LIGE NU:

Prædikant opfordrer følgere til at opsøge syge mennesker på hospitaler

Prædikanten Torben Søndergaard lover i videoer på sin Facebook-side frelse og helbredelse, hvis indlagte patienter følger ham og Gud.

Den omstridte prædikant Torben Søndergaard, der er leder af den religiøse gruppe The Last Reformation, opfordrer i videoer sine følgere til at opsøge syge, indlagte mennesker på blandt andet Aalborg Universitetshospital. 

Det er kun få dage siden, Torben Søndergaard nægtede at forholde sig til den skarpe kritik, som indlagte patienter og ledelsen på Aalborg Universitetshospital er kommet med, efter syge patienter i forbindelse med indlæggelse er blevet kontaktet af følgere af The Last Reformation og lovet helbredelse, hvis de skifter læger, medicin og eksperter i sygdom ud med bøn og Gud. 

Kritikken har haglet ned over prædikanten, der ikke tidligere har villet stå ved, at det er ham og hans følgere, der stå bag antastalserne og løfterne, der kan minde om kvaksalveri. 

Nu viser det sig imidlertid, at Torben Søndergaard på sin egen åbne Facebook-profil har slået flere videoer op, hvori han ligefrem roser sine følgere for at gå ind på hospitalet, opsøge syge patienter og love dem frelse. 

Lad os se på nogle eksempler. 

I videoen herunder ses Torben Søndergaard i en lufthavn sammen med sin følger,  Kaspars Treibahs, og her lovprises den unge mand af Torben Søndergaard for i mange tilfælde at have opsøgt patienter på Aalborg Universitetshospital.
Vidoerne er blevet fjernet fra Torben Søndergaards facebook-profil, og de er derfor ikke længere tilgængelige. 

Torben Søndergaard og Kaspars Treibahs om at opsøge patienter på hospitaler. Spol evt. frem til 5 minutter og 50 sekunder, hvor snakken går ind på dette. 

- Jeg har været på hospitalet i Aalborg mange gange. Det er et godt sted at træne og opbygge min tro, siger Kaspars Treibahs i videoen, hvor han beskriver, hvordan han med bøn har helbredt en kvinde, der lå indlagt på hospitalet i Aalborg med blodforgiftning. 

Videoen er fra 2017, og der er ikke dokumentation for nogle af påstandene eller henvisning til nogen konkret patient, men Torben Søndergaard smiler ved beskrivelsen og fortsætter: 

- Og det er på et hospital i Danmark - ikke i Brasilien. Vi skal inde på flere hospitaler. Gud ønsker, at vi gør de her ting, forklarer Torben Søndergaard efterfølgende i videoen, hvor han efterlyser flere følgere til at gøre det samme. 

Kvaksalveri er forbudt og kan give fængselsstraf

High-fiver på hospitalet

I flere videoer i samme periode optræder Torben Søndergaard sammen med Kaspars Treibahs, der vedkender sig, at han og andre følgere tager kontakt til syge patienter på hospitalet.

I en  video, der er et år gammel, ses Treibahs og en anden følger, Omal Duinkerk, bevæge sig rundt blandt syge patienter på Aalborg Universitetshospital, hvor de tilbyder at bede for patienterne. 

- Efter vi bad for en mand med diabetes, var hans smerter væk. Vi bade også for en anden mand, der var blevet opereret 35 gange i sit ben, og bagefter følte han ingen smerte, siger Omal Duinkerk i videoen. 

- Vi hygger os med at bede for folk på hospitalet og sprede det gode budskab, siger Kaspers Treibahs fra sofa på Aalborg Universitetshospital. 

Vidoerne er blevet fjernet fra Torben Søndergaards facebook-profil, og de er derfor ikke længere tilgængelige. 

Torben Søndergaards følgere Omal Duinkerk og Kaspars Treibahs på Aalborg Universitetshospital.

I videoerne ses det ligefrem, at Omal og Kaspars high-fiver i sofaen inde på sygehuset, mens de fortæller om deres gerninger, og hvordan de skal på farten for at finde nye følgere. 

Stadig aktive på hospitaler og ved lægehuse

De gamle videoer puster liv i kritikken af The Last Reformation, da det umiskendligt ligner nogle af de samme personer, der optræder på billeder fra Aalborg Universitetshospital i denne uge. 

Videoerne bekræfter, hvordan Torben Søndergaard bifalder og opmuntrer til, at hans følgere kontakter mennesker på hospitaler, der er ramt af sygdom og måske i en svær situation i deres liv. Men det vil Aalborg Universitetshospital ikke finde sig i. 

- Det er ikke i orden, at der kommer nogen og pådutter en bestemt tro til vores patienter, der er i en sårbar situation, mens de er her på hospitalet, sagde Lisbeth Kjær Lagoni, der er sygeplejefaglig direktør på Aalborg Universitetshospital, forleden til TV2 Nord. 

Fra hospitalets side vil man nu sætte en stopper for, at religiøse grupper på den måde antaster patienter, og sygehusledelsen opfordrer patienter og pårørende om at give personalet besked, hvis det skulle ske igen.

Kristne missionærer må ikke hverve medlemmer på sygehuset. TV-indslag fra TV2 Nord 24. januar. 

Men det er ikke bare i Aalborg, at The Last Reformation, der har hovedkvarter i Thy, er på spil. 

I kommentarfeltet til et opslag på TV2 Nyhedernes Facebook-side, skriver en kvinde fra Hundborg, at Torben Søndergaards følgere også står udenfor det lokale lægehus, hvor de lover folk helbredelse uden medicin, og ved den lokale brugsforening, hvor de tilbyder at bede for folk.

Også udenfor landets grænser opsøger Torben Søndergaard og hans følgere syge på hospitalerne og påstår, at de kan helbrede folk. På The Last Reformations YouTube-side er der blandt meget andet et eksempel på, at hans og hans følgere uden nogen dokumentation foregiver at have fjernet betændelse i bugspytkirtlen hos en lille pige på et hospital i Brasilien. 

På den anden fra USA video påståes det, at bøn har helbredt en kvinde for kræft, og en anden har fået bevægelse tilbage i sine lamme ben. 

TV2 Nord har i flere omgange forsøgt at få en kommentar fra Torben Søndergaard til kritikken fra Aalborg Sygehus og fra patienter, der frabeder sig at blive kontaktet. Torben Søndergaard har ikke ønsket at udtale sig. 

Kvaksalveri er forbudt og kan give fængselsstraf

Det er udgangspunktet, at en person, der ikke har autorisation efter autorisationsloven, kan behandle syge. 
Den pågældende må dog ikke udsætte nogens helbred for påviselig fare. Gør man det kan man straffes med bøde eller fængsel, jf. autorisationslovens § 73 og § 87. 

TV-indslag fra TV2 Nyhederne fra 17. januar 2019. 

Nogle sygdomme må dog kun behandles af læger. Desuden er visse behandlingstyper, og -indgreb samt anvendelse af  lægemidler og visse apparaturer forbeholdt for læger, jf. autorisationslovens § 74. Hvis man ikke er læge men udøver lægeforbeholdt virksomhed, kan man straffes med bøde eller fængsel, jf. § 88 og § 89.

Hvis Styrelsen for Patientsikkerhed bliver opmærksom på konkrete overtrædelser af bestemmelserne om kvaksalveri og om lægeforbeholdt virksomhed, vil styrelsen anmelde forholdet til politiet.

PH MA Udfordringen (S1_E9) StillS

play Få sekunder afgjorde 'Udfordringen': Se hvem der tog sejren og vandt turen til Kilimanjaro

080321 Brand i Blenstrup

Brand i Blenstrup: Ægtepar sprang ud fra husets førstesal

070321 sommehussalget bommer stadig

play Sommerhussalg boomer stadig under corona

070321 Unge under corona

play Mette-Marie tager sine elever med på gåtur: - Jeg blev ikke lærer for at være sammen gennem en skærm

PH MA Udfordringen (S1_E9) StillS

play Få sekunder afgjorde 'Udfordringen': Se hvem der tog sejren og vandt turen til Kilimanjaro

080321 Brand i Blenstrup

Brand i Blenstrup: Ægtepar sprang ud fra husets førstesal

070321 sommehussalget bommer stadig

play Sommerhussalg boomer stadig under corona

Til forsiden

Til forsiden