Seneste nyt:

Testet for fugleinfluenza: Læsø er ramt af mystisk andedød overalt på øen

Omkring 200 døde ænder ligger lige nu spredt ud over strandene på Læsø, og det vækker undren og frygt for, om ænderne er ramt af fugleinfluenza.

Det er et noget usædvanligt syn, der i disse dage møder folk, der tager sig en tur langs strandene på Læsø, for de seneste dage er den ene døde and efter den anden dukket op i strandkanten.

Lokale mener, der er tale om omkring 200 døde ænder, der ligger spredt ud over hele øen.

- Jeg ved ikke præcis, hvormange der er tale om, men der er mange, og de ligger overalt, siger vildtkonsulent Mogens Sonne Hansen fra Naturstyrelsen.

Han undrer sig ligeså meget som mange af de lokale og turister, der i dagene omkring påske har taget kontakt til Naturstyrelsen for at gøre opmærksom på de mange døde ænder.

- Der er tale om en overdødelighed, for godt nok plejer vi hvert år at se døde ænder langs strandene, men ikke så mange som i år, siger Mogens Sonne Hansen.

Og vildtkonsulenten har taget kontakt til Fødevarestyrelsen, som er myndighed på området for vilde døde fugle i naturen.

quote Jeg ved simpelthen ikke, hvorfor de er døde, og hvorfor de ligger der på strandene

Mogens Sonne Hansen, vildtkonsulent, Naturstyrelsen

Negativ test

Hos Fødevarestyrelsen tager man enhver henvendelse af en sådan karakter alvorlig, idet der kan være tale om den frygtede fugleinfluenza, der er en særdeles smitsom virus, og som også kan ramme andre dyr end fugle, ligesom mennesker også kan blive ramt af den virus.

- Jeg kan bekræfte, at vi har kontrolleret omkring fire af de døde ænder fra Læsø for fugleinfluenza, og testen var negativ, og der er således ikke tale om fugleinfluenza, siger Flemming Kure Marker, chef for Fødevarestyrelsens afdeling, Veterinær Nord.

quote Testen var negativ, og der er således ikke tale om fugleinfluenza

Flemming Kure Marker, chef for Fødevarestyrelsens afdeling Veterinær Nord

Fødevarestyrelsen tester i samarbejde med Statens Serum Institut ikke for andet end fugleinfluenza, hvorfor det fortsat er en gåde, hvorfor de omkring 200 ænder på Læsø pludselig er døde.

Ænder i fryseren

- Jeg ved simpelthen ikke, hvorfor de er døde, og hvorfor de ligger der på strandene, siger vildtkonsulenten Mogens Sonne Hansen, Naturstyrelsen.

Og det er tilsyneladende ikke sådan lige til at finde ud af, idet de laboratorier, der kan teste de døde ænder yderligere, for tiden er lukkede på grund af coronakrisen.

Det vigtigste har dog været først og fremmest at få testet for, at der ikke er tale om den smitsomme fugleinfluenza.

- Vi har nogle af ænderne i fryseren, så vi, så snart laboratorierne igen åbner, kan få foretaget uddybende test af ænderne, og på den måde komme det nærmere, hvorfor der i år er så mange døde på Læsø, siger Mogens Sonne Hansen.

Vækker opsigt

Strandene på Læsø er et yndet udflugtsmål for såvel turister som fastboende, og især i påskedagene har mange på øen lagt mærke til de døde ænder. Også en af de fastboende Marco Andersen, som sammen med sønnen Kennie flere gange om dagen er forbi strandene ved Vesterø på Læsø.

- De ligger over alt, man skal bare gå få meter på stranden for at se dem, siger Marco Andersen, som ikke er i tvivl om, at noget er galt.

Det er et trist syn, der møder blandt andre Kennie Andersen, som flere gange om dagen går med sin far Marco Andersen tur på stranden på Læsø. Foto: Marco Andersen
Det er et trist syn, der møder blandt andre Kennie Andersen, som flere gange om dagen går med sin far Marco Andersen tur på stranden på Læsø. Foto: Marco Andersen

 

Der er tilsyneladende tale om forskellige andefugle, men ifølge flere observationer er der en del edderfugle blandt de døde.

- Vi har observeret, at der siden påske ikke er kommet flere døde ænder til, så dem, der ligger der nu, er nogle dage gamle, siger vildtkonsulent Mogens Sonne Hansen, som tilføjer, at man fra Naturstyrelsens side ikke kan gøre så meget lige nu, men kan vente på, at nogle af ænderne kan blive testet for andet end fugleinfluenza.