Peter og konen grinede, da de så jobopslaget


Få måneder efter forlod de storbylivet, og Peter blev strisser på Læsø

Stream "Strisser på Læsø" nederst i denne fortælling - eller se med på TV2 Nord Salto 25. og 26. december klokken 19.45.

Peter og Caroline Mortensen husker det tydeligt. Den dag under coronapandemien, hvor de sad i kælderen i rækkehuset i Rødovre og arbejdede hjemmefra, og der pludselig dukkede et jobopslag op på politiets jobcentral.

”Landbetjent på Læsø” stod der.

Parret, der begge havde en travl hverdag ved Rigspolitiet, kiggede på hinanden og grinede.

- Hvem søger sådan et job? spurgte de hinanden. Først i sjov, men så blev det alligevel mere alvorligt.

Som så mange andre havde de leget med tanken om at kaste boldene op i luften og gøre noget helt andet end det, de plejede at gøre - og med ét blev ideen meget realistisk.

quote Som landbetjent er man nogle gange nødt til at sige, at man ikke giver bøder for alting

Peter Mortensen

De besluttede sig for at tage en tur til Læsø. Bare lige for at se, hvad øen med de 1800 fastboende midt i Kattegat havde at byde på. Ingen af dem havde været i landets mindst befolkede kommune før.

Øen gjorde et uudsletteligt indtryk på parret.

- Vi var fuldstændig solgt, siger Peter Mortensen, der således fik svar på sit spørgsmål om, hvem der mon søger sådan et job.

- Det endte med at blive mig, der søgte jobbet, siger han med et smil.

quote Jeg føler, at jeg gør en forskel

Det er en flot og klar junidag. Temperaturen nærmer sig de 19 grader, skolernes sommerferie er begyndt, og turisterne strømmer ind med Læsøfærgen. 

Når der er flest turister, stiger indbyggertallet på Læsø med cirka 10.000 turister om ugen.

48-årige Peter Mortensen sidder bag rattet i sin Land Rover. Et ægtepar har tilkaldt ham til deres sommerhus. En rude er blevet smadret, og ægteparret frygter, at det er forårsaget af et skud.

- Hej med dig, siger han og klør et får i panden, da han ankommer til sommerhuset.

Peter Mortensen undersøger ruden og kan hurtigt konstatere, at der ikke er tale om et skudhul.

- Det er en lettelse, siger konen til Peter Mortensen.

Selvom sagen er i den mindre alvorlige ende af skalaen og blot bliver til en anmærkning på døgnrapporten, indkapsler den essensen af, hvorfor den dengang 26-årige Peter Mortensen besluttede sig for at blive politibetjent.

- Der var ingen tvivl om, at konen var blevet rystet og utryg ved at være i det sommerhus, de holdt rigtig meget af. Jeg kan godt lide at give folk trygheden tilbage i deres hverdag. Jeg føler, jeg gør en forskel og hjælper folk, og det giver virkelig mening, siger Peter Mortensen.

Fra rækkehus i Rødovre til landejendom på Læsø


Da Peter Mortensen afløste den daværende landbetjent Per Nielsen, der gik på pension efter 12,5 år på Læsø og 41 års tjeneste i alt, fik han hurtigt et kælenavn. Peter Pistol, begyndte de lokale med det samme at kalde den nye mand i den blå uniform.

Peter Mortensen skiller sig nemlig ud.

- Vi er ikke vant til, at politiet render rundt med våben. Vi har aldrig set en pistol, siger bådfører ved Kystredningstjenesten Klaus Hansen med et lunt smil.

Peter Mortensen drikker ofte en kop kaffe med Klaus Hansen fra Kystredningstjenesten. - Jeg tager det som noget positivt, at nogen gider lave kælenavne til mig, siger Peter til Klaus.
Peter Mortensen drikker ofte en kop kaffe med Klaus Hansen fra Kystredningstjenesten. - Jeg tager det som noget positivt, at nogen gider lave kælenavne til mig, siger Peter til Klaus.

Netop pistolen understreger den enorme kontrast, der er mellem Peter Mortensens gamle, hektiske liv i Rødovre og det nye liv på Læsø.

Gennem en næsten 25 år lang karriere ved politiet, senest som kriminaltekniker ved Rigspolitiet, hvor hans hustru også arbejdede, har Peter Mortensen oplevet lidt af hvert.

Især de mange og lange nattevagter som hundefører tog hårdt på ham.

- Ti år med fulde mennesker i nattelivet sled på mig, og efter en uge med nattevagter gik jeg rundt med en tømmermændsfornemmelse, siger Peter Mortensen.

Peter og Caroline Mortensen har en sammenbragt familie med seks børn, hvoraf de tre yngste bor hjemme.
Peter og Caroline Mortensen har en sammenbragt familie med seks børn, hvoraf de tre yngste bor hjemme.

Samtidig boede parret i et rækkehus i Rødovre 300 meter fra Ring 3 med støj, masser af mennesker og lys – og med en voksende drøm om at bo i hus med luft omkring sig.

- For at realisere husdrømmen og beholde de jobs, vi havde, var vi nødt til at flytte halvanden-to timers kørsel væk fra København. Vi var begge enige om, at det var spild af liv at sidde to-tre timer i en bil hver dag for at komme på arbejde, for så vigtigt var arbejdet faktisk ikke. Det er vigtigere, det vi gør, når vi kommer hjem, siger Peter Mortensen.

- Man kan ikke bygge et familieliv op om, at man pendler to-tre timer om dagen begge to, supplerer Caroline Mortensen.

Parrets har skiftet et rækkehus i Rødovre ud med en landejendom for enden af en lukket vej på Læsø.
Parrets har skiftet et rækkehus i Rødovre ud med en landejendom for enden af en lukket vej på Læsø.

Der har dog været tidspunkter, hvor kontrasten har føltes voldsom. Blandt andet har familien været vant til at bo et sted, hvor man kan handle ind døgnet rundt.

- På Læsø lukker Brugsen klokken 17.30. Der er ikke en døgnkiosk og der er ingen 7/11, siger Peter Mortensen.

- Det var lidt angstprovokerende at tænke på, at der ikke er en tankstation, hvor man lige kan købe en liter mælk, siger Caroline Mortensen.

- Og hvad gør man så? Så går man over og låner ved naboen ligesom i gamle dage, siger Peter Mortensen.

Slår ned på tre ting - det andet kan man snakke om


Som landbetjent på en lille ø med blot 1800 indbyggere, hvor man selv bor og lever med sin familie, er man nødt til at beslutte sig for, hvad der er vigtigt at slå ned på – og hvad man kan se gennem fingre med.

quote Jeg har ikke fået en rigtig ven her endnu

Peter Mortensen

Der er groft sagt tre ting, Peter Mortensen ikke vil acceptere som landbetjent på Læsø.

- Jeg vil ikke have, at folk kører spirituskørsel, de skal lade være med at slås, og jeg vil ikke have, at de stjæler, siger han.

Fredag og lørdag aften kører han en runde forbi øens værtshuse for at vise folk, at han er til stede, blandt andet så de ikke føler sig fristet til at køre hjem med alkohol i blodet.

Strisser på Læsø

Missionen om at udrydde spirituskørsel på øen er nemlig vigtig for ham. 

Derfor bliver alle uden undtagelse også bedt om at puste i alkometeret, når de bliver standset - om så de blot bliver stoppet på grund af en lygtefejl.

- Som landbetjent er man nogle gange nødt til at sige, at man ikke giver bøder for alting, og tit tager jeg en snak med folk i stedet. Jeg kan mærke, at folk bliver flove, når jeg standser dem, og så behøver der ikke følge 1500 kroner i bøde med. Men fra starten vidste jeg, at folk ikke kan snakke sig ud af at have kørt spirituskørsel, siger han.

Peter Mortensen mødes med en mand, der er taget for at køre spirituskørsel.

På Læsø har Peter Mortensen igen fået en tjenestehund – nemlig hunden Gumbas. Muligheden for at have en pelset makker var endnu en god grund til at søge jobbet på Læsø.

- Det har været en gave, og jeg elsker at have en makker med, siger han.

Strisser på Læsø

Gumbas’ selskab betyder også, at Peter Mortensen ikke er helt alene, hvis der skulle ske noget.

- Der er næsten aldrig ballade, men hvis der så endelig er, så er det godt at vide, at man har noget opbakning. Også fordi der er minimum en time til fastlandet, hvis det går galt, siger han.

En svær balancegang


At være politibetjent på en lille ø, hvor man samtidig gerne vil være en del af lokalsamfundet, og hvor børnene går i skole, kan nogle gange være lidt en udfordring.

For hvornår er man Privat-Peter, og hvornår er man Peter Pistol?

- Det er en supersvær balance, og folk har altid lidt distance til mig. Jeg har ikke fået en rigtig ven her endnu, siger Peter Mortensen.

quote Vi er ikke vant til, at politiet render rundt med våben. Vi har aldrig set en pistol

Klaus Hansen, bådfører

Han insisterer på, at han vil deltage i begivenheder på Læsø som enhver anden læsøbo. For eksempel når der er fest på børnenes skole.

- Jeg løber stafetløb sammen med de andre forældre, for ellers ville jeg føle, at jeg gik glip af en del af mit liv, fordi jeg skulle gå og være stiv i betrækket, siger han.

Strisser på Læsø

En af dem, Peter Mortensen er begyndt at ses med privat, er Brian Buch, der er medejer af Læsø Antik og Retro. Han kan godt forstå dilemmaet.

- På en eller anden måde må det altid sidde i baghovedet, at han er øens betjent. Han kan ikke løbe rundt og te sig åndssvagt, for der skal være en eller anden respekt, siger Brian Buch.

- Det der med at kunne lægge det helt på hylden, så folk kan skelne mellem Peter Pistol og Peter, det kunne jeg godt tænke mig lidt mere, siger Peter Mortensen.
- Det der med at kunne lægge det helt på hylden, så folk kan skelne mellem Peter Pistol og Peter, det kunne jeg godt tænke mig lidt mere, siger Peter Mortensen.

Peter Mortensens bil, den karakteristiske Land Rover, som han bruger både på jobbet og i fritiden, gør det også nogle gange svært for folk at skelne mellem privatpersonen og politibetjenten.

- Jeg kan godt mærke, at når jeg er ude og drikke kaffe med nogen, så skal jeg ikke have holdt ret lang tid et sted, før folk siger ”Nå, I havde nok besøg af politiet.” I bund og grund er det meget hyggeligt, men det gør det også svært at lægge arbejdet fra sig, og det har man også brug for, selvom man er ø-betjent, siger han.

quote Man skal huske at realisere de ting, man drømmer om

Selvom livet som landbetjent på Læsø har sine åbenlyse udfordringer, har Peter og Caroline Mortensen ikke fortrudt, at de solgte huset og sagde deres gode jobs op i bytte for et nyt liv på Læsø.

Heller ikke selvom nogle af deres bekendte stillede spørgsmålstegn ved, om Læsø nu også stadig var lykken, når sommeren gik på hæld, turisterne tog hjem, og efteråret og vinteren kom.

- Det er lige før, at efteråret og vinteren er bedre end sommeren. Der er tid, og tid er vigtigt for mig. Tid er ikke noget, man har uanede mængder af, siger Peter Mortensen.

- Man bliver helt bange nogle gange, så stille er der. Man kan høre sit eget hjerte slå, siger Peter Mortensen.
- Man bliver helt bange nogle gange, så stille er der. Man kan høre sit eget hjerte slå, siger Peter Mortensen.

Når han ser tilbage på det store spring, familien tog i august 2021, kan han godt se, at det var modigt – ja, nogen vil måske endda kalde det dumdristigt. Men sådan har det ikke føltes, mens det skete.

- Vi sprang ud i det uden et sikkerhedsnet. Vi vidste, at vi ikke kunne komme tilbage til nøjagtig det, vi kom fra. Men vi lavede også en aftale, da vi tog herover om, vi havde en nødbremse, siger Peter Mortensen.

Nødbremsen står dog uberørt, og familien trives i det lille øsamfund uden udsigt til at smutte foreløbigt.

Naturen, roen og livet på Læsø er nemlig noget helt særligt.

- Det er nok svaret på det, jeg altid har ledt efter, siger Peter Mortensen og spejder ud i horisonten.

Se "Strisser på Læsø" lige her - eller se med på TV2 Nord Salto 25. og 26. december klokken 19.45.

De kalder mig ’Pistol Peter’ - Strisser på Læsø (S1:E1)
Fra rækkehus i Rødovre til landliv på Læsø - Strisser på Læsø (S1:E2)


Tilrettelægger: Rikke Kjølby

Fotograf: Annette Bjerregaard Andersen

Redaktør: Ingrid Buch

Webdok: Josefine Blicher Brader