Nordjyske borgmestre kræver loven ændret: - Jeg håber, vi kan gøre det godt igen for Nena

Hjørrings borgmester Søren Smalbro (V) har taget initiativ til et fælles brev fra samtlige 11 borgmestre, der er sendt til ministeriet. Håbet er, at brevet vil kunne råde bod på den åbenlyse fejl, myndighederne har begået mod en afvist cubaner.

Mindre end 24 timer. Så kort tid tog det, før samtlige 11 borgmestre havde skrevet under.

Det fælles brev fra alle nordjyske borgmestre er nu på vej til Udlændinge- og Integrationsministeriet, hvor det skal overbevise politikerne om, at lovgivningen bør laves om.

- En enkelt borgmester rettede vist ét komma, men ellers meldte alle tilbage på under et døgn, at de også gerne ville skrive under, siger borgmester i Hjørring Kommune, Søren Smalbro (V), der har taget initiativet.

quote Det viser, at det er en sag, der er til højrebenet – og at noget ikke er, som det skal være

Søren Smalbro

Brevet er skrevet på baggrund af sagen om den 43-årige cubanske kvinde Nena Hyldgaard, der har måtte gå under jorden i USA, efter hun blev nægtet permanent opholdstilladelse i Danmark.

Hun har arbejdet i ældreplejen i Hjørring i godt 15 år - og har desuden fået to piger med sin danske mand. Hun opfyldte alle krav, men blev alligevel afvist, fordi hun var begyndt på sin uddannelse til sosu-assistent.

Teknikalitet straffer borgeren

I det fælles brev kræver borgmestrene en lovændring:

”Det er de nordjyske borgmestres anbefaling, at der lempes for betingelserne for tildeling af permanent opholdstilladelse, så kompetencegivende uddannelse sidestilles med beskæftigelse.”

Borgmestrene peger på urimeligheden i, at teknikaliteter kan spænde ben for borgernes liv i så alvorlig grad:

”Det er uacceptabelt at medborgere, uanset etnicitet, der igennem det meste af deres liv i Danmark har været i uddannelse eller på arbejdsmarkedet, og som i så høj grad har deltaget aktivt i at blive en del af det danske samfund, nægtes permanent opholdstilladelse på grund af en teknikalitet”, står der blandt andet i brevet.

Læs hele brevet fra de nordjyske borgmestre

Henvendelse fra borgmestrene i Nordjylland

I 2016 ændredes Udlændingeloven, så uddannelse ikke længere blev sidestillet med beskæftigelse i forhold til betingelserne for at kunne få permanent opholdstilladelse. Det skete ud fra et princip om, at permanent opholdstilladelse er et privilegie, og at der skulle stilles høje krav til udlændinges evne og vilje til at integrere sig i det danske samfund. Der fremgik ikke nogen specifik begrundelse i lovforslaget for, at uddannelse ikke længere skulle være grundlag for at opnå permanent opholdstilladelse.

Siden 2016 har vi oplevet en udvikling på arbejdsmarkedet med stadig stigende beskæftigelse. Det har givet os en udfordring med at få veluddannede og fagligt kompetente medarbejdere ind i områder med mangel på arbejdskraft. I kommunerne har vi søgt at løse udfordringerne blandt andet ved at opkvalificere medarbejdere, for eksempel ved at uddanne ufaglærte indenfor omsorgs-fagene, så de vil kunne varetage flere og mere komplicerede funktioner.

Vi står nu i en situation, hvor mange af vores medarbejdere med udenlandsk baggrund ikke ønsker opkvalificering på grund af Udlændingelovens krav om fuldtidsbeskæftigelse i 3,5 ud af de sidste 4 år, og kravet om at være i beskæftigelse, når en permanent opholdstilladelse udstedes. Det er vores erfaring, at de samme forhold gør sig gældende i mange andre brancher på de private, statslige og regionale områder.

På baggrund af dette – er det de nordjyske borgmestres anbefaling, at der lempes for betingelserne for tildeling af permanent opholdstilladelse, så kompetencegivende uddannelse sidestilles med beskæftigelse. Det er uacceptabelt at medborgere, uanset etnicitet, der igennem det meste af deres liv i Danmark har været i uddannelse eller på arbejdsmarkedet, og som i så høj grad 2 har deltaget aktivt i at blive en del af det danske samfund, nægtes permanent opholdstilladelse på grund af en teknikalitet.

Det er vigtigt, at det er en helhedsvurdering, der skal ligge til grund for en vurdering om permanent opholdstilladelse.

Venlig hilsen

Birgit S. Hansen, Borgmester i Frederikshavn
Jesper Greth, Borgmester i Rebild
Hans Ejner Bertelsen, Borgmester i Morsø
Mogens Gade, Borgmester i Jammerbugt
Mikael Klitgaard, Borgmester i Brønderslev
Mogens Jespersen, Borgmester i Mariagerfjord
Niels Jørgen Pedersen, Borgmester i Thisted
Per Bach Laursen, Borgmester i Vesthimmerland
Thomas Kastrup-Larsen, Borgmester i Aalborg
Tobias Johansen, Borgmester i Læsø
Søren Smalbro, Borgmester i Hjørring

Vi omgøre åbenlys fejl

Det er kun en uge siden, Søren Smalbro tilkendegav overfor TV2 Nord, at han ville forsøge at få sine nordjyske borgmesterkolleger med i det fælles brev.

At det er lykkedes at få det skrevet og sendt afsted på så kort tid, glæder borgmesteren i den kommune, som har ’straffet’ Nena Hyldgaard for at uddanne sig til sosu-assistent.

- Det viser, at det er en sag, der er til højrebenet – og at noget ikke er, som det skal være. Reglerne er simpelthen ikke tidssvarende. Hvis man ændrer i uddannelsesforløbet til social- og sundhedsassistent, opfylder man pludselig ikke reglerne. Derfor var de så hurtige til at sige ja.

Svært for personale

Søren Smalbro håber nu på, at reglerne bliver lavet om snarest, så han og Hjørring Kommunens medarbejdere kan omgøre den fejl, de føler, de er kommet til at begå mod Nena Hyldgaard.

- Vi kan ikke forlange af vores personale, at de skal holde øje med samtlige borgeres private forhold – og især ikke noget så privat som opholdstilladelser. Derfor falder de i fra tid til anden og føler sig skyldige. Jeg håber, vi kan gøre det godt igen for Nena.

VIDEO: Forstå hele Nena-sagen:


Må Nena blive?

141123 Glad Nena jewi 12081

Stor sejr til Nena - nægtet opholdstilladelse var en fejl

Nena Hyldgaard

Nena har forgæves ventet fem år på vitalt svar: - Jeg har ikke noget at fejre

050123 19 Nena kommer hjem Still

play Arne og Nena nægter at give op i ansøgningen om opholdstilladelse

Michael og Nena

play Nena ikke alene: Michaels klager strander hos Udlændingestyrelsen i månedsvis

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland