LIGE NU:

Grav-hærværk: Spraymalingen bruges til at mærke grise

Spraymalingen, som er brugt til at skænde over 100 gravsten med, bruges til at mærke grise. Politiet håber nu på, at høre fra landmænd, som mangler spraydåser.

Over 100 gravsteder på Visborg kirkegård blev natten mellem tirsdag og onsdag i denne uge udsat for omfattende og groft hærværk da en eller flere ukendte gerningsmænd med blå og sort spraymaling overmalede de mange gravsten. Forbrydelsen er meldt til politiet, som nu er i fuld gang med efterforskningen, og det lader til, de har noget nyt at gå efter.

- Personalet på kirkegården har informeret os om, at de har talt med en mand, som er tidligere slagteriarbejder, og han har sagt, at det godt kan ligne den maling, landmændene bruger til at mærke svin med, siger leder i efterforskningen fra lokalpolitiet i Himmerland, Preben Møller.

Hvis spraymalingen oprindeligt er til at mærke grise med, så kan det opløses med kogene vand. Derfor forsøgte de ansatte på Visborg Kirkegård torsdag aften, at vaske den blå og sorte spraymaling af gravstenene med kogene vand. Og ganske rigtigt: spraymalingen blev opløst.

Indtil nu har politiet ellers haft svært ved at få hul på, hvem der kan stå bag hærværket på de i alt 102 gravsten på Visborg Kirkegård. De har nemlig ikke noget motiv at gå efter.

- Vi leder efter et motiv, og vi kan ikke se noget politisk eller religiøst i det, så hvad i alverden, det er, der får folk til at gå ud og skænde en masse gravsten med hærværk, det ved vi ikke, siger Preben Møller.

Gerningsmændene er gået målrettet efter at slette navne og inskriptionerne på gravstenene, og hvad det helt præcis betyder, er politiet ikke klar over. Men de er sikre på, der ikke er tale om almindelig graffiti.

- Det ser ikke ud som almindelig graffiti, for der laver personerne bag som regel et tag, altså de sætter deres signatur unden graffitien, og det har gerningsmændene ikke gjort, siger Preben Møller.

De sidste par nætter er det dog ikke kun gravsten, der har fået en tur med spraydåsen i byen. Også tandlægeklinikker og biler er blevet overmalet. Politiet ser nu på, om der er en sammenhæng mellem de sager. Mere end det vil de ikke oplyse.

- Vi opfordrer alle, der har set eller hørt noget mistænkeligt til at kontakte politiet. Vi hører især gerne fra landmændene, hvis de mangler nogle spraydåser, siger Preben Møller.