BM Byggeindustri fra Hobro er seneste offer i sagerne om MgO-plader, der koster milliarder i erstatninger. Mandag morgen indgav firmaet konkursbegæring hos skifteretten i Aalborg. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

BM Byggeindustri går konkurs

Retssager om MgO-plader tvinger firmaet til at lukke, forklarer grundlægger Poul Mikkelsen.

For 40 år siden stiftede Poul Mikkelsen BM Byggeindstri, men i dag var han nødt til at dreje nøglen og sende sine ansatte hjem. 

- Jeg er selvfølgelig ked af det - både på mine medarbejderes vegne - men ikke mindst på de leverandørers vegne, som ikke kan få deres penge, siger Poul Mikkelsen, der er bestyrelsesformand og indehaver. 

Firmaet fik i 2016/17 sit første underskud i selskabets historie, og i foråret 2019 var der optimistiske toner at spore, efter man havde brugt millioner på erstatningssage på baggrund af, at et væld af retssager dukkede frem i byggeindustrien, efter nogle ellers godkendte MgO-plader ikke kunne holde fugten væk som lovet. 

- Vi var ellers optimistiske i forhold til de sidste tre-fire MgO-retssager, som vi havde tilbage, men vores sagfører fik nærlæst en dom, og han kom tilbage med en nedslående melding, der ville koste firmaet et sted mellem 30 og 40 millioner kroner. Og så var der ikke andet at gøre end at kapitulere, siger en nedslået Poul Mikkelsen til TV2 Nord. 

Derfor indgav BM Byggeindustri mandag morgen klokken 8.30 en konkursbegæring ved skifteretten i Aalborg, og kort efter blev medarbejderne orienteret og sendt hjem. 

MgO-plader blev brugt som vindspærre i byggeriet fra 2010 til 2015, indtil det viste sig, at pladerne havde en hårrejsende evne til at suge fugt.  

En del af de udgifter skulle BM Byggeindustri altså betale i erstatning, men det kunne firmaet ikke klare, efter man i 2019 brugte et sted mellem 20 og 25 millioner kroner på andre MgO-erstatningssager. 

- Det er selvfølgelig trist, at vi ikke kan betale, og det påvirker mig meget. Men jeg er samtidigt meget rørt over, at vi dagen igennem har fået mange positive tilkendegivelser fra samarbejdspartnere og leverandører, der gerne vil arbejde videre med os i en ny konstruktion, så det går vi naturligvis i gang med at kigge på med det samme, siger Poul Mikkelsen. 

Forskere fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU) anslår, at der er anvendt omkring en million kvadratmeter MgO-plader på utallige byggeprojekter her i landet, og at udskiftninger og udbedringer vil løbe op i cirka to milliarder kroner. 

BM Byggeindustri havde omkring 200 ansatte før konkursen.