01:26

Landmand i kørestol: Det der med at sidde stille bag en computer var ikke mig

Som den første i Danmark har André Hingstman fra Hobro bygget en handicapvenlig stald, så han kan drive en besætning på 12.000 høns fra sin kørestol.

Da André Hingstman fra Hobro i 2005 faldt ned fra et tag og blev lam fra brystet og ned, måtte han opgive at drive sin gård med 120 malkekøer videre. Han blev bundet til sin kørestol, og kunne ikke fungere i stalden med de store dyr.

Den hollandsfødste landmand var dog ikke sådan at slå ud, og efter en korrespondence med en landsmand, der også sad i kørestol, fik han en idé: André ville have æglæggende høns i en handicapvenlig stald.

- Det der med at sidde stille bag en computer var ikke mig, siger André Hingstman.

Hans nye stald, der bliver indviet torsdag i denne uge er på 2000 kvadratmeter og har plads til 12.000 æglæggende høns, som André Hingstman stort set selv kan passe - fordi stalden er bygget, så næsten alle arbejdsopgaver kan klares i en kørestol. André har kun en medarbejder ansat 20 timer om ugen.

- Jeg får så meget ud af det hver dag. Det er en fornøjelse, at jeg kan vise samfundet, at jeg stadig er noget værd, siger André Hingstman.

Jeg får så meget ud af det hver dag. Det er en fornøjelse, at jeg kan vise samfundet, at jeg stadig er noget værd

André Hingstman, landmand

Udover stalden, der helt fra bunden er bygget til André Hingstmans behov, har han også fået lavet kørestole, der passer til livet som landmand.

- Den kørestol, jeg kommer til at bruge i stalden, kommer ikke med udenfor, siger han og sammenligner det med gående landmænd, der skrifter fodtøj, når de forlader stalden.

At André Hingstman nu igen kan være en rigtig landmand med alt hvad det indebærer, har også en terapeutisk og næsten smertestillende effekt i forhold til hans handicap.

- Jeg tænker ikke så meget over mine smerter, som jeg ellers plejer, når jeg ikke laver noget. Hvis jeg har gang i noget, er mine smerter noget mindre i forhold til almindelige dage, fortæller han.