdagen, at jeg yder mennesker en tjeneste. Det, vi frivillige laver, ville ikke blive gjort, hvis vi ikke gjorde det. Det er der ikke råd til.

Preben Mikkelsen, frivillig på Læsø

Helle Carlsson Kunckel Christensen er chef for Ældre og Sundhed på Læsø. Hun er også glad for de mange frivillige, som skaber aktiviteter for plejehjemmets beboere.

- Det er klart, at vores plejepersonale ville synes, at rigtig meget af det ville være dejligt at gøre, men det har vi bare ikke råd til, og når der så er andre, som gerne vil gøre det, så er det super godt, siger Helle Carlsson Kunckel Christensen.

Beboerne får også tur rundt på øen i bussen. Turen går denne gang til Vesterø. Foto: Jesper Christiansen

De frivillige på Læsø Plejehjem løser alle opgaver, som ikke er under serviceloven og sundhedslovgivningen. På rådhuset er der opbakning til de frivillige.

- Det er noget kommunalbestyrelsen og socialudvalget bakker op om, siger Læsø Kommunes borgmester, Karsten Nielsen, Dansk Folkeparti.

Politikerne vil gerne have de frivillige til at lave endnu flere ting. Derfor har man nedsat en arbejdsgruppe, som skal undersøge, om der er nye områder, hvor man kan bruge frivillige.

- Der drøfter vi, om man kan systematisere et frivillighedskorps, som træder ud over plejehjemmets område. Naturpleje kan være et område, hvor vi kan bruge frivillige, siger borgmesteren.

02:53

Se videoen fra Læsø om frivilligheden på øen.

Luk video

De ældre handler ind i Brugsen i Byrum

Preben Mikkelsens tur med de ældre går i første omgang til Brugsen i Byrum. Her har plejehjemsbeboerne mulighed for at handle. En enkelt beboer vil også gerne en tur i banken, så ham følger Preben Mikkelsen i banken, mens de andre handler ind.

Efter en halv time kører bussen igen.

- Vi kører en tur til Vesterø, og så snakker vi undervejs om gamle dage.

John Faldt er en af de seks beboere, som er med på turen.

- Det er dejligt at komme sådan en tur rundt og se forandringerne, siger han.

Efter et par timer er bussen tilbage ved plejehjemmet efter en hyggelig formiddag rundt på øen, hvor de seks plejehjemsbeboere har boet det meste af deres liv.

- Jeg bruger mit pensionistliv på det her, og det har jeg det rigtig fint med, siger Preben Mikkelsen.

Preben Mikkelsen hjælper beboerne, som John Faldt her med at handle. Foto: Jesper Christiansen