Første i Nordjylland: Nyt projekt skal øge dyrearter i fjorden
I første omgang er der tale om en testplantning af ålegræs, for at finde de steder, hvor ålegræsset gror optimalt. Senere går plantningen af de større arealer i gang.
Mere ålegræs skal være med til at redde plante- og dyrelivet i Mariagerfjord Kommune. De danske kyster og fjorde har i mange år lidt under nedgangen af blandt andet Ålegræs, og det får nu forskere fra SDU til at komme til Mariagerfjord for at forsøge at udbrede den multitalentfulde plante.
- Det er en af de vigtigste marine planter, vi har, konstaterer Rune Steinfurth,Postdoc, SDU.
Ålegræs er ikke bare vigtig, men også meget almindelig i Danmark, men den har i mange år været i stærk tilbagegang i både fjorde og ved kyster
- Vi er nødt til at gøre noget, fordi ellers så svinder de her ålegræsbede ind til ingenting, forklarer Rune Steinfurth, Postdoc, SDU.
Nyt projekt skal genskabe
Så nu vil forskere fra SDU i samarbejde med Mariagerfjord Kommune forsøge at genskabe store områder af fjordens Ålegræs
- Det vil både forbedre biodiversiteten, og det er vigtigt i forhold til de fisk og vadefugle, der opholder sig i området, som det her, pointerer Rune Steinfurth.
Ålegræs er derudover vigtigt, fordi planten kan begrave CO2 og begrænse mængden af alger. Projektet er det første af sin slags i hele Nordjylland, men processen er rimelig simpel. Det kræver blot søm og tråd.
Se hele inslaget herunder:
Skaber mere dyreliv
Det tager flere år før planten rigtig udbreder sig, men når den først får fat, så bliver planterne hurtigt mangedoblet i vandet.
Udover at være god for klimaet og biodiversiteten, så hjælper den kystnære plante med at dæmme op for store bølger i fjorden.
- Man kan faktisk se, at så snart man planter bare et par få skud, så kommer der masser af dyreliv. Alle fiskene søger nysgerrigt derhen, forklarer Rune Steinfurth.
I første omgang er der tale om en testplantning af ålegræs, for at finde de steder, hvor ålegræsset gror optimalt. Senere går plantningen af de større arealer i gang.