Vil gå til minister: - Det er noget forbandet svineri
Foto: Foto: Lisbet Christensen
Der skal laves et bådregister, så man kan pålægge bådejere at fjerne en båd, når den er udtjent. Det vil folketingspolitiker gerne arbejde for.
- Det er for det første noget forbandet svineri og for det andet, så er det ulovligt.
Sådan lyder det fra folketingspolitikeren Preben Bang Henriksen (V), efter TV2 Nord tidligere tirsdag har fortalt om flere både, der ligger og forfalder i nordjyske havne.
I Egense Sejlklub hænger de på en regning på knap 200.000 for pladsleje og for bjærgningen af en sejlskib, der udgjorde en potentiel miljørforurening.
Og de er ikke de eneste. Lidt udenfor Hobro Lystbådehavn har en båd i flere måneder været tøjret til en af havnens bøjer. Hobro Sejlklub vil gerne af med den. De er bange for, at båden kan gå ned og forurene fjorden. De ved bare ikke, hvem ejeren er.
For som det er i dag, er det dyrt og nærmest umuligt at stille en bådejer til ansvar, når en udtjent båd bliver dumpet i en lystbådehavn. Derfor efterlyser foreningen af Lystbådehavne i Danmark et register for lystbåde.
- Med sådan et register vil man kunne slå op i det. Så kan en havnemyndighed ad den vej opspore ejeren af båden, og den vej rundt kan man begynde at sende opkrævninger og påbud og på den måde holde ejeren ansvarlig, siger Jesper Højenvang, der er direktør i Foreningen af Lystbådehavne i Danmark.
Vil ikke bruge statens penge
Og sådan en løsning vil Preben Bang Henriksen (V) gerne arbejde for. Han vil dog først have undersøgt, hvad det er for et bureaukrati, der skal sættes i gang for at imødekomme ønsket.
- Det kan forstå, at der er forskellige genvordigheder i, som jeg kommer til at tage op med ministeren. Men det er klart; ligeså lidt, som jeg kan placere min gamle bil, der ikke er noget værd på en rasteplads, ligeså lidt må man have lov at placere en båd et tilsvarende sted, lyder det fra folketingsveteranen, der også er Venstres retsordfører.
Han mener, at det der er foregået klart er ulovligt.
- Min umiddelbare vurdering er, at det her vil være en politisag. Det er ulovligt for den pågældende, der har efterladt båden i den her situation, og vedkommende burde blive pålagt at betale regningen af det offentlige, lyder det.
Foreningen af Lystbådehavne i Danmark mener også, at en skrotpræmie vil kunne dæmme op for problemet med efterladte både, som de siger, er landsdækkende. Men så langt vil Preben Bang Henriksen ikke gå.
- Jeg er altid lidt tilbageholdende med at stå og bruge statens penge, fordi det kan komme til at blive brugt i mange forskellige sammenhænge herunder også til skråtpræmier. Men jeg forstår godt, at man savner et eller andet incitament til at få de både fjernet. For det er noget forbandet svineri for nu at sige det rent ud, siger Preben Bang Henriksen (V).
Han vil nu bede om en redegørelse fra den ansvarlige minister i sagen.