01:41

Formand for Bies Bryghus i Hobro, Jesper Mikkelsen, håber, at folk vil skåle i jubilæumsøllen - men på afstand.

Ingen fælles fest og fadøl: Bryghus fejrer jubilæum på afstand

Bies Bryghus havde en storstilet fejring af sit 10-års jubilæum i vente. Men coronakrisen har spændt ben, og i stedet for en stor fadølsfest håber bryghuset nu, at de lokale vil være med til at skåle i jubilæumsbryggen på afstand.

Brygger Martin Schau og formand Jesper Mikkelsen åbner og dufter til et strejf af fortiden. I hånden står de med et af de få tilbageværende eksemplarer af jubilæumsbryggen fra 1966 - det år, hvor Bies Bryggeri kunne fejre sit 125 års jubilæum.

Den gamle øl skal tilsættes den øl, som Martin Schau denne fredag formiddag netop har sat i gang. Bies Bryghus' 10 års jubilæumsøl.

Vi havde nogle gamle flasker fra det sidste store jubilæum, og ved at tilsætte lidt af den gamle øl til den nye får vi bryggeriets DNA med i vores jubilæumsøl.

Jesper Mikkelsen, formand, Bies Bryghus

- Vi havde nogle gamle flasker fra det sidste store jubilæum, og ved at tilsætte lidt af den gamle øl til den nye får vi bryggeriets DNA med i vores jubilæumsøl, fortæller formand for Bies Bryghus, Jesper Mikkelsen.

Måtte dreje nøglen i 1980 - genåbnet i 2010

Bryggeriet, der har til huse i hjertet af Hobro, blev etableret i 1841, men måtte dreje nøglen om i 1980. Men midt i 00'erne samlede lokale ildsjæle kræfterne og fik skabt grundlaget for, at bryggeriet kunne genåbne i 2010. Dermed er det Danmarks ældste, stadigt fungerende bryggeri.

Og selv om ti år ikke lyder af meget i bryggeriets samlede historie, så er 13. juni, dagen hvor bryggeriet slog dørene op i 2010, en særlig dag. Det skulle have været fejret med stor fest og masser af fadøl i bryggeriets gård, men på grund af coronakrisen bliver det ikke som planlagt. Men datoen skal under alle omstændigheder markeres.

- Det er en vigtig dato. Det er jo lidt som et guldbryllup. Det holder man måske heller ikke fire måneder senere. Det er nu, vi har jubilæum, og kommer vi længere hen på efteråret, er der en masse andre arrangementer, siger Jesper Mikkelsen.

Men når man nu ikke kan mødes og skåle i jubilæumsbryggen, der lige netop bliver klar til jubilæumstid, så må fejringen foregår som så meget andet i denne tid - på god og sikker afstand af hinanden.

- Vi fejrer jubilæet sammen hver for sig. Vi har ikke tænkt det helt til ende, men vi forestiller os, at det er noget med, at folk kommer herned og henter øllene, tager den med hjem i en patentflaske eller kan købe nogle flaskeøl. Og så må vi have selve jubilæumsfesten til gode, siger Jesper Mikkelsen.