Arkivfoto Foto: TV2/NORD (Arkiv)

Landmand meldt til politiet for vanrøgt af grise: - Det er groteske forhold

Nordjyllands Politi efterforsker lige en nu en sag om vanrøgt af grise hos en nordjysk landmand.

En nordjysk landmand er blevet meldt til politiet for vanrøgt af grise på i alt fire gårde i Jylland. Anmeldelsen er kommet fra Dyrenes Beskyttelse, efter tre rumænske medarbejdere hos landmanden er stået frem og har fortalt om forholdene på gårdene.

Det skriver Fagbladet 3F.

Dyrlæge Inger Lund Overgaard fra Dyrenes Beskyttelse er chokeret over de oplysninger, der er kommet frem. Ifølge de tidligere medarbejdere har grise fået lov til at gå rundt med store skuldersår, og aflivninger af grisene er ikke altid foregået efter reglerne. 

Læs også Økolandmand vinder pris for grisestald på larvefødder

- Hvis rumænernes oplysninger er korrekte, er dyreværnsloven overtrådt i stor udstrækning, fordi det er lemfældigt, hvordan de syge og tilskadekomne dyr bliver behandlet. Grisene bliver ikke aflivet i tide, og de bliver aflivet på forkert måde, da de ansatte ikke altid har en boltpistol til rådighed. Man sikrer altså ikke, at aflivningen foregår så hurtigt og smertefrit som muligt. I stedet bliver de døende grise smidt udenfor, hvor man venter på, at de dør af sig selv, siger dyrlæge Inger Lund Overgaard til Fagbladet 3F.

- Det er groteske forhold, tilføjer hun.

Politiet efterforsker sagen

Nordjyllands Politi bekræfter til Fagbladet 3F, at en anmeldelse om forholdene hos landmanden, som bor ved Hobro, er blevet modtaget den 16. april. Presseafdelingen oplyser, at efterforskningen er i gang, og at en institution for embedsdyrlæger er inddraget i sagen.

Læs også John er kun 56 år: Fejrer 40 års jubilæum hos Nilfisk

Nordjyllands Politi ønsker ikke at svare på, om politiet selv har været på besøg på en eller flere af landmandens gårde.

Fagforeningen 3F gik ind i sagen, da de tre rumænske medarbejdere var medlemmer af fagforeningens afdeling i Mariagerfjord. Landmanden har ikke ønsket at udtale sig i sagen.