Seneste nyt:

På Læsø dyrker de mindst motion – men er næstbedst til at hoppe på cyklen

Når man ser bort fra gang, cykling på hverdagscykel, friluftsliv, rehabilitering og fysisk aktiv leg er Læsø den mindst aktive kommune i landet.

På Læsø er de gode til at gå og cykle, men når det handler om anden motion, halter det efter i landets mindste kommune.

Syddansk Universitet har i dag udgivet projektet Danmark i Bevægelse, der zoomer ind på danskernes motionsvaner og skildrer, hvor aktive landets kommuner er. Her ligger Læsø klart i bund, når man kigger på, hvor meget motion borgerne i landets kommuner dyrker.

- Vi er nogle gamle hoveder herovre. Jeg tror, det hænger sammen med gennemsnitsalderen, men det burde ikke afholde nogen, siger borgmester i Læsø Kommune, Karsten Nielsen (V).

Når man ser bort fra daglig gang og cykelture på hverdagscykler, er det kun lige knap halvdelen af læsøboerne, der dyrker motion mindst en gang om ugen, mere præcist er det 47,7 procent, mens springet er på hele 11,9 procentpoint op til den næste kommune.

- Vi har to motionscentre, og det ene har offentlig adgang, og det andet har ikke i øjeblikket, det håber vi, at det får snart, for centeret har lige fået nye maskiner inden for det seneste halve år, men lige nu er der kun rehabilitering i det center, siger Karsten Nielsen (V).

Bedre form kan spare kommunen penge

Netop rehabilitering er heller ikke en del af opgørelsen, der placerer Læsø i bund. Men på trods af alle mellemregningerne, så ville borgmesteren ønske, at borgerne i kommunen var mere aktive.

- Det er noget, man snakker om i sundhedsberedskabet, hvordan vi får flere i gang. Vores sundhedsudgifter ligger højt til hospitaler, hvis man kunne få flere i gang, kunne man måske også spare en del penge, og skabe bedre livskvalitet. Kunne vi spare nogle ture til sygehuset, så ville det være skønt, og det er noget, vi vil kigge mere ind i, siger Karsten Nielsen (V).

Har I gjort det godt nok?

- Det har vi givetvis ikke. Jeg er sikker på, at social- og sundhedsudvalget vil tage handskerne på – næste gang skal vi ikke ligge i bund. Der er et økonomisk aspekt i det, det koster penge, at vores form er, som den er, svarer Karsten Nielsen (V).

Gode til at hoppe på cyklen

Hvis man tager gang og cykelture på hverdagscykler med i ligningen ligger Læsø bedre med. Faktisk er Læsøborgerne de næstbedste i landet til at hoppe på jernhesten i dagligdagen. Med gang og cykelture med i regnestykket er Læsø den niende mindst aktive kommune i landet.

- Vi er gode til at cykle, der ligger vi godt. Vi kommer godt ud i naturen, og vi har ikke så mange bakker, som gør det skønt at cykle på øen, siger Karsten Nielsen (V).

På Læsø er andelen af borgere, der er aktive mindst en gang om ugen, 86,9 procent, når man medregner gang og cykel på hverdagscykler.