LIGE NU:

Har du billeder af hvalen?: Hjælp de frivillige med redningsforsøg

En gruppe frivillige er i gang med at koordinere en redningsindsats for at få hvalen ud af Mariager Fjord, og de kan godt bruge hjælp.

En stor gruppe frivillige er i fuld gang med at planlægge hvordan hvalen i Hobro kan hjælpes tilbage i havet igen. Lige nu er der over 150 frivillige som har meldt sig klar til at hjælpe med opgaven, og en af dem er Susan Nørregaard Sand, som allerede har hjulpet hvalen én gang. Det skete den dag, hvalen først blev opdaget i Hobro Havn. Her var den strandet, og den friske vinterbader hoppede i den kolde fjord for at få trukket hvalen ud, hvor den igen kunne svømme.

Susan Nørregaard Sand er overvældet over alle de mennesker der har tilbudt sig med at hjælpe med at få redde hvalen ud af Hobro havn. Hvordan det konkret skal ske er gruppen endnu ikke helt klar til at melde ud.

Gruppen får hjælp fra eksperter fra flere lande, som rådgiver de frivillige med opgaven. Udsejlingen af Mariager Fjord er lang og smal og det gør operationen besværlig. Samtidig må der ikke komme skibe den anden vej ind i fjorden, og så skal der helst være lavvandet, så hvalen kan blive hjulpet fri af højvandet, hvis den skulle risikere at strande undervejs.

Foruden de 150 frivillige, der allerede har meldt sig til at hjælpe, vil gruppen også gerne have hjælp i form af gode billeder af hvalen. Billederne kan sendes til Facebookgruppen hvalhobro, og de skal bruges til at give en mere klar vurdering af hvalens tilstand.

- Jeg vil opfordre folk til, hvis de har nogle nærbilleder eller filmoptagelser af hvalen, så send dem meget gerne til vores gruppe, og så vil vi sende det videre til dyrlæger, som kigger på det.

Der har tidligere været hval-redningsaktioner i Danmark. Dels en spækhugger i Randers Fjord og en finhval i Vejle fjord. Begge hvaler døde efterfølgende. Selv om Naturstyrelsen har tilladt redningsaktionen i Hobro tror de ikke på at den lykkedes.

En stor gruppe frivillige er i fuld gang med at planlægge hvordan hvalen i Hobro kan hjælpes tilbage i havet igen.