LIGE NU:

En ud af fire har ikke taget stilling til organdonation

En ny undersøgelse viser, at en ud af fire danskere aldrig får talt med familien om organdonation. Det skal laves om, opfordrer Dansk Center for Organdonation.

Per Clausen fra Hobro mistede sin kæreste Birgitte for fire år siden. Den gang stod han og resten af familien tilbage med beslutningen om, hvad der skulle ske med hendes organer. Det er nemlig familien, som står med ansvaret og den svære beslutning på et kritisk tidspunkt, hvis man ikke har fortalt familien om sin holdning.

Per Clausen og familien tog beslutningen, da hans kæreste døde af en hjerneblødning. Hendes organer har i dag reddet fire menneskers liv.

- Birgitte og jeg havde talt om det, og derfor blev det nemmere at tage beslutningen for de pårørende, siger Per Clausen.

Han var lørdag på gaden i Hobro for netop at gøre opmærksom på, hvor vigtigt, han mener, det er, at tage stilling til organdonation. Det skete i anledning af, at der lørdag er landsdækkende Organdonationsdag.

En undersøgelse fra Dansk Center for Organdanoation viser, at 37 procent af danskerne faktisk har et ønske om at tale med familien om organdonation, men at de simpelthen ikke har fået taget emnet op. Hos Dansk Center for Organdonation mener man, at det er et meget symptomatisk billede:

- Vores oplevelse er ikke, at folk ikke vil tale om organdonation. Når vi spørger de personer, der har talt med deres familie om organdonation, om, hvorfor de har gjort det, siger 65 procent, at det er vigtigt at vide, hvor man hver især står, hvis det værste skulle ske, men 26 procent siger, at de har talt om det ved et tilfælde. Jeg tror, at det handler om, at det er et emne, som er svært at tage op ud af det blå, siger Helle Haubro Andersen og fortsætter:

- Vi vil derfor, med Organdonationsdagen, sætte fokus på, at vi skal huske at tale om organdonation i familien - også selvom det kan være svært. Dagen skal give familierne en anledning til at sætte organdonation på dagsordenen hjemme i stuerne.

Per Clausen fra Hobro opfordrer ligeledes alle til at tage en snak med sine pårørende.

- Det er det vigtigste, at man tager den snak, siger han.

SKole park og vej

play Kommunen griber ind: Afspærrer faldefærdig skolebygning for ejerens regning

090817 Landmønd kæmper for at redde høsten

play Minister erkender: Landmænd, der ville ansætte voksenlærlinge, fik uberettigede afslag

smoerrebroed_daase.jpg

Vilsund Blue ramt af manglende råvarer og faldende priser

Kim Edberg Andersen

Tidligere DF´er får lov til at træde ud af byrådet

SKole park og vej

play Kommunen griber ind: Afspærrer faldefærdig skolebygning for ejerens regning

090817 Landmønd kæmper for at redde høsten

play Minister erkender: Landmænd, der ville ansætte voksenlærlinge, fik uberettigede afslag

Til forsiden

Til forsiden