Energikrisen giver medvind til grøn strøm

Store energiparker med vindmøller og solceller bliver i højere grad budt velkomne af lokalsamfund efter Ruslands invasion af Ukraine. Det oplever energivirksomheden Eurowind.

I Veddum nord for Hadsund producerer ni store vindmøller samt 26 hektar solceller grøn strøm til 30.000 husstande. Energiparken ligger tæt på Veddum by, men ingen borgere i byen har gjort indsigelse mod hverken vindmøller eller solceller.

- Der var ingen indsigelser til byrådet, og der har heller ikke været nogen klager overhovedet, siger Joachim Steenstrup, der er kommunikationschef i Eurowind, som har opført energiparken.

Energiparken er en hybridpark, der både leverer strøm fra solceller og vindmøller. Det gør det muligt at producere strøm hele året.
Energiparken er en hybridpark, der både leverer strøm fra solceller og vindmøller. Det gør det muligt at producere strøm hele året.
Foto: Jesper Thomasen / TV2 Nord

Han fortæller, at Eurowind tidligt har taget dialogen med lokalområdet, og det er det, der har gjort processen med opførelsen af energiparken nem. Samtidig er der lige for tiden medvind, når det kommer til støtte til projekter, der fokuserer på grøn energi:

- Vi har oplevet, at der har været et holdningsskifte. Folk har fået en anden forståelse blandt andet med de energipriser, vi har nu, og ikke mindst med Ruslands invasion af Ukraine. Det har man kunnet mærke, det er der ingen tvivl om, siger Joachim Steenstrup.

Herunder kan du se indslag fra energiparken ved Veddum Kær:

Stor solcellepark på vej i Fjerritslev

90 kilometer nordvest for Veddum Kær er en anden solcellepark ved at skyde op. Ved Thorup Holme vest for Fjerritslev begynder arbejdet med at sætte solceller op i august.

Om et år skal en ny solcellepark stå klar. Den forventes at levere strøm til 9000 husstande.

Solcelleparken er blevet til i samarbejde mellem Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, Hofor, og projektudviklingsselskabet GreenGo Energy Group A/S.

- Projektet er attraktivt både på grund af den betragtelige størrelse men også muligheden for at anvende den nyeste solcelleteknologi, hvilket øger effektiviteten, siger Jesper Pedersen, der er områdechef for vind, sol og energihandel i Hofor.

Herunder kan du se området, hvor den nye solcellepark skal ligge:

Ikke kun jyder, der skal have en vindmølle i baghaven

Energiparken ved Veddum Kær er et af de første af sin slags, hvor der både er solceller og vindmøller. Ifølge Joachim Steenstrup fra Eurowind giver det rigtig god mening, at man samler de to energikilder:

- De to teknologier supplerer hinanden fint, for i Danmark er det ofte sådan, at når solen skinner, så blæser det ikke så meget, og når det blæser, så skinner solen ikke. De leverer på forskellige tider på året.

Solcellerne spreder sig over 26 hektar ved Veddum. Sammen med vindmøllerne kan de producere strøm til 30.000 husstande.
Solcellerne spreder sig over 26 hektar ved Veddum. Sammen med vindmøllerne kan de producere strøm til 30.000 husstande.
Foto: Jesper Thomasen / TV2 Nord

Historier om modstand mod vindmøller og solceller har fyldt meget i medierne de seneste år, og særligt i Jylland har der været en forundring over, at grøn strøm primært produceres i Jylland. Men fremover vil Sjælland i højere grad komme i spil:

- Det bliver ikke ved med at gå, at man på Sjælland tror, at strøm skal laves i Jylland. De kommer også til at skulle have dem (energiparker, red.). Det kan ikke være anderledes, siger kommunikationschefen.

Generelt spår han, at det bliver mere almindeligt at støde på en energipark i fremtiden:

- Der er ingen tvivl om, at vi kommer til at have mange af parkerne fremover, og at vi skal vænne os til, at vi kan se vores energiproduktion, fordi den bliver mere decentraliseret.

Det er Vestas, der har leveret de ni vindmøller.
Det er Vestas, der har leveret de ni vindmøller.
Foto: Jesper Thomasen / TV2 Nord

Seneste nyt

fra Nordjylland