Landbruget hårdest ramt af konkurser

08:06

Antallet af konkurser af voldsomt stigende

Landbruget oplever en rekordhøj stigning i antallet af konkurser i løbet af i år.

Ifølge friske tal fra analysefirmaet Experian oplevede landbruget en rekordhøj stigning i antallet af konkurser i de seneste 12 måneder. 42 procent flere landbrug måtte lukke ned, sammenlignet med samme periode året før.

Christen Hillersborg fra Veddum er blot en af mange, der nu er under konkurs.

- Det var ikke lige det jeg havde regnet med, at det skulle gå sådan. Jeg havde jo drømt om at jeg skulle være landmand til jeg døde eller gik på pension ikke? siger Christen Hillersboorg.

Det er hverken flid eller dygtighed, der har manglet på familien Hillersborgs gård ved Veddum. Det kontante regnestykke fortæller, at der er tabt cirka én krone per produceret  kilogram svinekød på farmen. Det er løbet op i et underskud på 15 millioner kroner, og det fik til sidst banken til at sige stop.

- Det er vores vilkår generelt, der er for dårlige. Det eneste, vi beder om, er, at få samme betingelser som vores kolleger i udlandet. Som det er nu flytter produktionen bare til Østeuropa, og jeg tror ikke, at hverken dyrevelfærd eller miljøet vinder på det, siger Christen Hillersborg.

Landmanden fra Veddum er nu ansat i sit eget konkursbo til at afvikle bedriften og de sidste grise. Til juni er 15 år som selvstændig slut, og Christen Hillersborg ved endnu ikke, hvad han skal lave i fremtiden. 

- Det er jo en katastrofe for vores lille familie, men vi har heldigvis gode venner og mennesker omkring os, der vil hjælpe os, så jeg er sikker på, at vi nok skal komme videre. Jeg er ikke knækket, men indrømmer, at der er et sår der skal heles, siger Christen Hillersborg.

Forsiden lige nu