Apoteker om medicinmangel: - Vi kommer ikke til at løbe tør
Foto: René Ryom
Medicin til behandling af sygdomme som diabetes og forhøjet blodtryk er i øjeblikket i restordre, men det får ikke apoteker Lars Walmar til at miste modet.
Flere præparater til behandling af blandt andre sygdomme som diabetes, alkoholmisbrug og forhøjet blodtryk er i restordre.
Det betyder ekstraarbejde til både læger, farmaceuter og ikke mindst patienterne, som må bruge længere tid på at lede efter deres præparater.
Ikke nervøs for folkesundheden
På Apoteket Fyrkat i Hobro er der godt med produkter på hylderne, men apoteker Lars Walmar genkender alligevel udfordringerne.
- Det giver ekstra arbejde og selvfølgelig også nogle kundefrustrationer, når de ikke kan få de præparater, de gerne vil have og plejer at få. Det giver også en nervøsitet hos kunderne, hvis de har brugt samme præparat i fem år og så pludselig ikke kan få det længere, siger Lars Walmar.
Men selvom medicinmangel kan være et stort problem for den enkelte, er han ikke nervøs for den brede folkesundhed.
- Vi har et effektivt distributionsnet, og vi har nogle billige lægemidler på ikke-patentbeskyttede lægemidler, og det virker 95 procent af tiden rigtig godt. Begynder vi at lave om på det, kan vi godt få et større sikkerhedsnet, men det vil være til 10 eller 20 gange prisen, og det har vi ganske enkelt ikke råd til, siger han.
- Det er et vilkår
Ofte er der kun enkelte virksomheder, der producerer bestemte præparater. Det gør forsyningen af medicin skrøbelig, og først coronapandemien og siden krigen i Ukraine har påvirket produktionerne. En situation, der kan være svær at gøre noget ved.
- Du kan ikke løse det her problem 100 procent. Du kan håbe, at det bliver bedre, og du kan lave tiltag, der gør følgevirkningerne mindre hårde, men det her er et vilkår.
Apoteker Lars Walmars bud er, at der om tre til seks måneder igen vil være en mere almindelig medicinforsyning.
- Vi har set før, at der kan være problemer med leverancer. Det plejer også at passe med den bestillingstid forskellige virksomheder har.
Ifølge Lars Walmar er der altså ikke grund til at fortvivle.
- Vi gør, hvad vi kan, og vi kommer ikke til at løbe tør. Det er ikke sådan, at vi går en vinter i møde, hvor vi ikke har antibiotika og smertestillende, men der kan være visse stoffer eller præparater, som vi ikke kan skaffe i en bestemt periode.