01:02

På et bosted i Hadsund frygter medarbejdere for deres liv, hvis en beboer kommer tilbage til bostedet i morgen. Han har overfaldet og forsøgt at kvæle en medarbejder på opholdstedet midt i juli.

Foto: Per Frank Paulsen

1 af 2

Bange medarbejdere vil stoppe arbejdet på bosted

Medarbejder på Visborggaard overvejer at stoppe deres arbejde, hvis beboeren, der midt i juli overfaldt en ansat, vender tilbage.

Flere ansatte på bostedet Visborggaard ved Hadsund nægter at være på arbejde, hvis beboeren, der forsøgte at kvæle en social- og sundhedsassistent den 16. juli, vender tilbage til bostedet. Efter planen vender beboeren tilbage til Visborggaard torsdag.

- Jeg har hverken kunne få be- eller afkræftet, at han kommer tilbage i morgen. Men det lyder til at psykiatrisk afdeling er klar til at udskrive ham, siger Kenn Andreasen, der er formand for FOA Mariagerfjord.

Efter den udmelding er de ansatte på Visborggaard meget utrygge og bange. Flere har sagt, at de vil gå hjem fra arbejde, hvis beboeren vender tilbage, imens andre vil overveje det. Medarbejderne vil gøre brug af bestemmelsen ”liv, ære og velfærd”, som betyder, at de kan stoppe arbejdet, hvis de føler at deres liv, ære og velfærd trues, og det føler de i denne situation.

Hvis beboeren vender tilbage til bostedet, så vil ledelsens løsning være at sætte ekstra personer på beboeren. Men ifølge Kenn Andreasen er det så deres liv, der sættes i fare.

To ansatte modtager psykologhjælp efter overfaldet, hvor beboeren prøvede at kvæle en af de to ansatte. Derudover modtager fire andre ansatte psykologhjælp fra tidligere episoder med samme beboer.   

Region Nordjylland har ikke mulighed for at tvangsflytte en borger. Mener kommunen, at et andet tilbud er bedre for borgeren, så skal borgeren indvillige i at tage imod det. Det er kun en domstol, der kan tvangsflytte en borger.

- Jeg kan ikke udtale mig om den konkrete sag. Vi vurdere i alle sager, hvilken indsats borgerne har behov for. Hvis deres behov ændrer sig, så revurderer vi også. Vi går i alle sager efter at finde den løsning, der er mest sikkerhedsmæssig forsvarlig over for de ansatte og den løsning, der afdækker borgernes behov bedst. Vi har ikke mulighed for at flytte borgerne fra eget hjem, siger Martin Bjørn Jensen, kontorchef i Region Nordjyllands Specialsektor.