Foreningsliv skal integrere nydanske børn
Foto: Mariagerfjord Kommune
Fra Frivillig Fredag 2018 i Mariagerfjord Kommune.
En række initiativer skal få flere nydanskere ind i foreningslivet i et samarbejde mellem Mariagerfjord Kommune og Fritidspuljen i Dansk Flygtningehjælp.
Er man nydansker, kan et medlemskab i den lokale forening gøre det nemmere at blive en del af lokalsamfundet. Det mener de i Mariagerfjord Kommune – og i 2015 ansatte de en netværkskoordinator for tosprogede, som skulle hjælpe nydanskere med at blive en del af kommunens fritidsliv.
Ifølge kommunen har ansættelsen vist gode resultater. 70 procent af de 121 børn i alderen 3-18 år, som kom til Mariagerfjord som flygtninge eller familiesammenførte i 2015 og 2016 er aktive i foreningslivet.
- Foreningslivet er med til at danne os som mennesker. Næsten alle danske børn er aktive i foreningslivet på et tidspunkt i livet, og nydanske børn skal ikke snydes, siger Jane Grøn, der er formand for Udvalget for Kultur og Fritid i Mariagerfjord Kommune.
Forældrene skal også med
Selvom syv ud af ti børn altså allerede er en del af foreningslivet, håber Jane Grøn, at tallet kan blive endnu større. Derfor er kommunen gået sammen med Fritidspuljen i Dansk Flygtningehjælp for at få endnu flere nydanskere ind i foreningslivet – og de håber også på at kunne ramme børnenes forældre.
- Det er vigtigt, at forældrene tager aktivt del i deres børns fritid. På den måde kan de være med til at fastholde børnene i foreningslivet, men også selv blive en del af lokalsamfundet, siger Jane Grøn.
- Foreningslivet er med til at danne os som mennesker.
Jane Grøn, formand for Udvalget for Kultur og Fritid, Mariagerfjord Kommune
Samarbejdet med Fritidspuljen er så småt gået i gang, og på en workshop har flere ideer været oppe og vende. Blandt andet leger man med tanken om en frivillig nydansker i foreninger med nydanske medlemmer, som kan bygge bro mellem foreningen og forældrene.
Nu skal kommunen finde frem til foreninger og institutioner, som er interesserede i at samarbejde med kommunen om at få flere nydanskere ind i fritidslivet. Når det er lykkedes, går arbejdet for alvor i gang.
Der bor 2552 indvandrere og efterkommere i Mariagerfjord Kommune. Cirka 706 børn er mellem 0 og 19 år gamle.