LIGE NU:

Grønne fingre: Corona får folk i haverne

Coronatiden har betydet mere tid derhjemme, og for mange har det også betydet mere tid i haven. Derfor har mange planteskoler og havecentre haft et forrygende salgsår.

Påskeliljer, primula og potter går som varmt brød for tiden i ME Havesevice og Anlæg i Hadsund. Her oplever man, at coronatiden har fået flere til at interessere sig for haven, og flere vil gerne bruge mere tid på den end tidligere:

- Hvis vi går nogle år tilbage, så var det en græsplæne, en indkørsel og en postkasse, og var du heldig, så var der en stump hæk. Men nu vil folk gerne have prydbuske, bede og frugttræer, siger Ove Nørby Dahl, der ejer ME Haveservice og Anlæg sammen med sin søn.

De har netop udvidet til det dobbelte med både plads, sortiment og personale. Udvidelsen har været på tegnebrættet et stykke tid, men det seneste års salg har sat skub i planerne.

- Hvis det her ikke var blusset op sidste år med sådan en stigning, så tror jeg ikke, at vi havde foretaget så stor en investering på en gang, siger Ove Nørby Dahl.

quote Folk er blevet opmærksomme på, at de har en have, og den vil de gerne have til at se pæn ud

Ove Nørby Dahl, medejer, ME Haveservice og Anlæg

Flere bruger mere tid i haven

Ifølge foreningen Haveselskabet, der har 30.000 haveejere som medlemmer, så fortæller 83 procent i en undersøgelse, at de har brugt mere tid i haven under corona end tidligere.

Det kan mærkes hos ME Haveservice og Anlæg, hvor flere blomster og planter bliver revet væk, og ofte går det så stærkt, at det kan være svært for havecentret at følge med.

- Vi har haft problemer med at skaffe nok. Mange gartnere og producenter har haft samme problem. Flere havde reserveret planter, frø og stiklinger, og så var der ikke nok, så det blev lidt en kamp til sidst med at have nok, siger Ove Nørby Dahl.

Han peger på primulaerne og fortæller, at de næsten ikke er til at opdrive længere, og flere farver er allerede svære at skaffe. Det gælder over hele landet, at flere planter, buske og træer kan være svære at opdrive.

Martin Eskildsen og Ove Dahl ejer ME Haveservice og Anlæg, mens Line Ravnborg er butiksansvarlig.
Martin Eskildsen og Ove Dahl ejer ME Haveservice og Anlæg, mens Line Ravnborg er butiksansvarlig.
Foto: Sofie Bach / TV2 Nord

Henning Roed, der er formand i Danske Planteskolers bestyrelse, har tidligere udtalt til TV2 Nord:

- Det skyldes dels, at det gik meget stærkt i haverne sidste år. Folk blev sendt hjem, og derhjemme var der kun hjemmet og haven til at lave projekter i, og et benyttede folk sig af i stor stil. Det betød, at der i efteråret blev solgt meget af den produktion, der var til 2021.

Håber på, det fortsætter

Udover at lave anlægsarbejde, så har Ove Nørby Dahl og hans personale brugt vinteren på at udvide havecentret, så det kunne stå klar den 1. marts. Siden har der været travlt, særligt i weekenden, så Ove Nørby Dahl håber, at salget fortsætter, også på den anden side af corona:

- Vi har en god mavefornemmelse og tror på, at det her fortsætter. Folk går stadig meget derhjemme, og de er blevet opmærksomme på, at de har en have, og den vil de gerne have til at se pæn ud, siger han.

Tog

play Udspil: Slut med direkte tog mellem Frederikshavn og København

40_percent

play Baggårds-underholdning skaber fællesskab

vantage hanstholm havn

Ny fast forbindelse fra Færøerne putter Hanstholm på landkortet: - Det er en ny epoke

den russiske spion webdok teaser

Grøn forskning for milliarder kan være stjålet: Her er historien om den russiske spion i Aalborg

Tog

play Udspil: Slut med direkte tog mellem Frederikshavn og København

40_percent

play Baggårds-underholdning skaber fællesskab

vantage hanstholm havn

Ny fast forbindelse fra Færøerne putter Hanstholm på landkortet: - Det er en ny epoke

Til forsiden

Til forsiden