Hanna og Mathias har været ved stemmeurnen til Skolevalget: "Det var fedt at prøve"

I alt deltog 87 nordjyske skoler i det fiktive folketingsvalg, Skolevalget. Formålet er blandt andet at øge de unges engagement i demokratiet.

Skolebøger og klassisk tavleundervisning var torsdag - for en stund - skiftet ud med stemmesedler og valgurner på 87 nordjyske skoler, som alle havde valgt at deltage i Skolevalget 2021.

Skolevalget er et fiktivt folketingsvalg, hvor elever i 8., 9., og 10. klasse kan prøve kræfter med, hvad det vil sige at deltage i et valg. 

quote Det er vigtigt, at eleverne er klædt godt på til at tage nogle fornuftige og velovervejede valg.

Ann Andersen, viceskoleleder, Rosendalskolen


Rosendalskolen i Hobro er én af de nordjyske skoler, der var tilmeldt, og her prøvede alle skolens 8. klasseselever for første gang at sætte deres kryds på en stemmeseddel i stemmeboksene.

- Jeg synes, det var fedt at prøve. Det var noget, man ikke har prøvet før, så det var også en oplevelse. Og så var det sjovt at se, hvordan de voksne gør det, lyder det fra 14-årige Mathias Hornbæk Larsen, der går i 8.c på Rosendalskolen i Hobro.

Hans klassekammerat, 13-årige Hanna Pezic, var også begejstret over at prøve kræfter med valghandlingen for første gang.

- Jeg synes, det var super spændende - også fordi man får et indblik i, hvordan det faktisk er, siger Hanna Pezic.

I videoen kan du se hele indslaget fra Rosendalskolen i Hobro, da de torsdag skulle sætte deres kryds til Skolevalget 2021.

Eleverne skal klædes godt på

Formålet med Skolevalget er at styrke de unges forståelse af folkestyret og at øge deres engagement i demokratiet. Og dét er vigtigt, lyder det fra Ann Andersen, der er viceskoleleder på Rosendalskolen.

- De er jo vores kommende voksne borgere, der skal ud og være med til at danne det samfund, vi alle sammen lever i. Så det er jo vigtigt, at de er klædt godt på til at tage nogle fornuftige og velovervejede valg, siger hun.

quote Jeg synes, det var super spændende - også fordi man får et indblik i, hvordan det faktisk er.

Hanna Pezic, elev, 8.c, Rosendalskolen

Skolevalget blev officielt skudt i gang søndag 26. september, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) udskrev valget. Herefter har eleverne arbejdet med politik, mærkesager og valgkamp i deres samfundsfagstimer i ugerne op til selve valgdagen, hvor det endelige kryds skulle sættes ved ét af de opstillingsberettigede politiske partier.

- 8. klasserne har arbejdet med de forskellige partier det sidste stykke tid. Og så havde de en debat på skolen i går med seks ungdomspolitikere, hvor eleverne så kunne få spurgt om de forskellige ting, de gerne ville vide omkring partierne, forklarer viceskoleleder Ann Andersen om deres forløb.

SKOLEVALG 2021

Skolevalg er et fiktivt folketingsvalg - altså en autentisk gennemført valghandling for 8., 9. og 10. klasser i hele landet. Her deltager omkring 80.000 elever.

Valget blev udskrevet af statsministeren søndag den 26. september og afholdes torsdag den 14. oktober. Eleverne kan stemme på de partier, der er opstillingsberettigede til folketingsvalg.

Stemmerne tælles op om aftenen den 14. oktober, og herefter offentliggøres valgresultatet live fra Landstingssalen samme aften fra klokken 19. 

Skolevalg arrangeres af Folketinget og Børne- og Undervisningsministeriet i samarbejde med Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF). Det afholdes hvert andet år. Første gang, det blev afholdt, var i 2015.

Kilde: skolevalg.dk

Og at forløbet netop fokuserer på politik og vigtigheden af at deltage i et valg, er noget, som eleverne glæder sig over.

- Det er super fedt, at lærerne faktisk prøver at lære os mere om det. Det er meget brugbart, fordi det jo faktisk er noget, vi skal bruge senere hen, lyder det fra 13-årige Hanna Pezic.

Opdatering: Torsdag aften blev resultatet af Skolevalget afgjort, hvor Socialdemokratiet blev den helt store vinder - både på landsplan og i Region Nordjylland. Her kan du dykke længere ned i tallene på de enkelte skoler, i kommunerne og i hele landet.


Seneste nyt

fra Nordjylland