I dag afgøres sag om omstridt højhusbyggeri
Foto: Arkitekterne BJØRK og MAIGÅRD ApS
Politikerne i Mariagerfjord Kommune skal torsdag tage stilling til et 15-etagers højhus’ fremtid.
Nu skal det afgøres, om der kan komme et 15-etager og knap 50 meter højt højhus til Hobro.
Torsdag aften er højhusprojektet på dagsordenen som punkt nummer otte og ni til byrådsmøde i Mariagerfjord Kommunes byråd.
Projektet kan enten blive kørt over målstregen eller bare blive kørt helt over, for det er nu, at politikerne skal tage stilling til, om de vil give en lokal bygherre lov til at bygge et 15-etagers boligbyggeri på grunden, hvor det gamle Klochhus i dag står som en trist ruin.
Faldefærdig ruin
I flere år har den gamle bygning Klochhuset centralt i Hobro stået tom og faldefærdig hen.
Bygningen ligger tæt ved inderfjorden i Hobro og med lidt god vilje kan man skimte vandet, når man står på fortovet på Jernbanegade og kigger langs den gamle ruin.
Fred og idyl skulle man tro, men de seneste snart to år har der været alt andet en fred omkring det gamle Klochhus. Først blev bygningen kritiseret vidt og bredt for at skæmme byen med dens forfaldende udtryk centralt i Hobro. Mariagerfjord Kommune havde sågar forsøgt at hjælpe med at få revet bygningen ned, men det ønskede den daværende ejer ikke.
Siden kom der nemlig en ny ejer til. Ja, eller det gjorde der kun på betingelse af, at han kunne få lov til at bygge et knap 50 meter højt 15-etagers boligbyggeri på grunden, og det fik endnu flere på barrikaderne.
Omkring 3.000 protestunderskrifter
Det planlagte byggeri blev kritiseret for at være for højt, skygge for meget og ikke passe ind i bybilledet omkring Jernbanegade. Ikke nok med det, så blev et af byrådsmedlemmerne, der skulle godkende planerne for højhuset anklaget for at være inhabil. Anklagen viste sig at være korrekt, og Jørgen Hammer Sørensen (DF) måtte se til takke med at stå uden for døren, når udvalget skulle tage beslutninger om højhusprojektet.
Netop højhusprojektet lignede længe at blive en realitet med positive tilkendegivelser fra både udvalgsmedlemmer og borgmester. Derfor bliv projektet også sendt i offentlig høring, og her tog protesterne for alvor fart.
En ballon blev sendt til vejrs for at vise, hvor høj bygningen egentlig ville blive, og herefter begyndte en stor underskriftindsamling, der endte med at omkring 3.000 borgere skrev under på, at de ikke ville have et 15-etagers højhus midt i Hobro by.
Byrådet er sat frit
Borgernes tilkendegivelse gav rystelser helt ind i teknik- og miljøudvalget i Mariagerfjord Kommune, der i sidste ende valgte at stemme nej til det omdiskuterede højhus i Hobro. Et sidste søm i højhusbyggeriets ligkiste skulle man tro, men sådan er det måske ikke.
Partifarve og partilogo er nemlig helt underordnet, når byrådspolitikerne skal stemme enten ja eller nej til planerne om et højhus i Hobro. Alle byrådsmedlemmer er nemlig blevet sat fri, så de ikke behøver at stemme med deres respektive parti. På den måde er det helt op til det enkelte byrådsmedlem at beslutte, hvad de vil stemme.
Derfor er det også helt umuligt at forudsige, hvad der bliver afgørelsen på torsdagens byrådsmøde i Hadsund.